Kulosaaren yhteiskoulu, 1954–55


Kulosaaren yhteiskoulun rakentamisen rahoitti yksityinen kannatusyhdistys, johon myös Järven perhe kuului. Jorma Järvi oli tästä syystä itsestään selvä valinta koulun suunnittelijaksi. Järven kuudesta lapsesta nuorimmat kolme ehtivät olla koulun oppilaita.

Kulosaaren yhteiskoulu.
(Kuva: Heikki Havas/SRM)

Suunnittelun keskeiset lähtökohdat olivat rakennuskustannusten minimointi ja rakennuksen mahdollisimman tehokas käyttö. Suunnitelman perusratkaisuksi Järvi valitsi Rovaniemen Yhteislyseossa käyttämänsä keskushalliratkaisun, sillä tilankäytön tehostamiseksi rakennukseen ei haluttu yhtään käytävää.

Kulosaaren  yhteiskoulu,
leikkauspiirustus.

Louhintakustannuksia säästääkseen Järvi pyrki hyödyntämään rakennuspaikan jyrkähköä rinnemaastoa. Tästä johtuen keskushalli on toteutettu nousevana katsomona. Keskushallia ympäröiviin luokkatiloihin johtavat komeat parvimaiset portaat keskushallin molemmilta sivuilta. Kustannustehokas punatiili on vallitseva materiaali sekä ulkona että sisällä.

Keskushallista on liukuovien kautta yhteys voimistelusaliin. Voimistelusalia voidaan näin käyttää näyttämönä keskushallin toimiessa katsomona. Liukuovien vaaleat pinnat toimivat myös heijastuskankaana, sillä koulu oli iltaisin elokuvateatteri. Kansallisteatterin johtaja Arvi Kivimaa totesi Kulosaaren koulun valmistuttua, että lavajärjestelyt, näkyvyys keskushallin katsomosta lavalle ja akustiikka toimivat siellä jopa paremmin kuin Kansallisteatterin vastavalmistuneella uudella näyttämöllä.

Kulosaaren yhteiskoulun keskushalli.
(Kuva: Jaana Maijala/SRM)

Järvi päätyi Kulosaaressa Keravan yhteiskoulussa käyttämäänsä aineluokkajärjestelmään. Tästä johtuen oppilailla ei ollut omia pulpetteja ja säilytystilojen tarve muodostui ongelmaksi. Järvi ratkaisi ongelman suunnittelemalla keskushallin katsomoistuimet oppilaiden säilytyslaatikoiksi.

Palaa edelliselle sivulle