Taskumattien läntisiä julkisivuja. (Foto: Havas/ MFA)


As. Oy Säästökontu 1959, As. Oy Tornitaso 1959, As. Oy Tornikontu 1961, As. Oy Nelostorni 1961
Viljo Revell

Viljo Revellin seitsemän asuinkerrosta käsittävät neljä tornia – Säästökontu, Tornitaso, Tornikontu ja Nelostorni – rakennettiin pareittain pohjoisesta alkaen. Rakennuksia nimitettiin Taskumateiksi jo ainakin syyskuussa 1957. (IS 4.9.1957.) Talojen porrastasanteilta on käynti seitsemään tai kahdeksaan asuntoon. Julkisivut kaartuvat rakennuksen keskellä kuperina, ja kapeat päädyt on taivutettu sisäänpäin. Näin on saatu aikaan solakka 6-kulmaiseksi mieltyvä rakennustyyppi. Massan huipentaa lennokkailla katoksilla korostettu kattokerros, jossa on tuuletusparvekkeet ja kuivaushuoneet sekä saunat näköalaterasseineen.

Keittiöihin tuotiin luksusta matalin teak-ovisin kaapein sekä uutuudella - liesituulettimella. Siivouksen helpottamiseksi keittiökaapit olivat irti lattiapinnasta. Säästökontu oli maamme ensimmäisiä asuntosäästökohteita. Kaksi vuotta myöhemmin tornitalot saivat kaksi kovanrahan sisarusta - Tornikonnun ja Nelostornin.

Rakennusten pitkissä julkisivuissa on mineriitillä verhotut kentät, joiden vaakasuuntaa ikkunanauhat ja teak-ritilät voimistavat. Parvekkeet on sisäänvedetty, ja ne sulautuvat julkisivuihin, joten rakennusten selkeä kokonaismuoto säilyy. Koverissa päädyissä kourulevyjen pystyurat korostavat massan nousua.

As. Oy Riistakallio 1961
Viljo Revell

Rinteeseen upotetun Riistakallion lamellitalon pohjakerroksessa on kaksioita ja talon yhteistiloja, suuremmat asunnot ovat ylemmissä kerroksissa. Julkisivuverhouksena on sileä mineriitti, päädyissä vastaava poimulevy.

Edelliselle sivulle