MAAILMAN PARAS KOULU
(8.6.2011 - 25.9.2011)



Suomi on ollut 2000-luvulla koko maailman vertailussa kärkisijoilla koululaisten oppimistuloksissa. Näin sanovat OECD-maiden PISA-tutkimukset. Mikä sitten tekee suomalaisesta koulusta niin erinomaisen? Suomen rakennustaiteen museon kesänäyttely lähtee siitä, että oppimisympäristökin vaikuttaa oppimisen tuloksiin. Se tarkastelee suomalaisen koulun historiaa ja nykypäivää koulurakennuksen näkökulmasta.
 
Näyttelyn ytimen muodostaa seitsemän 2000-luvulla rakennetun koulun kooste, joka antaa kuvan tämän päivän koulurakentamisesta. Nämä koulut olivat suppeammassa näyttelyssä esillä syksyllä 2010 Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa. Nykykoulujen osuutta täydentävät museon originaalipiirustuksiin keskittyvä katsaus suomalaiseen kouluarkkitehtuuriin 1900-luvulta 1970-luvulle, tiivis suomalaisen koulun historia ja kaksi kuvaesitystä.
 
Oppilasmäärien lisääntyminen, eri-ikäisten ja eri tavoin oppivien lasten opettaminen samassa koulussa, monikulttuuristuminen sekä tilojen monitoimikäyttö ja uudet opetusmenetelmät ovat luoneet koulurakennukselle uusia vaatimuksia. Tärkeiksi teemoiksi koulujen suunnittelussa ovat nousseet sosiaalinen vuorovaikutus, viihtyisyys ja läpinäkyvyys.
 
Suomalaisessa koulussa on jo vanhastaan korostunut pyrkimys saada opetus kaikkien saataville. Tämä periaate on kantanut hedelmää nykypäivän hyvin toimivan ja arvostetun koulujärjestelmän muodossa. Koulujärjestelmä toimii julkisin varoin ja tarjoaa korkealaatuiset oppimisen ja opetuksen puitteet koko kansalle.
 
Näyttelyssä laajemmin esitellyt koulut
Strömbergin koulu, Helsinki, 2001. Kari Järvinen ja Merja Nieminen Arkkitehdit SAFA
Viikin normaalikoulu, Helsinki, 2004. Ark-House arkkitehdit Oy
Hiidenkiven koulu, Helsinki, 2005. Arkkitehtitoimisto Häkli Ky
Sakarinmäen koulu, Helsinki, 2006. Arkkitehdit FLN Oy
Joensuun lyseon peruskoulu, 2007. Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy
Enter, Sipoo, 2007. Arkkitehtitoimisto K2S Oy
Kirkkojärven koulu, Espoo, 2010. Verstas Arkkitehdit Oy
 
Näyttelyn on tuottanut Suomen rakennustaiteen museo.
 
Näyttelyjulkaisu
Näyttelyn yhteydessä on ilmestynyt englanninkielinen julkaisu, jossa pohditaan suomalaisen koulujärjestelmän menestyksen salaisuutta ja puhutaan koulurakennuksen roolista oppimisen ympäristönä. Julkaisu sisältää myös näyttelyssä esillä olevien seitsemän 2000-luvun koulun laajemmat esittelyt.
The Best School in the World
: Seven Finnish Examples from the 21st Century -kirja museon kirjakaupassa: 20,00 €.
Selaa kirjaa

Verkkomateriaali
Näyttelyn 1900-luvun osuudesta on koottu laajempi tietopaketti museon verkkosivuille www.mfa.fi/koulurakentaminen.
 
Ohjelmisto
Näyttelyssä mukana oleviin pääkaupunkiseudun kouluihin järjestetään opastettuja vierailuja. Lisäksi järjestetään luentoja, koulurakentamista käsitteleviä keskustelutilaisuuksia sekä räätälöityjä työpajoja koululuokille. Lisätietoja elo-syyskuussa järjestettävästä ohjelmistosta lähemmin museon verkkosivuilta ja museon Facebook-sivulta. Voit myös liittyä museon sähköiselle tapahtumapostituslistalle lähettämällä yhteystietosi Hanna Galtat etunimi.sukunimi@mfa.fi.
 
Opastukset
Arkisin 60,00 €, viikonloppuisin 80,00 €. Opastuksen lisäksi peritään museon sisäänpääsymaksu 5,00/2,50/0 €. Ryhmäkoko max. 25 henkeä. Opastustilaukset numerosta (09) 8567 5100.
 
Klikkaa kuva isommaksi.


Enter lukio ja ammattikorkeakoulu
Sipoo 2007
Arkkitehtitoimisto K2S Oy
Kuva: Marko Huttunen
 
 
 
Joensuun lyseon peruskoulu
Joensuu, 2007
Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki
Kuva: Jussi Tiainen
Hiidenkiven kouluHelsinki, 2005
Arkkitehtitoimisto Häkli Ky
Kuva: Jussi Tiainen
Tampereen suomalainen tyttökoulu, voimistelusali, 1899–1902
Arkkitehti Wivi Lönn
Photo: MFA