Kurt Fagerstedt: Puuaineen rakenne ja sen vaikutus käyttöominaisuuksiin

Puhutaan puusta -keskusteluklubi 03.11.2020 / Alustuksen videotallenne

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskusteltiin puuaineen anatomisesta rakenteesta ja sen vaikutuksista puuaineen ominaisuuksiin Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan professorin, Kurt Fagerstedtin johdolla. Fagerstedtin tutkimuskohteena ovat suomalaiset metsäpuut – erityisesti metsäkuusi ja sen soluseinien rakenne ja kehitys.

“Mitä puu on? Mielestäni tämä on niin keskeinen kysymys että olen kutsunut Helsingin Yliopiston  Bio- ja Ympäristötieteellisen tiedekunnan professori Kurt Fagerstedtin alustamaan aiheesta Puuaineen rakenne ja sen vaikutus käyttöominaisuuksiin.” – Pekka Pakkanen, keskusteluklubin kuraattori

Kiteytykset

”Puu on niin monipuolinen. Miten puun ominaisuuksia voidaankaan vielä valjastaa? On monia asioita, joista emme vielä tiedä, kuten lingnaanien hyödyntäminen syöpälääkityksessä tai miten puuta voidaan käyttää korvaamaan muita materiaaleja.”

”Miten perinnettä ja historiaa voisi hyödyntää nykyrakentamisessa? Asioita on koestettu jo vuosisatoja, parhaasta puusta rakennetut rakennukset ovat kestäneet. Teollisen rakentamisen ja perinteisen rakentamisen tarpeet ovat keskenään erilaisia. Molempia tarvitaan.”

”Vanhastaan puun käytössä on ymmärretty sen rajallisuus: puu elää rakenteissa aikansa ja sitä voidaan korvata. Se, että kemiallisesti tavoitellaan kaiken materiaalin ’ikuisuutta’, ei tunnu hyvältä ratkaisulta.”

Puhutaan puusta

Puhutaan puusta on Arkkitehtuurimuseon ja ympäristöministeriön yhteinen keskuskusteluklubi. Se avaa kiinnostavia näkökulmia metsään ja puuhun materiaalina. Keskustelujen kaari kantaa metsän mystisistä tasoista aina tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Klubisarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Syyskaudella Puhutaan puusta -keskusteluklubi kutsutaan koolle viisi kertaa. Jokaisella tapaamiskerralla puuta tarkastellaan uudesta näkökulmasta. Alustajiksi on kutsuttu asiantuntijoita tutkijoista taiteilijoihin. 

Alustusten videotallenteita voi katsella alta ja Arkkitehtuurimuseon Youtube-kanavalta. Videotallenteiden lisäksi julkaisemme kolme kiteytystä jokaisesta alustusten pohjalta käydystä keskustelusta.

Lue myös arkkitehti ja tutkija Netta Böökin keskustelujen pohjalta kirjoittama Puhutaan puusta -juttusarja Arkkitehtiuutisista.

Lue Netta Böökin artikkelit Arkkitehtiuutisista:
AU 10/2020 Puhutaan puusta: Reetta Karhunkorva
AU 11/2020 Puhutaan puusta: Harri Vasander
AU 12/2020 Puhutaan puusta: Kurt Fagerstedt
AU 1/2021 Puhutaan puusta: Jussi Juurinen & Camilla Vuorenmaa
AU 2/2021 Puhutaan puusta: Sofie Pelsmakers
AU 3/2021 Puhutaan puusta: Pasi Herranen

Haluatko mukaan keskusteluun? Lisätietoja tulevista keskusteluista ja ilmoittautumisesta löydät täältä.