TAPAHTUMAT MUSEOSSA JA MUUALLA

 
Voit tilata tiedon ajankohtaisista tapahtumista suoraan sähköpostiisi

Tällä sivustolla näet kaikki Arkkitehtuurimuseon tulevat tapahtumat. 

 
YLEISÖOPASTUKSET JOKA LAUANTAI
 
Museolipun hinnalla yleisöopastukset joka lauantai klo 15.00.
Englanninkielinen opastus joka lauantai kello 13.00
 
 /
 
ALVAR AALLON JALOSTETTU MAISEMA -NÄYTTELYN OHJELMISTO
 
Torstai 12.12.2019  kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Maisema kaupungissa: viihtyvyys, viheralueet ja yhteiset tilat
Kuinka Helsingin viher- ja virkistysalueita suunnitellaan? Kaupunkimetsät, joet, polut ja puistot muodostavat viherverkoston, ja vanhat rakennukset taipuvat jaetuksi kaupunkitilaksi. Kuinka Lapinlahden sairaala-alue kunnostettiin? Miten aluetta voidaan jatkossa kehittää? Millaisia vaikutusmahdollisuuksia asukkaalla on kaupunkiympäristöönsä? Voisiko vanhoista veturitalleista saada olohuoneita kaupunkilaisille ja nurmikoista tehdä niittyjä?

Keskustelemassa maisema-arkkitehdit Gretel Hemgård (Maisemasuunnittelu Hemgård), Maria Jaakkola (yksikköpäällikkö, Kaupunkiympäristön toimiala, Helsingin kaupunki) sekä Petri Kangassalo (kaupunkisuunnittelu- ja asumisryhmän koordinaattori, Dodo ry). Museon pääsymaksun hinnalla: 10/5/0 € / Museokortti
 

Keskiviikko 18.12.2019 kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Alvar Aalto: Mielenmaisemia
Alvar Aalto suhteutti rakennuksensa maisemaan ja inhimilliseen kokemusmaailmaan. Aallon rakennusten luonnonläheistä sisustusta, asumiskokemusta ja arkkitehtuurin asemoitumista ympäristöönsä esittelevät puheenvuoroissaan arkkitehti Sanna Tegel, arkkitehti Leo Lindroos ja valokuvaaja Jari Jetsonen (...) Lue lisää
Museon pääsymaksun hinnalla: 10/5/0 € / Museokortti

– 
Keskiviikko 22.1.2020 kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Luento / tekniikan tohtori Laura Berger:
Viipurin kirjasto – Vapaa rakennus, joka ei pakota ympäristöä.
Vuonna 1935 valmistunut Viipurin kirjasto tunnetaan pitkästä suunnitteluvaiheesta, jonka aikana klassistinen kilpailuehdotus muuttui funktionalistiseksi rakennukseksi. Kirjasto tuo esiin kuitenkin myös kiinnostavia kysymyksiä rakennuksesta itsenäisenä “taideluomana” ja arkkitehtuurin suhteesta maisemaan. Alvar Aalto itse korosti suunnitelleensa kirjaston puistorakennukseksi, joka oli sijoitettavissa vapaasti sopiville puistomaisille tonteille. 
 
Tekniikan tohtori Laura Berger pohtii luennossaan, millainen suhde kuvitelluilla, mahdollisilla ja todellisilla maisemilla on arkkitehtuurissa. Museon pääsymaksun hinnalla: 10/5/0 € / Museokortti
 

Keskiviikko 5.2.2020 kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Luento / museonjohtaja, FT Julia Donner:
Kotipuutarhasta kotipihaan – puutarhan merkitys osana asuinympäristöä
Viime vuosisadalla yhteiskunnan nykyaikaistuminen muokkasi maisemaa ja loi uudenlaista rakennettua ympäristöä, jonka muotoutumiseen vaikuttivat myös maassa toimineet puutarha-arkkitehdit ja maisemasuunnittelijat.
 
Filosofian tohtori Julia Donner painottaa puutarhan luonnetta omavaraisuuden varmistajana ja henkisenä yksityisyyden tilana. Luennolla pohditaan, miten puutarhan merkitykset osana asuinympäristöä ovat muuttuneet 1900-luvun alusta tähän päivään. Museon pääsymaksun hinnalla: 10/5/0 € / Museokortti
 

Keskiviikko 18.3.2020 kello 18, Arkkitehtuurimuseo
Luento / tekniikan tohtori, arkkitehti Lauri Louekari:
Arkkitehdin metsä; pohjoinen luonto eläytyvän tulkinnan ja analyyttisen katseen kohteena
Luontoa ja geometriaa on käsitelty arkkitehtuurissa toistensa vastakohtina. Siinä missä geometria on nähty ihmisen alueena, luonto on ollut sille vastakkainen: kaaottinen ja vaikeasti hallittava. Modernin arkkitehtuurin orgaaninen traditio on Wrightistä lähtien kyseenalaistanut tämän näkemyksen. Mm. Aalto, Pietilä ja Leiviskä ovat esitelleet suomalaisen tulkinnan orgaanisesta lähestymistavasta arkkitehtuuriin.
 
Metsä on meistä useimmille tuttu ympäristö, jonka heijastumia voidaan nähdä pohjoisen taiteessa ja arkkitehtuurissa. Tekniikan tohtori, arkkitehti Lauri Louekarin luennolla metsää tarkastellaan ympäristötyyppinä, joka syntyy omien lakiensa mukaisesti. Sen kasvun periaatteiden ymmärtäminen kumoaa ajatuksen kaaottisuudesta ja paljastaa korkea-asteisen järjestyksen. Uusi näkökulma saattaa myös toisteisen geometrisyyden uuteen valoon.
Museon pääsymaksun hinnalla: 10/5/0 € / Museokortti
 

Keskiviikko 25.3.2020 kello 17, Arkkitehtuurimuseo
Opastettu kävelykierros / arkistonhoitaja, FT Petteri Kummala:
Töölönlahti – Herooisten kaupunkisuunnitelmien hautausmaa
Helsinki on kasvanut, laajentunut ja tiivistynyt viimeisten reilun 100 vuoden aikana eurooppalaisen pääkaupungin mittoihin. Tästä huolimatta Töölönlahti kaupungin ytimessä on säilyttänyt suomalaista metsälampea muistuttava luonteensa. Tämä on lähestulkoon ihme, sillä Töölönlahden rakentamista on suunniteltu lakkaamatta ja sinne on upotettu enemmän luovaa pääomaa kuin mihinkään muuhun paikkaan Suomessa. 1900-luvun alusta lähtien maamme lahjakkaimmat arkkitehdit lähtien Bertel Jungista, Eliel Saarisesta ja Oiva Kalliosta ovat luoneet alueelle toinen toistaan uljaampia ja suurisuuntaisempia kokonaissuunnitelmia ilman näkyvää jälkeä.
 
Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja, FT Petteri Kummala opastaa kävelykierroksen Töölönlahdella. Vapaa pääsy
 

Torstai 2.4.2020 kello 17, Arkkitehtuurimuseo
Opastettu kävelykierros / Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö, FT Juhana Lahti:
Alvar Aallon Otaniemi – jalostettu kampusmaisema
Alvar Aalto avustajineen voitti Teknillisen korkeakoulun Otaniemen alueen suunnittelukilpailun 1949. Kampusalue toteutettiin Alvar Aallon kilpailutyön pohjalta seuraavan kahdenkymmen vuoden aikana. Kokonaissuunnitelma perustuu alueen maaston taitavaan hyödyntämiseen ja näkemykselliseen tulevaisuudenvisioon, joka on kantanut läpi vuosikymmenten. Ulkotilat, näkymät ja kasvillisuus ovat yhtä olennainen osa kokonaisuutta kuin tunnetut rakennukset.
 
Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö, FT Juhana Lahti opastaa kävelykierroksen Otaniemessä.
Vapaa pääsy.
 
/
 
ARCHITECTURE SPEAKS! 
 
Professori Jenni Reuterin kuratoima kansainvälinen luentosarja nykyarkkitehtuurista tuo Suomeen kiinnostavia toimijoita kertomaan itselleen ajankohtaisista näkökulmista arkkitehtuuriin. Luentosarja toteutetaan Arkkitehtuurimuseon ja Aalto-yliopiston yhteistyönä. Englanninkielinen. Osallistuminen museon sisäänpääsymaksulla 10/5/0 €, Museokortti. Maksuton Aalto-yliopiston opiskelijoille.
 
Ohjelma 2019 / 2020
 
klo 13:15 Otakaari 1 x Espoo (luentosali A1 Otakaari 1X, Espoo)
klo 18:00 Arkkitehtuurimuseo, Kasarmikatu 24, Helsinki
 
Keskiviikko 27.11.2019
Jonathan Sergison | Sergison Bates Architects
 
Keskiviikko 4.12.2019
Thomas Kröger | Thomas Kröger Architekten
 
Keskiviikko 11.12.2019
Mette Lange | Mette Lange Architects
 
Keskiviikko 15.1.2020
Beate Hølmebakk | Manthey Kula Architects
 
Keskiviikkona 29.1.2020
Sheila Kennedy | Kennedy & Violich Architects

Keskiviikko 12.2.2020
Dirk Somers | Bovenbouw Architectuur
 
 
 
- - -
Liity Arkkitehtuurimuseon sähköpostilistalle
Lähetämme tiedotteita museon ajankohtaisista tapahtumista, kuten luennoista, opastuksista, työpajoista ja opastetuista kiertokäynneistä. Liity tästä!
 
Seuraa museon tapahtumia Facebookissa ja Twitterissä.
Tutustu museon aikaisempiin tapahtumiin täältä