(Foto: Hakli/ MFA)


Itäranta

Itäisen lähiön jatkeeksi Otsolahden itäpuolelle toteutettiin pääosin vuosina 1960-64 Itärannan alue. Alue ei kuulunut Asuntosäätiön alkuperäiseen maa-alueeseen vaan liitettiin siihen myöhemmin. Rakennukset sijoittuvat rinteeseen pitkien katujen varrelle siten, että suuresta osasta asuntoja on näkymä Otsolahdelle. Lähinnä rantaa on pientaloja, taaempana lamellitaloja ja ylimpänä tornitaloja. Rannat jätettiin yhteiseksi alueeksi. Itärannan alueella on useiden Tapiolaan suunnitelleiden arkkitehtien tuontantoa; monet heistä asuivat siellä itsekin.

As Oy Nelikon neljän asunnon rinteeseen sijoittuva rivitalo (Aulis Blomstedt) valmistui 1962. Rakennuksen mittajärjestelmä pohjautuu Blomstedtin Canon 60 –järjestelmään.

As Oy Karhunkaaren ja As Oy Itäkeskuksen kaksi asuinkerrostaloa ja myymälä (Aarne Ervi) valmistuivat 1962 ja 1963. Asuintaloista toinen on julkisivultaan kaareutuva, toinen suora. Rakennusten julkisivun täyttävät merelle avautuvat parvekkeet.

Itärannalla ovat myös ainoat Alvar Aallon Tapiolaan suunnittelemat rakennukset. Seitsemän tornitaloa - As Oy Kannastorni, As Oy Harjuviita 1, 16 ja 18 sekä As Oy Otatornit - on tehty Revellin Taskumattien vastapainoksi. Kahteen ryhmään sijoittuvat seitsemän tornitaloa rakennettiin vuosina 1962-63 ja 1967.