Reetta Karhunkorva: Suomalainen metsäsuhde

Puhutaan puusta -keskusteluklubi 22.09.2020

Puhutaan puusta -keskusteluklubi aloitettiin Suomen Metsämuseo Luston vastaavan metsäkulttuuriasiantuntijan Reetta Karhunkorvan, FM, johdolla. Asiantuntija-alustuksessaan Karhunkorva pohtii, minkälainen on suomalainen metsäsuhde sekä mistä ja miten se rakentuu.

“Ensimmäisen Puhutaan Puusta -klubin ajatuksena oli juurruttaa tulevia keskusteluja siihen keitä olemme, mistä tulemme ja mikä rooli metsällä on elämässämme. Kutsuin metsäkulttuuriasiantuntija Reetta Karhunkorvan alustajaksi koska hän on tutkinut suomalaista metsäsuhdetta tieteen keinoin ja pohtinut omaa metsäsuhdettaan halki elämänsä.” – Pekka Pakkanen, keskusteluklubin kuraattori

Kiteytykset:

“Kehitetään metsäsuhdetta! Metsäsuhde on hyvin henkilökohtainen ja niitä on Suomessa 5,5 miljoonaa. Siksi keskustelu menee helposti iholle.”

“On tärkeää, ettei synnytetä vastakkainasetteluja metsien roolista tai niiden käytöstä. Ei siis mustavalkoisuutta, vaan enemmän sävyjä keskusteluun. Arkkitehtien merkitys ja vaikutusmahdollisuudet ovat suuret esimerkiksi lähiluonnon suunnittelussa.”

“Tunteita herättävä aihe! Ihmisen kädenjälki tuottaa myös hyvinä pidettyjä asioita metsään. Metsäsuhteeseen liittyy myös ‘pysyvyyden’ ja muuttumisen ristiriita – metsiä on halu suojella, mutteivät ne pysy muuttumattomina silloinkaan.”

Puhutaan puusta

Puhutaan puusta on Arkkitehtuurimuseon ja ympäristöministeriön yhteinen keskuskusteluklubi. Se avaa kiinnostavia näkökulmia metsään ja puuhun materiaalina. Keskustelujen kaari kantaa metsän mystisistä tasoista aina tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Klubisarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Syyskaudella Puhutaan puusta -keskusteluklubi kutsutaan koolle viisi kertaa. Jokaisella tapaamiskerralla puuta tarkastellaan uudesta näkökulmasta. Alustajiksi on kutsuttu asiantuntijoita tutkijoista taiteilijoihin. 

Alustusten videotallenteita voi katsella alta ja Arkkitehtuurimuseon Youtube-kanavalta. Videotallenteiden lisäksi julkaisemme kolme kiteytystä jokaisesta alustusten pohjalta käydystä keskustelusta.

Lue myös arkkitehti ja tutkija Netta Böökin keskustelujen pohjalta kirjoittama Puhutaan puusta -juttusarja Arkkitehtiuutisista.

Lue Netta Böökin artikkelit Arkkitehtiuutisista:
AU 10/2020 Puhutaan puusta: Reetta Karhunkorva
AU 11/2020 Puhutaan puusta: Harri Vasander
AU 12/2020 Puhutaan puusta: Kurt Fagerstedt
AU 1/2021 Puhutaan puusta: Jussi Juurinen & Camilla Vuorenmaa
AU 2/2021 Puhutaan puusta: Sofie Pelsmakers
AU 3/2021 Puhutaan puusta: Pasi Herranen

Haluatko mukaan keskusteluun? Lisätietoja tulevista keskusteluista ja ilmoittautumisesta löydät täältä.