Harri Vasander: Puuaineen rakenne ja sen vaikutus käyttöominaisuuksiin

Puhutaan puusta -keskusteluklubi 03.11.2020 / Alustuksen videotallenne

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskusteltiin puuaineen anatomisesta rakenteesta ja sen vaikutuksista puuaineen ominaisuuksiin Kurt Fagerstedtin johdolla.

Eri puulajien rakenteissa on eroja, jotka vaikuttavat voimakkaasti puun ominaisuuksiin ja sen mahdollisiin käyttökohteisiin. Miten nämä ominaisuudet otetaan huomioon puurakentamisessa?

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskustellaan puuaineen anatomisesta rakenteesta ja sen vaikutuksista puuaineen ominaisuuksiin Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisen tiedekunnan professorin, Kurt Fagerstedtin, johdolla. Fagerstedt johtaa tiedekunnan organismi- ja evoluutiobiologian tutkimusohjelmaa. Lisäksi Fagerstedt opettaa kasvifysiologiaa. Hänen tutkimuskohteensa ovat suomalaiset metsäpuut; erityisesti metsäkuusi ja sen soluseinien rakenne ja kehitys.

Kiteytykset

”Puu on niin monipuolinen. Miten puun ominaisuuksia voidaankaan vielä valjastaa? On monia asioita, joista emme vielä tiedä, kuten lingnaanien hyödyntäminen syöpälääkityksessä tai miten puuta voidaan käyttää korvaamaan muita materiaaleja.”

”Miten perinnettä ja historiaa voisi hyödyntää nykyrakentamisessa? Asioita on koestettu jo vuosisatoja, parhaasta puusta rakennetut rakennukset ovat kestäneet. Teollisen rakentamisen ja perinteisen rakentamisen tarpeet ovat keskenään erilaisia. Molempia tarvitaan.”

”Vanhastaan puun käytössä on ymmärretty sen rajallisuus: puu elää rakenteissa aikansa ja sitä voidaan korvata. Se, että kemiallisesti tavoitellaan kaiken materiaalin ’ikuisuutta’, ei tunnu hyvältä ratkaisulta.”

Puhutaan puusta

Puhutaan puusta on Arkkitehtuurimuseon ja ympäristöministeriön yhteinen keskuskusteluklubi. Se avaa kiinnostavia näkökulmia metsään ja puuhun materiaalina. Keskustelujen kaari kantaa metsän mystisistä tasoista aina tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Klubisarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Syyskaudella Puhutaan puusta -keskusteluklubi kutsutaan koolle viisi kertaa. Jokaisella tapaamiskerralla puuta tarkastellaan uudesta näkökulmasta. Alustajiksi on kutsuttu asiantuntijoita tutkijoista taiteilijoihin. 

Alustusten videotallenteita voi katsella alta ja Arkkitehtuurimuseon Youtube-kanavalta. Videotallenteiden lisäksi julkaisemme kolme kiteytystä jokaisesta alustusten pohjalta käydystä keskustelusta.

Lue myös arkkitehti ja tutkija Netta Böökin keskustelujen pohjalta kirjoittama Puhutaan puusta -juttusarja Arkkitehtiuutisista. Sarja alkaa AU:n numerosta 10/2020.

Haluatko mukaan keskusteluun? Lisätietoja tulevista keskusteluista ja ilmoittautumisesta löydät täältä.