OHJELMISTO
 
Tulossa: Suomen arkkitehtuuria. Kaksivuotiskatsaus 2018
Arkkitehtuurimuseo, Iso näyttelysali 13.6.–16.9.2018
 
Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus tarjoaa läpileikkauksen ajankohtaisiin ilmiöihin ja korkeatasoisiin toteutuksiin kotimaisen nykyarkkitehtuurin kentällä. Katsauksen järjestävät yhdessä Arkkitehtuurimuseo, SAFA ja Alvar Aalto -säätiö ja sen tuomariston muodostaa kansainvälinen kokoonpano arkkitehtuurin ammattilaisia.
 

 
Keskiviikko 6.4.2016 kello 17:00
Kaksivuotiskatsauksen kohdevierailu
Ryhmärakennettu asuinkerrostalo Malta, Helsinki 2014
ARK-house arkkitehdit
Koti kaupungissa ry – Hem i stan rf:n aloitteesta syntynyt As Oy Helsingin Malta (2014) on Suomen suurin ryhmärakentamismenettelyllä toteutettu kerrostalo. Rakennus sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa. Sen on suunnitellut arkkitehtitoimisto ARK-house arkkitehdit. Kohdevierailulla tutustutaan talon yleisten sisätilojen lisäksi kattopuutarhaan ja ulkoterasseihin. Oppaana toimii arkkitehti Pentti Kareoja.
 
Keskiviikko 13.4.2016 kello 15:00
Kaksivuotiskatsauksen kohdevierailu
OP-Päätoimipaikka, Helsinki 2015
JKMM Arkkitehdit
OP-yhtymän uudessa Vallilan korttelissa työskentelee noin 3000 konsernin työntekijää. JKMM Arkkitehtien suunnitteleman rakennuksen lähtökohtana olivat joustavat, kestävät ja yhtenäiset tilat. Korttelissa on myös yleisölle avointa palvelu- ja näyttelytilaa. Arkkitehti Asmo Jaakso (JKMM Arkkitehdit) esittelee korttelin arkkitehdin näkökulmasta.
 
 
Perjantai 9.9. kello 16:00
Kaksivuotiskatsauksen toimistovierailu 
Arkkitehtitoimisto ALA
Arkkitehtitoimisto ALA on helsinkiläinen, julkisten rakennusten, haastavien peruskorjauskohteiden ja terminaalirakennusten suunnitteluun keskittynyt 40 hengen arkkitehtitoimisto. Toimiston perustivat vuonna 2005 Juho Grönholm, Antti Nousjoki, Janne Teräsvirta ja Samuli Woolston. ALA:n mittavin toteutettu hanke on Norjan Kristiansandiin valmistunut Teatteri- ja konserttitalo Kilden. Kuopion kaupunginteatterin peruskorjaus ja laajennus sekä Lappeenrannan uusi kaupunginteatteri ovat toimiston ensimmäiset merkittävät valmistuneet työt Suomessa. 
 
 
Perjantai 9.9. kello 16:30
Kaksivuotiskatsauksen toimistovierailu 
Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen
Risto Huttunen ja Santeri Lipasti perustivat Huttunen-Lipasti-Pakkanen -arkkitehtitoimiston vuonna 1998. Heidän opiskelutoverinsa Pekka Pakkanen liittyi mukaan vuonna 2007. Kolmikko osallistui suunnittelukilpailuihin yhteisillä ehdotuksilla jo opiskellessaan Teknillisessä korkeakoulussa.
Monet toimiston toimeksiannoista perustuvat tänäkin päivänä kilpailuvoittoihin. Alvar Aallon periaatteita seuraten Huttunen-Lipasti-Pakkanen pyrkii hallitsemaan kaikki suunnittelun skaalat ja typologiat ovenkahvasta aina kokonaisen kaupungin tasolle. Toimiston portfolioon mahtuu niin asuinkohteita kuin sairaanhoidon tiloja.
 
 
Sunnuntai 11.9.  15:00
Kaksivuotiskatsauksen kohdevierailu
Koulu- ja oppimiskeskus Opinmäki, Espoo 2015
Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepää
Koulu- ja oppimiskeskus Opinmäki on asuinalueensa monipuolinen keskus, joka tarjoaa yhteisölle tilat koulutus- ja vapaa-ajan toimintaan. Kansainvälisessä koulussa ja suomenkielisessä peruskoulussa opiskelee päivittäin yli tuhat eri ikäistä oppilasta. Arkkitehtitoimisto Esa Ruskeepään suunnittelema Opinmäki on suomalaisen kouluarkkitehtuurin tuorein taidonnäyte.Kierros alkaa rakennuksen pääovilta osoitteestaLillhemtintie 1, 02250 Espoo. Oppaana toimii arkkitehti Esa Ruskeepää
 
 
Sunnuntai 11.9.  15:00
Kaksivuotiskatsauksen kohdevierailu
Asuinkerrostalo tukiasumiseen Kipparintalo, Helsinki 2015
Juha Leiviskä & Kati Murtola
Kalasatamassa sijaitseva Kipparintalo on 14 kehitysvammaisen nuoren koti keskellä uutta Helsinkiä. Kipparintalo on osa korttelikokonaisuutta, jossa keskeinen yhteispiha on kaikkien alueen asukkaiden käytössä. Tavoitteena on luoda hyvää ja tasavertaista ympäristöä kaikille.  Kipparintalon vahvuus on sen sijainti. Palvelut ovat helposti saavutettavissa, tapahtumat lähellä ja julkisenliikenteen yhteydet loistavat. Myös luonto ja meri ovat läsnä, Mustikkamaan ulkoilupuistoon on suora yhteys Isoisänsiltaa pitkin. Suunnittelussa esteettömyyttä on käsitelty laajana ja jatkuvana kokonaisuutena, myös näkemisen ja ympäristön kokemisen osalta. Kierroksen oppaina toimivat arkkitehti Kati Murtola  ja Savulaiset ry:n puheenjohtaja Leena Tyynilä.
 
Suomen arkkitehtuuria. Kaksivuotiskatsaus 2016
Näyttely Arkkitehtuurimuseossa 15.6.2016–2.10.2016
 
Seuraa päivittyvää ohjelmaa
www.mfa.fi/tapahtumat
 
Tutustu kaksivuotiskatsauksen kohteisiin
www.biennialreview.finnisharchitecture.fi