TAPAHTUMAT MUSEOSSA JA MUUALLA

 
Voit tilata tiedon ajankohtaisista tapahtumista suoraan sähköpostiisi

Tällä sivustolla näet kaikki Arkkitehtuurimuseon tulevat tapahtumat. 

 
YLEISÖOPASTUKSET JOKA LAUANTAI
 
Museolipun hinnalla yleisöopastukset joka lauantai klo 15.00.
Englanninkielinen opastus joka lauantai kello 13.00
 

YLEISÖLUENNOT

 
Keskiviikko 21.8. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Luento: Juhani Pallasmaa: Piirtäminen ja kehollisuus – Aistillinen ja emotionaalinen viisaus arkkitehtuurissa 
Kulttuurimuotomme arvostaa rationaalisuutta ja numeraalista tietoa, mutta väheksyy kehollisuuden ja tunteiden osuutta ajattelussa, taiteissa ja arkkitehtuurissa. Mutta ´kaikki taide on pohjimmiltaan lähtöisin ruumiistamme´, kuten taide-esseisti Adrian Stokes toteaa. Tunteita taas eräät tämän hetken tärkeimmät ajattelijat pitävät ihmisen alkuperäisenä, arkaaisena ajatteluna. Taiteessa ja arkkitehtuurissa työstämme yhtä paljon itseämme kuin kohdettamme. Tämä mielellinen näkökulma näyttää kuitenkin katoavan niin arkkitehtien koulutuksessa kuin suunnittelutyössä. Professori ja arkkitehti Juhani Pallasmaa pohtii luennossaan ajattelun, tuntemisen, kokemisen ja ymmärryksen mielellisiä ja kehollisia perusteita.
Museon sisäänpääsymaksulla, 10/5 € / Museokortti

 

SUOMEN KÄSITYÖN YSTÄVIEN RYIJYKURSSI JA 140-VUOTISJUHLALUENTO 


Luento: Suomen Käsityön Ystävien ryijyt
keskiviikko 28.8. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Suomen Käsityön Ystävät tunnetaan erityisesti ryijyistä. Rakastettuja malleja ovat suunnitelleet kymmenet arkkitehdit ja taiteilijat, Akseli Gallen-Kallelasta ja Eliel Saarisesta Elina Heleniukseen ja Reeta Ekiin. Suomen Käsityön Ystävien 140-juhlavuoden luennolla kerrotaan uniikeista, tilaan suunnitelluista teoksista ja mallistoon lunastetuista tarvikepakkausryijyistä sekä ryijyn monista toteutusmahdollisuuksista. Ryijyjen kautta piirtyy kaari maamme vanhimpiin kuuluvan designyhdistyksen historiasta. Luennoitsijana kudonnan opettaja, FM Ulla Karsikas. Museon pääsymaksulla 10/5 €.

7.9.2019 kello 12–15, Arkkitehtuurimuseo
Jugendruusu-ryijy ommellen -kurssi
Huom! Kursseile on ennakkoilmoittautuminen. Kurssin hinta 60€. 
Ryijykurssit järjestetään Arkkitehtuurimuseon -näyttelyn aikana vielä seuraavasti: lauantai 7.9. kello 12–15. Kurssin jälkeen voi jäädä seuraamaan Arkkitehtuurimuseon Suur-Merijoen kartano – jugendin helmi -näyttelyopastusta kello 15 alkaen.
 
Tule Arkkitehtuurimuseoon ompelemaan pientä Jugendruusu-ryijyä ja kuuntelemaan Suomen Käsityön Ystävien ryijyaiheista luentoa. Voit tutustua taiteilijoiden suunnittelemiin, upeisiin uniikki- ja mallistoryijyihin vuosikymmenten varrelta ja päästä harjoittelemaan ryijyn ompelutekniikkaa helposti ja vaivattomasti. Luento kestää noin 0,5 tuntia ja työpaja 2,5 tuntia (kesto yht. 3 tuntia). Kurssin hinta on 60 €/hlö. Kurssi vaatii ennakkoilmoittautumisen. Ilmoittaudu sähköpostilla osoitteeseen: mfa@mfa.fi

Katso lisätietoa kurssiohjelmasta 

 

KESÄN ARKKITEHTUURIKÄVELYT  2.7.–31.8.2019
 

 
Arkkitehtuurimuseon kävelykierrokset kutsuvat kesällä Helsinkiin. Chicago Architecture Foundationin opas Gayle McKeen perehdyttää turistit ja kaupunkilaiset arkkitehtuurin kerrostumiin. Kierroksille lähdetään 2.7.–31.8. Arkkitehtuurimuseosta kello 11. Osallistuminen 10/5 €. Englanninkielinen. Read more in English
 
Tiistai: Historiallinen Helsinki
Keskiviikko: Ullanlinna
Torstai: Historiallinen Helsinki
Perjantai: Eliel Saarisen Helsinki
Lauantai: Ullanlinna
 
Huom. ei kierroksia 19.–20.7. / No tours held between July 19 to 20
 

KESÄN ARKKITEHTUURIKÄVELYT:  KÄPYLÄ – VALLILA: HOUSING FOR HELSINKI 27.7.–24.8.2019

Kierrokset pidetään englanniksi. Kierroksille lähdetään Arkkitehtuurimuseosta kello 14:30. Osallistuminen 10/5 €. Kierroksella matkustetaan raitiovaunulla, joten osallistujalla on oltava HSL-matkalippu.

Housing for Helsinki

From the garden suburb to the large apartment block. This tour explores two neighborhoods northeast of the Helsinki city centre created by the collaboration of the city and private housing associations to provide housing for Helsinki residents between 1920 and 1950. The tour group will travel by tram from the Museum of Finnish Architecture, so participants must have either a day or tickets for three separate journeys on their phone.

Lauantai: 27.7. klo 14.30–17
Lauantai: 10.8. klo 14.30–17
Lauantai: 17.8. klo 14.30–17
Lauantai: 24.8. klo 14.30–17

 

ARKKITEHTUURIMUSEO TAMPEREEN ARKKITEHTUURI- JA DESIGNVIIKOLLA

 
Instawalk Tampere
lauantai 24.8.2019 kello 13–14.30, lähtö Museokeskus Vapriikin pääovilta 
Tutustu Tampereen keskustan arkkitehtuuriaarteisiin Instagram-kuvaaja Kristo Vedenojan opastuksella. Arkkitehtuurimuseon kierroksella tutustutaan Tampereen keskustassa kävelyetäisyydellä löytyviin arkkitehtuurikohteisiin valokuvaten. Vedenoja jakaa parhaat vinkkinsä arkkitehtuurin kuvaukseen. Tampereen arkkitehtuurin asiantuntijana toimii Alvar Aalto -museon emeritysjohtaja Markku Lahti
 
Tutustu Vedenojan valokuviin instagramissa: @helsinkifacades
Vapaa pääsy. Kierros on suomenkielinen. Kameraksi sopii vaikka puhelin.
Lähtöpaikka: Museokeskus Vapriikin pääovilta, Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere

Taloraati
maanantai 26.8.2019 kello 18–20, Keskustori
Kuudesta asiantuntijasta koostuva Taloraati arvioi Tampereen Keskustorin arkkitehtuuria ja kutsuu myös kaupunkilaisia keskusteluun. Arvioitaviin kohteisiin kuuluu sekä vanhaa että uudempaa rakennettua ympäristöä. Taloraadin järjestää Pirkanmaan maakuntamuseo. Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana Lahti on yksi raatilaisista. 

 
Suomen arkkitehtuuria. Katsaus 2018
Näyttely Tampere-talon talvipuutarhassa 27.8.–5.9.2019
Tuoreinta kotimaista arkkitehtuuria esittelevä Suomen arkkitehtuurin kaksivuotiskatsaus nähdään Tampereella osana TAD Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon ohjelmaa. Näyttely tarjoaa läpileikkauksen kotimaisen arkkitehtuurin ajankohtaisiin ilmiöihin ja korkeatasoisiin toteutuksiin. Yhteistuotanto: Arkkitehtuurimuseo, Suomen arkkitehtiliitto SAFA ja Alvar Aalto -säätiö.

 

Tapahtumat ovat osa TAD Tampereen arkkitehtuuri- ja designviikon ohjelmaa. Katso koko viikon tapahtumat www.tadweek.com

 

 
WOOD WORKS -LUENTOSARJA JATKUU SYKSYLLÄ 2019
 
Kaksitoista näkökulmaa puuarkkitehtuuriin
Arkkitehtuurimuseon uusi kansainvälinen luentosarja syventää käsitystä puuarkkitehtuurin ajankohtaisista aiheista. Sarja nostaa esille laadukkaita esimerkkejä Suomesta ja ulkomailta. Kokonaisuuden on kuratoinut professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta. Arkkitehtuurimuseon lisäksi kokonaisuutta ovat toteuttamassa Aalto-yliopisto ja ympäristöministeriö. Luennot pidetään englanniksi.
 
Mill River Park Carousel Building / Gray Organschi Architecture
kuva: David Sundberg / ESTO


 
- - -
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä