SUOMI JUHLII PUUTA VENETSIAN ARKKITEHTUURIBIENNALISSA

NEW FORMS IN WOOD
 
 
SUOMI, ALVAR AALTO PAVILJONKI
“COMMON GROUND” 13. KANSAINVÄLINEN ARKKITEHTUURINÄYTTELY –
13. MOSTRA INTERNAZIONALE DI ARCHITETTURALA BIENNALE DI VENEZIA
VENETSIA, ITALIA 29.8.–25.11.2012
 
 
SUOMI JUHLII PUUTA VENETSIAN ARKKITEHTUURIBIENNAALISSA
 
Puu on aina ollut yleinen rakennusmateriaali Suomessa. Luonto ja metsä ovat inspiroineet niin taiteilijoita kuin arkkitehtejakin. Puu materiaalina kiehtoo edelleen myös nykyarkkitehteja. Modernin teknologian ja innovatiivisten käsittelymenetelmien avulla kehitetään jatkuvasti uusia tapoja käyttää puuta rakentamisessa. Äskettäin restauroidun Alvar Aalto -paviljongin avajaisnäyttely esittelee innovatiivista puunkäyttöä nuorten suomalaisten arkkitehtien uusimmissa töissä.
 
/ ALA ARKKITEHDIT ovat luoneet massiivitammesta komean aaltoilevan seinämän toivottamaan vieraat tervetulleiksi Norjan Kristiansandissa sijaitsevaan Teatteri- ja konserttitalo Kildeniin.
 
/ AVANTO ARKKITEHDIT ovat suunnitelleet puusta yleisen saunan, jonka huomiotaherättävä orgaaninen muoto sulautuu ainutkertaisella tavalla Hernesaaren rantamaisemaan.
 
/ EERO LUNDÉN ja MARKUS WIKAR ovat käyttäneet algoritmista arkkitehtuuria Turun väliaikaisen puupaviljongin Pudelman suunnittelussa
 
/ K2S ARKKITEHTIEN Hiljaisuuden kappelissa, Helsingin liikenteen solmukohdassa sijaitsevassa meditatiivisessa pyhätössä taidokas puunkäsittely on keskeinen elementti.
 
/ LASSILA HIRVILAMMI ARKKITEHTIEN Kuokkalan kirkon arkkitehtuuri käy vuoropuhelua perinteisen rakentamisen ja uusimman puurakentamisen menetelmien välillä.
 
/ Aalto-yliopiston PUUSTUDION Pyry-Pekka Kantosen ehdotuksen pohjalta suunnittelema väliaikainen World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden Paviljonki osoittaa kuinka keskeisessä osassa puuteknologian innovaatio ja tutkimus ovat suomalaisten arkkitehtien koulutuksessa.
 
Alvar Aalto (1898–1976) suunnitteli Suomen paviljongin Venetsiassa alunperin siirrettäväksi näyttelyrakennukseksi. Paviljonki tilattiin edustamaan Suomea kansainväliseen näyttelyyn 1956. Sen materiaalivalinta, puu, oli Venetsian olosuhteissa epätavallinen ja ilmasto-olosuhteille altis, mutta aikojen saatossa alkujaan tilapäiseksi suunniteltu paviljonki on muodostunut kiinteäksi osaksi La Giardinin biennaalipuistoa. Paviljonki vaurioitui pahasti viime syksyisessä myrskyssä puun kaaduttua sen päälle. Onnettomuus käynnisti huolellisen tutkimustyön rakennuksen historiasta ja rakennustekniikasta. Se myös inspiroi meitä tarkastelemaan puunkäyttöä suomalaisessa nykyarkkitehtuurissa osana pitkää puurakentamisen perinnettä sekä suomalaisille yhteistä, metsän ja luonnon luomaa viitekehystä.
 
Näyttelyn kuraattori on Juulia Kauste. Näyttelysuunnittelu Esa Vesmanen / Pure Design.
 
Näyttelyn järjestäjä on Suomen arkkitehtuurimuseo. Näyttelyä ovat tukeneet opetus- ja kulttuuriministeriö ja World Design Capital Helsinki 2012. Näyttely on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmaa.
 
Suomi on myös järjestäjä ja näytteilleasettaja Pohjoismaiden paviljongin Light Houses: On the Nordic Common Ground -näyttelyssä.

Klikkaa kuvia ladataksesi.
 
Selaa ja lataa pressimateriaaleja kuvineen (dropbox). Palvelun yläkulmasta voit ladata aina kokonaisuudessaan kansion, jota selaat (download > zip). Paketin lataamalla saat käyttöösi hi-res jpg-kuvat. Kuvia saa julkaista vain näyttelyyn liittyen.

ALA ARKKITEHDIT ovat luoneet massiivitammesta komean aaltoilevan katoksen toivottamaan vieraat tervetulleiksi Norjan Kristiansandissa sijaitsevaan Teatteri- ja konserttitalo Kildeniin.
Kuva: Tuomas Uusheimo
 
AVANTO ARKKITEHDIT ovat suunnitelleet puusta yleisen saunan, jonka huomiotaherättävä orgaaninen muoto sulautuu ainutkertaisella tavalla Hernesaaren rantamaisemaan.
Kuva: Avanto Arkkitehdit
EERO LUNDÉN ja MARKUS WIKAR ovat käyttäneet algoritmista arkkitehtuuria Turun väliaikaisen puupaviljongin Pudelman suunnittelussa.
Kuva: Taavi Henttonen
Taidokas puunkäsittely on keskeinen elementti K2S ARKKITEHTIEN Hiljaisuuden kappelissa, Helsingin liikenteen solmukohdassa sijaitsevassa meditatiivisessa pyhätössä.
Kuva: Tuomas Uusheimo
LASSILA HIRVILAMMI ARKKITEHTIEN Kuokkalan kirkon arkkitehtuuri käy vuoropuhelua perinteisen rakentamisen ja uusimman puurakentamisen menetelmien välillä.
Kuva: Jussi Tiainen
PYRY-PEKKA KANTOSEN ja Aalto-yliopiston PUUSTUDION väliaikainen World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden Paviljonki osoittaa kuinka keskeisessä osassa puuteknologian innovaatio ja tutkimus ovat suomalaisten arkkitehtien koulutuksessa.
Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Lataa koko lehdistötiedote pdf-muodossa »
Lukemiseen tarvitset Adobe Acrobat -ohjelman.