Ostoskeskus 1959-61
Aarne Ervi

Aarne Ervin suunnittelemat Keskustorni sekä ostoskeskus valmistuivat vuoden 1961 lopulla. Osittain kaksikerroksinen ostoskeskus rakennettiin neljässä vaiheessa, joista syksyllä 1959 valmistunut osa oli Suomessa tuolloin alkaneen ostoskeskusmuodin ensimmäisiä edustajia. Ostoskeskukseen tuli tiloja eri kokoisille liikkeille kioskista pienoistavarataloon. Alun perin oli tarkoitus, että hevosenkengän muotoisen liikerakennuksen keskelle rajautuva myymäläaukio katettaisiin vaijerien varaan ripustettujen muovilevyjen avulla. Aikanaan uutta oli, että ostoskeskuksen lähelle varattiin satoja pysäköintipaikkoja yksityisautoja varten. Näin saatiin mahdollisuus “autoshoppailulle”, kuten asia jo tuolloin ilmaistiin.
 
Keskustorni ja vastavalmistunut ostoskeskus. (Foto: MFA)

Keskustorni 1961
Aarne Ervi

Keskustornin alaosaan sijoittui liiketiloja, ylempiin kerroksiin virastoja sekä toimistoja; myös Asuntosäätiön toimitilat muuttivat rakennukseen. Sisäänvedetyssä kattokerroksessa viihdytti näköalakahvila Kultakukko terasseineen, ja 12. kerroksessa toimi ravintola Linnunrata. Tornin kruunasi opaalimuovinen, sisältä valaistu “Broadway”-tyyppinen mainostorni. Julkisivujen verhoukseen käytettiin polttomaalattua terästä. Rakennusmateriaalina se oli Suomessa uutuus kuten muovikin.


Kahvila näkymineen. (Foto: Hallakorpi/ MFA)

Tapiolan Keskusallas 1962
Aarne Ervi

Keskusallas valmistui syksyllä 1962. Altaan pinta-ala on yli hehtaari, ja alun perin sen päälle oli tarkoitus rakentaa kaksi näköalatasoa kahviloineen. Keskusaltaan myötä alue sai arkkitehtonista kokonaisuutta raikastavan ja täydentävän vesiaiheen.


Keskusallas, taustalla Keskustorni. (Foto: Matilainen/ MFA) 

Uimahalli ja ulkoaltaat 1965
Aarne Ervi

Keskusaltaan pohjoispuolelle valmistui 1965 Ervin suunnittelema Tapiolan uimahalli, eräänlainen maauimalan ja uimahallin yhdistelmä. Uimahalli on sijoitettu mäenrinteeseen siten, että allashalli avautuu ikkunaseinin Keskusaltaalle. Katsomo ja muut tilat asettuvat rinteen puolelle. Hallissa on normaaliallas sekä lastenallas. Ikkunaseinien lisäksi rakennus saa luonnonvaloa laajasta, muovikupuun päättyvästä kupolista. Kupoli on sijoitettu hyppytornin yläpuolelle. Hallirakennuksen jatkeena Keskusaltaan vierellä ovat ulkoaltaat aurinkoterasseineen.
 
Kattokupoli ja hyppytorni. (Foto: Matilainen/ MFA)


Heikintori 1968
Aarne Ervi

Aarne Ervin suunnittelema “yhteistavaratalo” Heikintori ennakoi nykyisiä kauppakeskuksia. Kaksikerroksisen kauppakeskuksen läpi johdettu Tapionraitti muutettiin kauppakeskuksen osalla kattoikkunalliseksi sisäkaduksi, ja näin jalankulkijat saatiin ostohoukutusten piiriin.

Edelliselle sivulle