Puhutaan puusta -keskusteluklubi / Camilla Vuorenmaa: Maalauksen ja puukaiverruksen fuusio

Puhutaan puusta -keskusteluklubi 15.12.2020

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskusteltiin puun merkityksestä suomalaisessa nykytaiteessa Camilla Vuorenmaan johdolla. Camilla Vuorenmaa kertoi alustuksessaan puun merkityksestä taiteilijan työssä omakohtaisin esimerkein. Esimerkit suomalaisista nykytaiteilijoista laajensivat näkökulman suomalaiseen kansanperinteeseen puun parissa.

“Onko olemassa tapoja joilla taiteilijan tulisi tai ei tulisi käsitellä puuta? Olen kutsunut Camilla Vuorenmaan kertomaan suhteestaan puuhun ja avaamaan omaa tekemistään, jossa hän sekoittaa veistämistä maalaamiseen runsaalla ja yllätykselliselläkin väripaletilla.”  – Pekka Pakkanen, keskusteluklubin kuraattori  

Kiteyteykset

”Vuorovaikutus puun kanssa on sen rinnalla kulkemista. Puu tallentaa aikaa. Jokaisessa palassa on mukana oma historiansa.”

”Puuseinämaalaus? Olisiko siitä uudeksi rakentamisen buumiksi? Voisiko olla mahdollista yhdistää maalaustaidetta puupintoihin esimerkiksi sisäpintoihin – miksei ulkopintoihinkin?”

”Puu materiaalina vapauttaa ja rajoittaa. Siihen, miten puun vaikutus näkyy taiteessa, vaikuttavat muiden muassa taiteilijan koulutus ja kokemus. Ajan ja puun suhde on myös mielenkiintoinen – tarve konservoida.”

Puhutaan puusta

Puhutaan puusta on Arkkitehtuurimuseon ja ympäristöministeriön yhteinen keskuskusteluklubi. Se avaa kiinnostavia näkökulmia metsään ja puuhun materiaalina. Keskustelujen kaari kantaa metsän mystisistä tasoista aina tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Klubisarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Syyskaudella Puhutaan puusta -keskusteluklubi kutsutaan koolle viisi kertaa. Jokaisella tapaamiskerralla puuta tarkastellaan uudesta näkökulmasta. Alustajiksi on kutsuttu asiantuntijoita tutkijoista taiteilijoihin. 

Alustusten videotallenteita voi katsella alta ja Arkkitehtuurimuseon Youtube-kanavalta. Videotallenteiden lisäksi julkaisemme kolme kiteytystä jokaisesta alustusten pohjalta käydystä keskustelusta.

Lue myös arkkitehti ja tutkija Netta Böökin keskustelujen pohjalta kirjoittama Puhutaan puusta -juttusarja Arkkitehtiuutisista. 

Lue Netta Böökin artikkelit Arkkitehtiuutisista:
AU 10/2020 Puhutaan puusta: Reetta Karhunkorva
AU 11/2020 Puhutaan puusta: Harri Vasander
AU 12/2020 Puhutaan puusta: Kurt Fagerstedt

Haluatko mukaan keskusteluun? Lisätietoja tulevista keskusteluista ja ilmoittautumisesta löydät täältä.