63-2533, Erik Kråkström, Pertti Hokkanen, Simo Rista, Suomen Yhdyspankki, SYP, Loviisa

SYP Loviisa

Loviisa 1983
Erik Kråkström, Pertti Hokkanen

Tavoitteena oli eheyttää rikkonaista katujulkisivua. Uudisrakennus liittyy 1860-luvun suojeltuun rakennukseen (A. W. Felixon), ja siinä on käytetty tietoisesti sekä historioivia että uusia aiheita.

Suojelurakennuksen rapatun julkisivuharkotuksen viereen tuli julkisivu, jonka ensimmäinen kerros on tiiltä, ylemmät kerrokset maalattua rappausta. Tiilipintaa on jäsennetty kahdella värillä.

Uusi pankkisali on sijoitettu uudisrakennuksen yksikerroksiseen nivelosaan. Kolmikerroksisessa osassa on katutasossa myymälöitä, ylemmissä kerroksissa pankin tiloja ja vuokrattavia toimistoja. Tontilla olleet puut on säilytetty, ja pihamaan pinnoitteet ja istutukset on suunniteltu rannikkokaupungin perinteet huomioon ottaen.

63-2533, Erik Kråkström, Pertti Hokkanen, Simo Rista, Suomen Yhdyspankki, SYP, Loviisa
63-2430, Pirkko Jokinen, Erik Kråkström, Simo Rista, Suomen Yhdyspankki, SYP, Tammisaari

SYP Tammisaari

Tammisaari 1984
Erik Kråkström, Pirkko Jokinen

Työ käsitti vanhojen pankkitilojen uusimisen vuonna 1934 rakennetussa talossa (Runar Finnilä) ja lisätilojen rakentamisen. Uudisrakennus on vanhan rakennuksen jatkeena kahden kerroksen korkuisena, kuten asemakaava edellytti.
Vanhan ja uuden rakennuksen rajalla on säilytetty osia puretun rakennusosan ulkoseinistä, ja vanha porttikäytävä on muutettu lasiseinäiseksi niveleksi, jonka kautta on näköyhteys kadulta pihalle. Julkisivumateriaalit graniitti ja punatiili liittävät uuden rakennuksen sekä katumiljööseen että korttelin sisustaan. Vanha rakennus rappauspintoineen ja kaarevine ikkuna-aukkoineen säilyy omana kokonaisuutenaan.

 

Suomen Yhdyspankki on sittemmin fuusioitunut nykyiseen Nordeaan.

 

© 2009 Suomen rakennustaiteen museo/ Maija Kasvio
Aura Kivilaakso (toim.)

63-2430, Pirkko Jokinen, Erik Kråkström, Simo Rista, Suomen Yhdyspankki, SYP, Tammisaari