La Biennale di Venezia
17. Kansainvälinen Venetsian arkkitehtuuribiennali
22.5.–21.11.2021

17. kansainvälinen Venetsian arkkitehtuuribiennaali toivottaa yleisön tervetulleeksi 22.5.–21.11.2021.

Venetsian arkkitehtuuribiennaali lukeutuu maailman arvostetuimpiin arkkitehtuuritapahtumiin. Sitä järjestetään vuorovuosittain taidebiennaalin kanssa.

Pohjoismaisesta paviljongista vastaavat Arkkitehtuurimuseo, Norjan kansallismuseo Nasjonaalmuseet ja Ruotsin arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDes. Vuonna 2021 päävastuu näyttelystä on Norjan kansallismuseolla. Suomen paviljongin näyttelystä vastaa Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo.

Biennaalin pääkuraattorina toimii arkkitehti ja professori Hashim Sarkis. Valitsemallaan kattoteemalla How Will We Live Together? hän haastaa pohtimaan, miten arkkitehdit voivat olla mukana luomassa uusia yhteisöjä. Lue lisää biennaalin sivulta

Pohjoismaiden paviljongin näyttelyn tekijäksi on valittu norjalainen arkkitehtitoimisto Helen & Hard. Arkkitehdit Siv Helene Stangeland ja Reinhard Kropf perustivat toimiston Norjan Stravangeriin vuonna 1993. Toimisto tunnetaan innovatiivisesta puun käytöstä sekä kokeellisista asuntohankkeistaan. Se työllistää tällä hetkellä 26 henkeä.

Pohjoismaiden paviljonki muuntuu kokeelliseksi yhteisöasumisen yksiköksi

Pohjoismaiden paviljonki vastaa arkkitehtuuribiennaalin kattoteemaan muuntumalla kokeelliseksi yhteisöasumisen yksiköksi. Näyttelyllään What We Share. A model for cohousing norjalainen arkkitehtitoimisto Helen & Hard yhdessä Norjan kansallismuseon kuraattorien kanssa esittelee puitteet osallistumiseen ja jakamiseen perustuvien yhteisöjen suunnittelulle ja rakentamiselle.

”Koska olemme sekä arkkitehteja että yhteisön asukkaita, tunnemme tämän asumismuodon vahvuudet suhteessa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ja ympäristöllisiin haasteisiin. Venetsiassa haluamme tutkia tätä potentiaalia ja osoittaa, kuinka asukkaiden ja mukana olevien toimijoiden välinen vuorovaikutus voi tuottaa mukautuvaa arkkitehtuuria”, toteavat Helen & Hard -arkkitehtitoimiston osakkaat ja luovat johtajat Siv Helene Stangeland ja Reinhard Kropf.

”Asuntosektorilla on huutava tarve tutkimukselle uusista yhteisöllisen elämän malleista. Helen & Hardin työskentelytapa on innovatiivinen ja erittäin ajankohtainen. Vuoden 2020 aikana elämäntapoihimme liittyvät kysymykset ja suhtautumisemme esimerkiksi yksinäisyyteen, sosiaalisiin kohtaamisiin ja yhteisöön ovat nousseet jopa aikaisempaa tärkeämmiksi”, sanoo kuraattori Martin Braathen Norjan kansallismuseosta.

Lue näyttelytiedote tästä