Jussi Juurinen: Millintarkkuus ja tunne – työskentelystäni puupiirtäjänä

Puhutaan puusta -keskusteluklubi 24.11.2020

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskusteltiin puusta taiteilijan käsissä vantaalaisen taidegraafikon, Jussi Juurisen johdolla. Juurinen on valmistunut Aalto-yliopistosta vuonna 2011 ja toimii lehtorina Pekka Halosen akatemiassa. Kuvaluennossaan Juurinen esitteli taiteellista työskentelyään puupiirtäjänä ja sitä, miten hänen ilmaisunsa on vuosien varrella kehittynyt ja muuttunut. Samalla taiteilija avasi suhdettaan puuhun materiaalina sekä siihen liittyvää kilvoittelun henkeä.

“Miten taiteilija työstää puuta ja miten puu itse teosta? Olen kutsunut Jussi Juurisen alustamaan töistään ja puupiirrosprosessistaan, koska hänen pohdiskeleva, hitaasti etenevä, työtapansa ja tekniikalle osin tarkoituksellisen sopimattomat kuvaideat muodostavat erityisen kiehtovan maailman.” – Pekka Pakkanen, keskusteluklubin kuraattori


Kiteytykset

”8000 vuotta… Tällä aikajänteellä prosessin ja teoksen raja hämärtyy. Vuosi on puun syyssä yksi milli. Se on hyvin lohdullista. Metsä ei seuraa trendejä – tulkinnat vaihtelevat. Ajatteleminen käsin tekemällä on kiinnostava ajatus.”

”Erityisen kiinnostavalta tuntui ajatus luonnostelusta työskentelyn yhteydessä, eikä välttämättä etukäteen. Ja maininta siitä, että omaa aikaa voi tuhlata.”

”Puu materiaalina – onko se elollisena materiaalina erityisen kutsuva läheiseen suhteeseen tekijän ja materiaalin välillä? Käsin tekemisen merkitys ja materiaalin työstämisen vuorovaikutteisuus korostuvat.”

Puhutaan puusta

Puhutaan puusta on Arkkitehtuurimuseon ja ympäristöministeriön yhteinen keskuskusteluklubi. Se avaa kiinnostavia näkökulmia metsään ja puuhun materiaalina. Keskustelujen kaari kantaa metsän mystisistä tasoista aina tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Klubisarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Syyskaudella Puhutaan puusta -keskusteluklubi kutsutaan koolle viisi kertaa. Jokaisella tapaamiskerralla puuta tarkastellaan uudesta näkökulmasta. Alustajiksi on kutsuttu asiantuntijoita tutkijoista taiteilijoihin. 

Alustusten videotallenteita voi katsella alta ja Arkkitehtuurimuseon Youtube-kanavalta. Videotallenteiden lisäksi julkaisemme kolme kiteytystä jokaisesta alustusten pohjalta käydystä keskustelusta.

Lue myös arkkitehti ja tutkija Netta Böökin keskustelujen pohjalta kirjoittama Puhutaan puusta -juttusarja Arkkitehtiuutisista.

Lue Netta Böökin artikkelit Arkkitehtiuutisista:
AU 10/2020 Puhutaan puusta: Reetta Karhunkorva
AU 11/2020 Puhutaan puusta: Harri Vasander

Haluatko mukaan keskusteluun? Lisätietoja tulevista keskusteluista ja ilmoittautumisesta löydät täältä.