TAPAHTUMAT MUSEOSSA JA MUUALLA

 
Voit tilata tiedon ajankohtaisista tapahtumista suoraan sähköpostiisi

Tällä sivustolla näet kaikki Arkkitehtuurimuseon tulevat tapahtumat. 

 
YLEISÖOPASTUKSET JOKA LAUANTAI
 
Museolipun hinnalla yleisöopastukset joka lauantai klo 15.00.
Englanninkielinen opastus joka lauantai kello 13.00
 
/
 
KRUUNUNHAAN KORTTELIKÄVELY

Maanantaina 23.9.2019 kello 17–18.30
Kruununhaan korttelikävely
 
Lähtö: Liisanpuistikko, Helsinki
Kierroksen maksimikoko on 30 henkeä. Varaa paikkasi: mfa@mfa.fi

Tänä syksynä tulee kuluneeksi 200 vuotta siitä, kun Liisankatu ja Unioninkatu saivat nimensä. Tämä oli samalla myös Helsingin nimistönsuunnittelun alku. Juhlavuoden kunniaksi Helsingin kaupunki ja Arkkitehtuurimuseo järjestävät korttelikävelyn Kruununhaassa. Kierros lähtee Liisanpuistikosta, mistä suunnataan kiinnostavia nimistöön ja arkkitehtuuriin liittyviä yksityiskohtia tutkien kohti Unioninkatua. Oppaina toimivat nimistösuunnittelija Johanna Lehtonen ja Arkkitehtuurimuseon amanuenssi Joona Rantasalo. Korttelikävely kestää noin puolitoista tuntia.
 
Korttelikävelyn järjestävät Arkkitehtuurimuseo ja Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimiala. Se on osa Oodissa avoinna olevan Kaupungin nimet -näyttelyn ohjelmistoa. Oodin Maijansalissa nimistöön voi tutustua myös Helsingin työväenopiston luentosarjan ”200 vuotta helsinkiläistä nimistösuunnittelua” kautta. Luentosarjassa avaa, minkälaista tarinaa viralliset kaavanimet kertovat ja miten kaupunkiin suunnitellaan uusia nimiä.

/
 
LUENTO HUMANITAARISESTA ARKKITEHTUURISTA
 
keskiviikko 18.9. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Luento: Ian Davis: Key Developments in Shelter and Settlements in Disaster Prone Areas
Pitäisikö katastrofinjälkeistä suojaa tarkastella lopputuotteen sijaan prosessin näkökulmasta? Onko meillä keinoja sopeutua, kun elinympäristömme muuttuu ilmastonmuutoksen myötä? Kuinka toipumissuunnitelmien pitkän tähtäimen arviointi ja rakentamismääräykset tukevat haavoittuvia, marginaalissa eläviä yhteisöjä?
 
Professori ja arkkitehti Ian Davisin mukaan nämä kysymykset ovat avainasemassa humanitaarisessa työssä ja heijastavat muuttuvia asenteita, sekä sitä, kuinka teknologia on mullistanut tapamme suojan tarjoamiseen perheiden rakentaessa kotejaan uudelleen katastrofien jälkeen.
 
Arkkitehdiksi valmistunut Ian Davis on työskennellyt katastrofien ehkäisyn ja jälkihoidon parissa vuodesta 1972. Hänellä on yli 40 vuoden kokemus arkkitehtina, akateemikkona, konsulttina, kirjailijana, tutkijana ja neuvonantajana. Davis on vieraillut professorina Kööpenhaminan, Oxford Brookesin, Lundin ja Kioton yliopistoissa. Vuonna 1996 hänet palkittiin YK:n ympäristöohjelma UNEP:n Sasakawa-palkinnolla työstään katastrofien estämiseksi. Davisin ollut kirjoittamassa ja toimittamassa 16 kirjaa, mukaan lukien ensimmäinen tutkielma suojien ja katastrofien alueelta. Teos antaa tiiviin katsauksen alalla alan innovaatioihin ja kehitykseen viimeisten vuosikymmenten aikana.
 
Luento toteutetaan yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa, ja se on Aalto-yliopiston opiskelijoille maksuton. Muuten osallistuminen museon sisäänpääsymaksulla 5/10€ / Museokortilla.ALVAR AALLON JALOSTETTU MAISEMA
 
Perjantai 27.9. kello 15.45–17, Otaniemi
Opastettu kävelykierros: 
Experience the architectural masterpieces of Alvar Aalto in Otaniemi
Lähtö: Dipoli, Otakaari 24, 02150 Espoo
Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö Juhana lahti opastaa Alvar Aallon arkkitehtuuriin Otaniemen kampuksella. Yleisölle avoin kierros on osa Lähiöfestin People Driven City -seminaarin ohjelmaa. Siinä keskitytään Alvar Aallon ikonisiin rakennuksiin, kuten Aalto-yliopiston vanhaan päärakennukseen ja vuonna 2016 peruskorjattuun Harald Herling -oppimiskeskukseen. Kierros on englanninkielinen. Vapaa pääsy. Kesto n. 45 minuuttia.
 
Keskiviikko 23.10. kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Luento / Teija Isohauta: Alvar Aallon jalostettu maisema
Arkkitehtuurimuseon syksyn päänäyttely, Alvar Aallon jalostettu maisema, esittelee kansainvälisesti arvostetuimman arkkitehtimme Alvar Aallon suunnittelusta harvemmin nähtyä puolta: arkkitehtuurin yhteyttä ympäröivään maisemaan ja luontoon. Aalto yhdisti taitavasti maiseman osaksi suunniteltua ympäristöä ja rakensi luonnolle mahdollisuuden kasvaa osaksi arkkitehtuuria. Taidehistorioitsija, FM Teija Isohaudan luento on syventävä katsaus Arkkitehtuurimuseossa 25.9. avattavan näyttelyn sisältöihin. Osallistuminen museon sisäänpääsymaksulla 5/10€ / Museokortilla.

/
 
ELINA STANDERTSKJÖLDIN JÄÄHYVÄISLUENTO
 
Keskiviikko 2.10.2019 kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Elina Standertskjöldin jäähyväisluento: Paljonpuhuvia viivoja ja merkityksellisiä sanoja
Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitajan, filosofian lisensiaatti Elina Standertskjöldin (1955–) jäähyväisluennolla tutustutaan museon kokoelmissa oleviin piirustuksiin, joiden historiallinen merkitys on osoittautunut arveltua suuremmaksi. Piirustuksista voidaan löytää yhteyksiä arkkitehtuuriin tyylisuuntiin, kaupunkisuunnittelun periaatteisiin ja ajan yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Huomaamaton viiva saattaa olla avain monipolviseen historialliseen tarinaan. Luento juhlistaa Elina Standertskjöldin siirtymistä eläkkeelle. Luennolle on vapaa pääsy. Lue lisää
 
/
 
WOOD WORKS -LUENTOSARJA JATKUU SYKSYLLÄ 2019

 
Kaksitoista näkökulmaa puuarkkitehtuuriin
Arkkitehtuurimuseon uusi kansainvälinen luentosarja syventää käsitystä puuarkkitehtuurin ajankohtaisista aiheista. Sarja nostaa esille laadukkaita esimerkkejä Suomesta ja ulkomailta. Kokonaisuuden on kuratoinut professori Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta. Arkkitehtuurimuseon lisäksi kokonaisuutta ovat toteuttamassa Aalto-yliopisto ja ympäristöministeriö. Luennot pidetään englanniksi.

 
Mill River Park Carousel Building / Gray Organschi Architecture
kuva: David Sundberg / ESTO


 
- - -
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä