Harri Vasander: Metsän todellisuus – ekosysteemi

Puhutaan puusta -keskusteluklubi 13.10.2020

Puhutaan puusta -keskusteluklubia jatkettiin Helsingin yliopiston metsätieteiden osaston suometsätieteen professorin Harri Vasanderin johdolla. Asiantuntija-alustuksessaan Vasander pohtii metsäekosysteemin muutosta.

“Mitä metsässä tapahtuu? Mitkä ovat metsän ekosysteemin vuorovaikutussuhteet ja mitä tästä kaikesta on opittavissa tai siirrettävissä muihin konteksteihin?” – Pekka Pakkanen, keskusteluklubin kuraattori

Kiteytykset:

”Aarniometsä ei ole täysin läpitunkematonta, vaan se on hyvinkin väljää – ihmiset kokevat aarniometsän kuitenkin usein vieraammaksi kuin talousmetsän. Suhde metsään ja sen käyttöön on ristiriitainen. Esimerkkinä avohakkuiden estetiikka ja käyttö – voivatko avohakkuut oikein toteutettuna lisätä tai ylläpitää biodiversiteettiä?”

“On avartavaa kuulla, mitä kaikkea on tutkittu, ja samalla hämmentää se, mitä asialle voisi tehdä. Aikamme viestejä on, että pitää suojella ja pitää metsiä luonnontilaisena. Kuitenkaan julkisuudessa ei ole oikein tullut ilmi, miten vähäisiä aarniometsät ovat. Tarvitsemme lisää tietoa metsän ekologiasta ja siitä, miten voisimme päästä parempaan tasapainoon.Tasapainon hakeminen on tarpeen, jos haluamme itse olla lajina olemassa tällä pallolla.”

“Keskustelukulttuurin lisääminen on tärkeää. Tarvitaan lisää tietoa ja keskustelua ekosysteemistä, metsistä ja niiden käytöstä. Mitä voimme tehdä, ettei metsien kohtaloa vain voivotella?”

Puhutaan puusta

Puhutaan puusta on Arkkitehtuurimuseon ja ympäristöministeriön yhteinen keskuskusteluklubi. Se avaa kiinnostavia näkökulmia metsään ja puuhun materiaalina. Keskustelujen kaari kantaa metsän mystisistä tasoista aina tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Klubisarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Syyskaudella Puhutaan puusta -keskusteluklubi kutsutaan koolle viisi kertaa. Jokaisella tapaamiskerralla puuta tarkastellaan uudesta näkökulmasta. Alustajiksi on kutsuttu asiantuntijoita tutkijoista taiteilijoihin. 

Alustusten videotallenteita voi katsella alta ja Arkkitehtuurimuseon Youtube-kanavalta. Videotallenteiden lisäksi julkaisemme kolme kiteytystä jokaisesta alustusten pohjalta käydystä keskustelusta.

Lue myös arkkitehti ja tutkija Netta Böökin keskustelujen pohjalta kirjoittama Puhutaan puusta -juttusarja Arkkitehtiuutisista.

Lue Netta Böökin artikkelit Arkkitehtiuutisista:
AU 10/2020 Puhutaan puusta: Reetta Karhunkorva
AU 11/2020 Puhutaan puusta: Harri Vasander
AU 12/2020 Puhutaan puusta: Kurt Fagerstedt
AU 1/2021 Puhutaan puusta: Jussi Juurinen & Camilla Vuorenmaa
AU 2/2021 Puhutaan puusta: Sofie Pelsmakers
AU 3/2021 Puhutaan puusta: Pasi Herranen

Haluatko mukaan keskusteluun? Lisätietoja tulevista keskusteluista ja ilmoittautumisesta löydät täältä.