Kesämaja

Työpajan toteuttamiseen tarvitaan värikyniä, sakset, liimaa tai teippiä sekä paperia ja tulostin. Jos et pääse tulostamaan materiaaleja, voit myös jäljentää kuvat paperille käsin!

Nyt on aika alkaa unelmoimaan kesämajoista

Kesämajat ja mökit ovat suomalaisille tärkeä osa rakennettua kulttuuriamme. Niitä on monen muotoisia, värisiä, kokoisia. Kesämajoja on rakennettu erilaisilla tyyleillä eri aikoina. Maaliskuun Designpajassa päästään värittämään ja rakentelemaan kolmiulotteisia kesämajoja ja mökkejä paperista. 

Tulosta A4 kokoiset arkit, väritä ja leikkaa irti päämuodot ja taittele ne kolmiulotteiseksi rakennuksiksi. Yhdistämiseen voit käyttää teippiä tai liimaa. Jos mielesi halajaa lisää suunnitteluhaasteita, voit suunnitella oman majasi detaljit hyödyntäen ääriviivoin piirrettyjä pohjia. Samalla idealla voit kehittää myös omiin ideoihin perustuvia rakennuksia piirroksina ja kolmiulotteisina malleina.

Mukavia unelmointi- ja rakenteluhetkiä!

Tulostettavan työohjeen voit ladata tästä linkistä.

Työohjeen on laatinut muotoilija Hanna-Kaarina Heikkilä

“Nimeni on Hanna-Kaarina Heikkilä. Olen kotoisin Kemistä, mutta vuosien varrella maailmankansalaistanut arkkitehtuuritaustainen muotoilija. Suunnittelijana olen ikuisesti utelias ja itseäni alati haastava moniottelija. Olen opiskellut arkkitehtuuria Tampereella ja myöhemmin muotoilua Aalto-yliopistossa. Työurani aikana olen työskennellyt moniulotteisesti kaupunkisuunnittelusta, ovenkahvoihin ja tulevaisuutta visioiviin konsepteihin. Olen päässyt työskentelemään innostavien arkkitehtuurihankkeiden parissa niin kotimaissa kuin ulkomailla. Muotoilijana olen työskennellyt muun muassa Ruotsissa IKEA of Swedenin in-house designtiimissä. Viimeiset vuodet olen ollut vetämässä ja kehittämässä omaa muotoilutoimistoa, Studio Finnaa, kollegani Anni Pitkäjärven kanssa.

Työurani aikana olen päässyt mukaan tarkastelemaan maailmaa myös lasten näkökulmasta. Olen muun muassa päässyt suunnittelemaan päiväkoteja ja tuotteita lasten tarpeisiin. Lasten jatkuva uteliaisuus ja oppimisen into inspiroivat minua. Lapset ovat ankara kohderyhmä, joka kyllä esittää mielipiteensä rehellisesti, mikä on ihan parasta! On äärimmäisen kiinnostavaa pohtia, miten omia arkipäiväisiä työasioita pystyy esittämään innostavasti myös laajemmalle ja eri-ikäiselle yleisölle.”

A&DO Labra -konttinäyttely

Designpajan inspiraationa ovat toimineet Arkkitehtuurimuseon kokoelmasta löytyvät kesämajamallit. Kesämajamallit on valittu mukaan myös tänä keväänä matkansa aloittavaan A&DO Labra -konttinäyttelyyn!

Arkkitehtuuri ja muotoilu kuuluvat kaikille. A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus kutsuu erilaisia ihmisiä jakamaan, kokemaan, tekemään ja oppimaan yhdessä. Keskusta rakennetaan vuosina 2020–2023 Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apurahan turvin. Hanketta toteuttavat Designmuseo ja Arkkitehtuurimuseo. Hankkeen keskeisiä toimenpiteitä on kiertävä A&DO Labra, joka vierailee kuudella paikkakunnalla Suomessa hankkeen aikana. Esine kuuluu kiertävässä Labrassa esiteltyihin kokoelmaesineisiin.

Hyvä lähiympäristö -konttinäyttely kiertää:
Tampere 26.4.-23.5.2021
Lahti 30.8.-20.9.2021