Pohjantien ympäristö

Läntisen lähiön rakentaminen aloitettiin Tapiolan tulevan keskustan vierestä: Pohjantien länsipuolelle nousi kolme pistetaloa, As. Oy Pohjanportti (Markus Tavio). Nelikerroksiset betonirunkoiset talot on tehty paikalla. Parvekkeellisten talojen julkisivut on rapattu.

Pistetalojen tuntumaan rakennettiin 1960-luvun alussa rivitaloja. As. Oy Pohjantie 6:n kahdessa yksikerroksisessa rivitalossa (Aarne Ervi) on yhteensä seitsemän asuntoa. Edellisten eteläpuolella on kaksi rivitaloa (K. A. Pinomaa) - Tapionraitin varrella yksikerroksinen As. Oy Pohjantie 4 ja Tykkitien varrella As. Oy Tykkitie 4. Maaston mukaan porrastuvan Tykkitien talon asuintilat ovat puurakenteisessa yläkerrassa, sisääntulo ja autotalli betonirakenteisessa pohjakerroksessa.


Ilmakuva lounaasta. Hyvärisen ja A. O. Aallon tornitalot ylh. oikealla, Taskumatit keskemmällä, Järven kerrostaloryhmä pyöreine autotalleineen näistä vasemmalle. (Foto: Kai R. Lehtonen/Espoon kaupunginmuseo)

Alueen eteläosassa on neljä 1950- ja 60-lukujen taitteessa rakennettua nelikerroksista pistetaloa. As. Oy Tykkimäki (Esko Hyvärinen) liittyy kolmen As. Oy Sinipiian talon (Arvo O. Aalto) ryhmään. Parvekkeellisissa taloissa on roiskerappaus. Tykkimäen betonielementeistä rakennetun talon erikoisuus oli puhdasvalu. Sinipiian porrashuoneet saavat luonnonvaloa kattolyhdystä.

Pistetalojen länsipuolella on vielä As. Oy Merituulentie 5:n rivitalo (K. A. Pinomaa). Yhden asuinkerroksen ja kellarin käsittävissä taloissa autotallit on sijoitettu länteen rakennuksen jatkeeksi.


Revellin Taskumatit ja lamellitalo, pienoismalli. (Foto: Troberg/Asuntosäätiö) 
Tykkimäki 

1950- ja 60-lukujen taitteessa rakennetun Tykkimäen huipulla läntistä lähiötä hallitsevat nk. Taskumatit (Viljo Revell) ovat muodostuneet Tapiolan symboleiksi. Neljän tornitalon sommitelman viimeistelee puikkomainen viisiportainen As. Oy Riistakallion lamellitalo (Viljo Revell).
 
Taskumattien pohjoispuolella on kolmikerroksisten lamellitalojen (Jorma Järvi) ryhmä As. Oy Säästölinna, As. Oy Rinnekelo ja seitsemän porrashuonetta käsittävä As. Oy Kelopirtti. Rakennuksissa on sisäänvedetyt parvekkeet, Säästölinnassa myös ranskalaisia parvekkeita. Julkisivuissa on korostettu betonirunkoa ja mineriittilevyjen saumoja. Säästölinnaan liittyy kalkkihiekkatiilinen autotalli, joka rajaa ympyränmuotoisena autopihaa.Kelopirtti. (Foto: Ingervo/ MFA)