Eläköön Wivi Lönn! -festivaali:
Keskustelu / Kollektiivit kokoontuu – Arkkitehdin rooli tulevaisuudessa 

Perjantai 20.5.2022 kello 11–12.15 | Arkkitehtuurimuseo: iso näyttelysali, 2. krs
Kieli: suomi
Osallistuminen: 10/5/0 € / Museokortti | Ennakkoilmoittautuminen

Miten arkkitehdin roolin tulisi muuttua tulevaisuudessa? Minkälaisia muutoksia arkkitehtikoulutus tällä hetkellä kaipaa? Miten ekologinen ja sosiaalinen kestävyys tulisi ottaa huomioon arkkitehtien työssä ja koulutuksessa? Miten suunnittelua tulisi lähestyä? Keskustelu kokoaa yhteen arkkitehtikollektiivit, jotka pyrkivät vaikuttamaan arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun aloihin. Keskustelu kartoittaa kollektiivien näkemyksiä arkkitehtien toimintaedellytyksistä sosiaalisten ja ekologisten haasteiden edessä sekä vahvistaa kollektiivien välistä yhteistyötä. Kannustamme myös uusien kollektiivien perustamiseen sekä kollektiiviseen toimintaan liittymiseen. Arkkitehtuurimuseo järjestää keskustelun yhteistyössä You Tell Me -kollektiivin kanssa.

Tervetuloa!

Keskustelussa mukana

Arvind Ramachandran

Arvind Ramachandran on Helsingissä asuva arkkitehti, järjestäjä ja stand-up koomikko. Arvind uskoo, että sensitiivinen rakennetun ympäristön suunnittelu voi haastaa sortavia yhteiskunnallisia rakenteita. Hän on yksi arkkitehtuurikollektiivi APAJAn perustajista, on mukana järjestämässä Feminististä ja Antirasistista Iltakoulua (FAR Night School), ja on yksi PoC Open Mic Helsingin tuottajista. Arvind on toiminut Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan varajäsenenä elokuusta 2021 lähtien.

APAJA

APAJA on kollektiivi, jonka juuret ovat yhteisissä arkkitehtuuriopinnoissa Oulussa. Kollektiivi haluaa rakentaa itselleen ja muille ymmärrystä siitä, mitä tulevaisuuden arkkitehtuuri on tai voi olla pohtimalla ja kyseenalaistamalla nykyisiä kehityssuuntia. APAJA työskentelee monialaisesti mm. järjestämällä tapahtumia, tekemällä yhteistyöprojekteja, rakentamalla installaatioita sekä kirjoittamalla ja valokuvaamalla ymmärtääkseen rakennettua ympäristöä ja sen sosiaalisia ulottuvuuksia paremmin. 

IInes Karkulahti

Iines Karkulahti on arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija, joka on kiinnostunut ilmastotietoisten arvojen luomasta uudesta merkityksellisyydestä arkkitehtina toimiseen. Karkulahti on Vapaa Collectiven perustajajäsen. Lisäksi hän toimii projektiarkkitehtina Arkkitehtitoimisto Harris-Kjisikissä sekä kaupunkisuunnittelun tuntiopettajana Aalto-yliopistossa.

Vapaa Collective

Vapaa Collective on kolmen arkkitehdin muodostama luova kollektiivi, joka pohtii arkkitehtien roolia ilmastokriisin ajan kestävien elämäntapojen muotoilussa. Sen jäsenet suunnittelevat, kirjoittavat, kuratoivat ja luovat keskustelua yhteistyössä useiden tahojen kanssa. Kollektiivin toimittama Murroksen arkkitehdit -esseekokoelma julkaistiin maaliskuussa 2022. 

Henkilö, jolla on vaalea polkkutukka istuu sohvalla huonekasvin vieressä ja katsoo pois päin kamerasta hymyillen.

Kaisa Karvinen

Kaisa Karvinen on Oulussa ja Helsingissä toimiva arkkitehti, kirjoittaja ja tutkija, joka on kiinnostunut julkisen tilan, performatiivisuuden ja jaetun poisoppimisen yhtymäkohdista. Kaisa työskentelee (Re)configuring Territories -tutkimushankkeen kuraattorina ja Kuunteluharjoituksia-työryhmässä tutkijana ja on yksi Trojan Horse -kollektiivin perustajista. 

Trojan Horse

Vuodesta 2015 toiminut Trojan Horse on kollektiivi sekä autonominen oppimisalusta. Trojan Horse järjestää kesäkouluja, työpajoja, lukupiirejä ja roolipelejä tavoitteenaan ymmärtää rajoja, joiden sisällä arkkitehdit, muotoilijat ja taiteilijat tänä päivänä toimivat. Trojan Horse pyrkii ylläpitämään keskustelua arvoista, joiden pohjalta muotoilua ja arkkitehtuuria tehdään sekä rakentamaan radikaaleja vaihtoehtoja sille, mitä kestävä muotoilu ja arkkitehtuuri voisi lähitulevaisuudessa olla. Trojan Horse -tapahtumien sisältö on yhteistyön tulos, joka on jaettu ohjaajien, osallistujien ja kaikkien tapahtumien osallistujien kesken. Kuten mikä tahansa kollektiivinen tai kokeellinen tuotos, Trojan Horse -tapahtumat vaativat aikaa, ajattelua ja vaivaa kehittyäkseen. 

Emel Tuupainen

Emel Tuupainen on arkkitehtuurin maisteriopiskelija, jonka kiinnostuksen kohteina ovat erityisesti ekologinen ja sosiaalinen resilienssi sekä niihin liittyvät suunnittelun teoriat ja talous. Opiskelun ohessa hän vaikuttaa You Tell Me -kollektiivissa sekä tekee taidetta.

Keskustelua moderoi

Liisa Ryynänen / You Tell Me -kollektiivi

Liisa Ryynänen on arkkitehti ja You Tell Me -kollektiivin jäsen. You Tell Me –kollektiivi on arkkitehtiopiskelijoiden ja nuorten arkkitehtien muodostama kollektiivi, jonka tavoitteena on edistää ajattelutavan muutosta rakentamisen alalla vertaisoppimista hyödyntäen. Lue lisää.

Osallistuminen

Ilmoittaudu tällä lomakkeella viimeistään keskiviikkona 18.5.2022:
https://q.surveypal.com/Ilmoittautuminen-Elakoon-Wivi-Lonn-Festivaali-Perjantai-1

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen: yhdellä lomakkeella voi tehdä ainoastaan yhden ilmoittautumisen yhdelle henkilölle. Lomakkeen onnistunut lähettäminen on merkki onnistuneesta ilmoittautumisesta. Jos joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle.

Festivaaliliput lunastetaan Arkkitehtuurimuseon asiakaspalvelupisteellä saapumisen yhteydessä. Keskustelua koskeva ajankohtaisin tieto päivitetään tälle verkkosivulle.

Saavutettavuus ja terveysturvallisuus 

Arkkitehtuurimuseo ei ole esteetön. Keskustelua ei tulkata tai tekstitulkata. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä. Suosittelemme kasvomaskin käyttöä (koskee kaikkia yli 12-vuotiaita). Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon terveysturvallisuudesta löydät tästä linkistä. Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joihin sitoudutaan kaikessa museon toiminnassa. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteista löydät tästä linkistä

Lisätietoja 

Jemina Lindholm  
Yleisötyövastaava  
Arkkitehtuurimuseo  
+358 45 7731 0476  
jemina.lindholm@mfa.fi