A&DO Labra: Avoimet arkkitehtuurikierrokset Lahdessa

Paikka: Muualla

Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen iloa Lahdessa: opastettu kävelykierros Lahden Malskin ympäristössä (45 min)

Kierroksen aikana tutkitaan ja havainnoidaan lähialueen arkkitehtuuria, muotoilua ja kulttuuriympäristökohteita. Millaista tarinoita alueeseen liittyy? Mihin käyttötarkoitukseen rakennuksia on suunniteltu? Millaisia asioita halutaan säilyttää ja mitä muutoksia ympäristössä tapahtuu?

Kierros alkaa Mattsonin aukiolta ja sisältää̈ viisi pysähdystä Malskin ja Lahden Kirkkopuiston alueella.

Malskin hiljattain uudistetussa ympäristössä ihaillaan ja tutkiskellaan aluksi taiteilijaryhmä Maikki Rantalan ja Laura Lehtisen suunnittelemaa ja toteuttamaa graafisen värikästä ”Malskin muraalia” eli seinämaalausta Block Party (2020) Seuraavaksi siirrytään Lahden Viiskulman aukiolle taiteilija ja arkkitehti Aleksi Leinosen suunnitteleman elämyksellisen betoniveistoksen Kylän Portti (2021) äärelle. Tästä matka jatkuu hieman historiallisempiin kohteisiin Lahden Kirkkopuiston alueelle, jossa tutustutaan itse puistoympäristön lisäksi kuvanveistäjä̈ Kari Juvan suihkukaivoveistokseen Launeen neidot (1987) sekä kierroksen viimeisenä kohteena Alvar Aallon vuonna 1979 valmistuneeseen Ristinkirkkoon.

A&DO Labra

Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yhteinen A&DO Labra vierailee Lahden uuden Malva-museon naapurissa 30.8.–30.9.2021. A&DO Labra on kahden kontin ympärille rakentuva kiertävä oppimisympäristö ja näyttely, joka kutsuu tutkimaan omaa lähiympäristöä suunnittelijan silmin. Näyttely kertoo muotoilusta ja arkkitehtuurista kiehtovin kuvin ja esinein. Ensimmäisessä kontissa hyvää lähiympäristöä tutkitaan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kokoelmaesineiden kautta. Toinen kontti nostaa esille lahtelaista suunnitteluosaamista. Paikalliset esimerkit on valittu yhdessä keväällä 2022 avautuvan Malvan kanssa.  Siirry näyttelyyn tästä linkistä: www.ado.fi

A&DO – Avoimet arkkitehtuurikierrokset lähiympäristöön 

Lauantai 4.9. kello 14–15
Lauantai 11.9. kello 14–15
Lauantai 18.9. kello 14–15
Lauantai 25.9. kello 14–15

Osallistuminen

Kävelykierros on suomenkielinen. Osallistuminen on maksutonta eikä edellytä ennakkoilmoittautumista. Kierroksille otetaan maksimissaan 10 osallistujaa. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Huom. reitit eivät ole kaikilta osin esteettömiä.

Kierros alkaa ja päättyy

A&DO Labran näyttelykonteilta Malski Keskuksen takana olevalta sisäpihalta, Mattsonin aukiolta.

Reitin kuvaus

Kävelykierros järjestetään julkisessa kaupunkitilassa ja se kestää noin 45 minuuttia. Kuljettava reitti on Malskin ja Lahden Kirkkopuiston alueella. Kävelykierroksella eteneminen on rauhallista ja sisältää useita pysähtymisiä. Reitti ei ole kaikilta osin esteetöntä ja sisältää esimerkiksi rappusia ja nousuja maastossa. Lähin julkinen esteetön WC sijaitsee reitin lähtöpaikassa Malskin keskuksen tiloissa.

Koronaturvallisuus 

Osallistuthan kävelylle ainoastaan täysin terveenä. Kävelemme ulkotilassa. Turvallisen kierroksen varmistamiseksi edellytämme kaikilta 12 vuotta täyttäneiltä kävijöiltämme kasvomaskin tai visiirin käyttöä. Myös henkilökuntamme käyttää maskia tai visiiriä. Kierroksen aikana huolehdimme riittävistä yli 2 metrin etäisyyden turvaväleistä. Seuraamme valtioneuvoston ajankohtaista ohjeistusta koronaturvallisuuteen liittyen ja tiedotamme mahdollisista muutoksista.

Lisätietoja

Marja-Kristiina Mäkinen
Tuotantokoordinaattori | Production Coordinator
Designmuseo | Design Museum Helsinki
marja-kristiina.makinen@designmuseum.fi
+358(0)408210973

A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus www.ado.fi