BI-CITY SHENZHENIN URBANISMIN JA ARKKITEHTUURIN BIENNAALI 2013
Shenzhen, Kiina 6.12.2013 – 28.2.2014

Aasian suurin urbanismin ja arkkitehtuurin alan tapahtuma, BI-CITY Biennale of Urbanism / Architecture (UABB) avattiin joulukuussa viidettä kertaa Kiinan Shenzhenissä.  Arkkitehtuurimuseo osallistuu tapahtumaan Lassila Hirvilammi arkkitehtien suunnittelemalla Re-Creation -installaatiolla. Kokonaisuus on toteutettu yhteistyössä arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen kanssa.
 

Arkkitehdit Anssi Lassila ja Teemu Hirvilammi Shenzhenissä. Kuva: Tuomo Tammenpää

Vuonna 2013–2014 biennaalin teemana on Urban Border. Vaihtuvissa paikoissa järjestettävä biennaali on tänä vuonna löytänyt paikkansa Shekoun vanhalta teollisuusalueelta. Biennaalialue on jaettu teemallisesti kahteen osaan. Suomen näyttely on osa kuraattori ja taiteellinen johtaja Ole Boumanin johtamaa Value Factory -kokonaisuutta

Ole Boumanin kokonaisuus perustuu vanhan tehdasalueen uusiokäytölle. Biennaalin aikana teollisuusalueella sijaitseva purku-uhan alla oleva lasitehdas muuntuu Value Factory -kulttuuri- ja tapahtumakeskukseksi. Value Factoryn kautta Ole Boumanin kuratoima kokonaisuus ottaa kantaa kulttuurisen säilyttämisen ja perinteen puolesta osana nykyaikaista suunnittelua.
 
Lassila Hirvilammi arkkitehtitoimiston osakkaat Anssi Lassila ja Teemu Hirvilammi ovat osallistuneet Value Factoryn suunnitteluun ainoana pohjoismaisena toimistona kansainvälisessä työryhmässä. Kuraattori ja taiteellinen johtaja Ole Boumanin kokoaman kansanvälisen työryhmän muodostivat O-Office architects (Kiina), Lassila Hirvilammi arkkitehdit  (Suomi), arkkitehtitoimisto Maurer United (Hollanti) ja Berlage Institute (Hollanti).
 

Siilo-näyttelytila on osa Value Factory -kokonaisuutta Shenzhenin biennaalialueella.


Re-Creation installaatio pohtii alkuperän ja monistettavuuden teemoja

Arkkitehti Anssi Lassilan konseptiin perustuva Re-Creation -installaatio suunniteltiin Shenzhenin urbanismin ja Arkkitehtuurin biennaaliin (UABB) vuonna 2013. Teos valmistuu kahdessa osassa biennaalin aikana. Installaation ensimmäiseen, Suomessa toteutettuun osaan yleisö pääsi tutustumaan biennaalin avajaisissa joulukuuussa. Toinen osa valmistui tammikuussa 2014.
 
Installaation lähtökohta on universaali konsepti tilasta. Nimensä mukaisesti Re-Creation antaa tilaalle kaksi erilaista konkreettista muotoa kahden vaihtoehtoisen ympäristön ehdoilla. Installaation osat toteutettiin Suomessa ja Kiinassa. Konkreettinen muodonanto tapahtui yhteistyössä paikallisten puuseppien kanssa. Suomalaisin ja kiinalaisin voimin toteutetut ”tilat” eroavat toisistaan valmistusmateriaaleiltaan, tekotavaltaan ja muodonannoltaan.
 
Lisäksi Arkkitehtuurimuseon erillisessä näyttelytilassa on esillä videoteos ja valokuvanäyttely prosessista, jossa kuusihirsi ja bambu löytävät paikkansa. Installaation dokumentaation on toteuttanut työryhmä Tuomo Tammenpää, Pekka Turunen ja Ville Tanttu.


Katso videot installaation toteutuksesta
 

 
Suomalaisen osan installaatiosta on toteuttanut puuseppä Kari Virtanen
(Nikari Oy) työryhmänsä Mikko Merzin, Jussi Nordbergin ja Laura Mattilan
kanssa.

 


 
Kiinalaisesta osasta ovat vastannut suunnittelija Gigi Leung (Gi-Space) ja puuseppä Richard So avustajineen.