Eläköön Wivi Lönn! -festivaali:
Kirjan julkistamistilaisuus / Wivi Lönn 1872–1966. Arkkitehti  

Sunnuntai 22.5.2022 klo 11–12.30 | Arkkitehtuurimuseo: iso näyttelysali, 2. krs
Kieli: suomi
Osallistuminen: 10/5/0 € / Museokortti | Ennakkoilmoittautuminen

Tervetuloa Arkkitehtuurimuseon Wivi Lönn 1872–1966. Arkkitehti -uutuuskirjan julkistamistilaisuuteen! Kirja on ensimmäinen Wivi Lönnin arkkitehtuuriin keskittyvä monografiateos, jonka kirjoittajia ovat Suomen johtavat Wivi Lönn -asiantuntijat.

Julkistamistilaisuudessa kirjan kirjoittajat taidehistorioitsija Susanna Aaltonen, rakennustutkija Anna-Leena Lehto ja taidehistorioitsija ja Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Hanna Tyvelä keskustelevat Wivi Lönnin elämäntyöstä. Keskustelua moderoi Arkkitehtuurimuseon tutkimuspäällikkö ja kirjan toimittaja Petteri Kummala.

Festivaalisunnuntaina Wivi Lönn 1872–1966. Arkkitehti on mahdollista ostaa julkkarihintaan 30 € (normaalisti 35 €).

Tervetuloa!

Keskustelussa mukana

Susanna Aaltonen

FT., dos. Susanna Aaltonen on muotoiluun ja arkkitehtuuriin erikoistunut taidehistorioitsija. Hän toimii tuntiopettajana Helsingin yliopistossa, Aalto-yliopistossa ja Avoimessa yliopistossa. Viime aikoina Aaltonen on kirjoittanut Wivi Lönnin matkojen lisäksi kuvataitelija Birger Carlstedtin työstä taideteollisuuden suunnittelijana ja sisustusarkkitehti Ben af Schulte’nin elämäntyöstä Artekissa ja Artekin ulkopuolella.

Anna-Leena Lehto

Anna-Leena Lehto on tamperelainen filosofian maisteri ja rakennustutkija. Wivi Lönnin ura ja arkkitehtuuri ovat pitkäaikaisia kiinnostuksen kohteitani, ja olen tutkinut erityisesti hänen suunnittelemiaan asuinrakennuksia. Nykyisessä työssäni Pirkanmaan maakuntamuseon rakennustutkijana työkenttääni on rakennetun ympäristön ja maiseman koko historiallinen ja nykyhetkeen ulottuva monipuolinen kirjo, ja sen arvojen vaaliminen viranomaistyön ja pehmeän suojelun keinoin.

Hanna Tyvelä

Hanna Tyvelä on taidehistorioitsija ja väitöskirjatutkija Tampereen yliopiston Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa. Tyvelän väitöskirjatyö käsittelee hyvinvointivaltion suunnittelun historiaa. Hän työskentelee Keiden kaupunki -hankkeessa (Koneen Säätiö), jossa tutkitaan tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden historiaa suomalaisessa yhteiskunnassa ja kaupunkitilassa.

Keskustelua moderoi

Petteri Kummala

Petteri Kummala on Arkkitehtuurimuseon tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö. Hän on Wivi Lönn -kirjan päätoimittaja ja yksi kirjoittajista.

Wivi Lönn 1872–1966. Arkkitehti

Wivi Lönn kuului lahjakkaiden nuorten arkkitehtien etujoukkoon, joka loi viime vuosisadan vaihteesta lähtien täysin uuden arkkitehtuurikäsityksen. Lönnin aktiivinen arkkitehdinura jatkui 1800-luvun lopulta 1930-luvulle ja käsitti valtavan määrän toteutuneita suunnitelmia julkisista rakennuksista tehtaisiin, asuinrakennuksiin sekä yksityisiin kesähuviloihin Suomessa ja ulkomailla. Lönn oli myös Suomen ensimmäinen naisarkkitehti, jolla oli oma arkkitehtitoimisto ja tässä suhteessa Lönnin arkkitehdinura hakee kansainvälisessäkin tarkastelussa vertaistaan.

Wivi Lönnin 150-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistava teos on ensimmäinen Lönnin monipuoliseen arkkitehdintyöhön paneutuva kokonaisuus. Teos käsittelee hänen arkkitehdinuraansa kattavasti ja esittelee hänen asuntosuunnitteluaan, julkisia rakennuksiaan sekä matkojaan ja avaa Lönnin tuotantoa myös suhteessa vallinneeseen yhteiskuntaan ja Lönnille keskeisiin verkostoihin. Kirjan kirjoittajat ovat Suomen johtavia Wivi Lönnin arkkitehtuurin asiantuntijoita.

Osallistuminen

Ilmoittaudu tällä lomakkeella viimeistään keskiviikkona 18.5.2022:
https://q.surveypal.com/Ilmoittautuminen-Elakoon-Wivi-Lonn-Festivaali-Sunnuntai-1

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen: yhdellä lomakkeella voi tehdä ainoastaan yhden ilmoittautumisen yhdelle henkilölle. Lomakkeen onnistunut lähettäminen on merkki onnistuneesta ilmoittautumisesta. Jos joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle.

Festivaaliliput lunastetaan Arkkitehtuurimuseon asiakaspalvelupisteellä saapumisen yhteydessä. Julkitamistilaisuutta koskeva ajankohtaisin tieto päivitetään tälle verkkosivulle.

Saavutettavuus ja terveysturvallisuus

Arkkitehtuurimuseo ei ole esteetön. Julkistamistilaisuutta ei tulkata tai tekstitulkata. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä (koskee kaikkia yli 12-vuotiaita). Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon terveysturvallisuudesta löydät tästä linkistä. Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joihin sitoudutaan kaikessa museon toiminnassa. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteista löydät tästä linkistä

Lisätietoja

Jemina Lindholm
Yleisötyövastaava
Arkkitehtuurimuseo
+358 45 7731 0476
jemina.lindholm@mfa.fi

Wivi Lönn 1872–1966. Arkkitehti -kirja julkaistaan yhteistyössä taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistuneen kustannusosakeyhtiö Parvsin kanssa.