TIEDOTE: SUOMALAINEN MARCO CASAGRANDE ON YKSI VIIDESTÄ GLOBAL AWARD FOR SUSTAINABLE ARCHITECTURE 2015 -VOITTAJASTA

Suomalainen arkkitehti Marco Casagrande on yksi viidestä kansainvälisen kestävän arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun palkinnon Global Award for Sustainable Architecture -palkinnon saajasta.
 
Muut palkinnonsaajat ovat Talcan arkkitehtuurikoulu Chilessä, arkkitehti Santiago Cirugeda/Recetas Urbanas Espanjasta, tanskalainen kaupunkisuunnittelun uudistaja Jan Gehl sekä belgialainen Rotor -toimisto.
 
Marco Casagrande, Suomi
Marco Casagrande on Karjaalla asuva kansainvälisesti palkittu ja tunnustettu arkkitehti, ympäristötaiteilija ja arkkitehtuuriteoreetikko, joka on viimeisen kymmenen vuoden ajan toiminut erityisesti Aasiassa. Casagrande etsii esikuvia tulevaisuuden kaupungeille orgaanisesti rakentuneista, epävirallisista asuinyhteisöistä, jotka heijastavat paikallisuutta ja asukkaidensa tietoja ja taitoja. Näitä yhteisöjä tutkimalla Casagrande on rakentanut joustavan ja avoimen Paracity-järjestelmän, joka mukautuu myös vaativiin ilmasto-olosuhteisiin antaen puitteet ihmisten omalle toiminnalle. Marco Casagranden arkkitehtuuritoimisto Casagrande Laboratory suunnittelee parhaillaan rakennushankkeita muun muassa Pakistaniin, Japaniin, Taiwaniin ja Saudi-Arabiaan.
 
Talcan arkkitehtuurikoulu, Chile
Juan Roman Adriá perusti uudenlaisen arkkitehtikoulun syrjäiselle seudulle Chilessä vuonna 1998. Tulevat arkkitehdit koulutetaan toimimaan köyhällä alueella siellä saatavilla olevien resurssien puitteissa. Materiaalien lisäksi näihin resursseihin kuuluvat myös paikallisten ihmisten taidot, innostus ja yhteishenki. Opiskelun perustana toimivat kokeilu, materiaalit ja käytännön työ.
 
Santiago Cirugeda/ Recetas Urbanas, Espanja
Arkkitehti Santiago Cirugeda on toteuttanut Espanjassa urbaania guerilla-kampanjaa itsenäisesti jo 20 vuoden ajan. Työssään hän peräänkuuluttaa vähävaraisemman kansanosan oikeuksia julkiseen tilaan, asuntoon ja edulliseen aurinkoenergiaan. Cirugeda julkaisee tee-se-itse-oppaita esimerkiksi tyhjien tilojen käyttöön ja käyttämättömien julkisten tilojen haltuunottoon.
 
Jan Gehl, Tanska
Tanskalainen Jan Gehl on pitkän uransa aikana tutkinut kaupunkien kehitystä ja pyrkinyt palauttamaan ihmisen ja ihmisen kokoisen mittakaavan kaupunkisuunnittelun keskiöön. Gehlin metodit perustuvat informaation keräämiseen, analyysiin ja muutosehdotuksiin. Hänen oppaansa, esimerkiksi ”Cities for People” (2010), ovat muuttaneet laajan yleisön ajattelua. Jan Gehl on muuttanut kokonaisten kaupunkien urbaania ekologiaa toteuttamalla kävelykeskustoja esimerkiksi New Yorkiin ja Kööpenhaminaan. Ympäri maailmaa kaupunkeja konsultoinut Gehl kutsuu ammattiaan ja toimistoaan ”kaupunkilaadun konsultiksi”.
 
Rotor, Belgia
Monialainen ja nuori brysseliläinen toimisto, Rotor, tunnetaan vuoden 2010 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Belgian paviljongin näyttelystä Usus/Usures, jossa rakennusjätettä ja rakennusten käytettyjä osia esiteltiin taiteen tavoin. Tärkeän lähtölaukauksen toimiston suunnalle antoi vuonna 2006 tyhjälle tontille rakennusjätteestä itse suunniteltu ja rakennettu väliaikainen toimisto ”RDF181”. Hankkeen sivussa ja sen jälkeen Rotor on luonut ja kehittänyt hakemistoa rakennusjätettä keräävistä ja myyvistä paikoista. Toimisto on alkanut myös itse organisoimaan keräämistä ja myyntiä: he sekä käyttävät materiaalia omissa töissään että tarjoavat sitä muille arkkitehdeille ja rakentajille.
 
 
Kestävän arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun palkinto:
Global Award for Sustainable Architecture
 
Global Award for Sustainable Architecture on LOCUS-säätiön vuonna 2006 perustama palkinto, joka pyrkii edistämään kestävää arkkitehtuuria ja kaupunkisuunnittelua sekä niistä käytävää keskustelua. Palkintoa tukee Ranskan arkkitehtuurikeskus Cité de l'architecture et du patrimoine. Suomen Arkkitehtuurimuseo kuuluu palkinnon tieteelliseen työryhmään.
 
Global Award for Sustainable Architecture -palkinnolla palkitaan vuosittain viisi arkkitehtia, jotka ovat sitoutuneet työskentelemään kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Palkittujen arkkitehtien katsotaan edustavan alallaan innovatiivista ajattelua, ja heidän työskentelynsä taustalla vaikuttaa holistinen ajattelutapa. Arkkitehdit voivat työskennellä eri puolilla maailmaa.
 
Palkinnolla pyritään rakentamaan lahjakkaiden ja innovatiivisten arkkitehtien yhteisöä. Palkinnon tehtävä on edistää heidän edustamaansa kestävän kehityksen näkökulmaa ja innostaa samalla arkkitehteja vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön: tiedon ja kokemusten vaihtoon. Verkoston kautta Global Award for Sustainable Architecture -palkinto vahvistaa uudenlaisen ajattelutavan leviämistä.
 
Ensimmäinen palkinto jaettiin vuonna 2007. Yhteensä 45 arkkitehtia on saanut palkinnon. Palkittujen joukossa on niin merkittäviä pioneereja kuin nuoria kapinallisia ympäri maailmaa. Heidän joukossaan ovat muun muassa myöhemmin tunnetuiksi tulleet ja muualla palkitut Wang Shu, Francis Kere, Alejandro Aravena, Carin Smuts, Rural Studio ja Al Borde.
 
Linkit
*Locus-säätiö
Casagrande Laboratory 
 
Marco Casagranden haastattelupyynnöt
Santtu Parkkonen, Mellakka Helsinki
+358 400 911130
santtu@mellakkahelsinki.fi
 
Lisätiedot: Global Award for Sustainable Architecture
Kristiina Nivari, Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0471
kristiina.nivari@mfa.fi
 
_
 
Julkaistu 11.5.2015