Avajaiset ja paneelikeskustelu: Maiseman tekijät

Paikka: studio

Tapahtuma on toistaiseksi peruttu. Ilmoitamme mahdollisen uuden ajankohdan myöhemmin.

Maisema-arkkitehdit muokkaavat maisemaa. He luovat paikkoja ja ympäristöjä, joita käytämme päivittäin kaupungeissa, puistoissa, aukioilla, kaduilla ja asuinalueilla. Ilmaston muuttuessa ja kaupunkien tiivistyessä elvyttävä kasvillisuus ja elinvoimaiset viherverkostot ovat entistä tärkeämpiä. Ympäristömme muuttuu vauhdikkaasti, ja siksi maisema-arkkitehtuuria kuvaillaan usein tulevaisuuden alaksi.

Illan paneelikeskustelussa maisema-arkkitehdit kertovat, millaisessa ympäristössä me elämme ja millaiseksi se on muuttumassa.

Paneelikeskustelua moderoivat maisema-arkkitehdit Aapo Pihkala ja Veera Tolvanen. Panelisteina mukana keskustelussa ovat maisema-arkkitehdit Pia Kuusiniemi, Varpu Mikola, Sini Parikka ja Janne Saario.

Moderaattorit

Aapo Pihkala on maisema-arkkitehti MARK ja Aalto-yliopiston kampuksen kehittämisen projektipäällikkö. Pihkala on yksi Maiseman tekijät -kirjan toimittajista.

Veera Tolvanen on maisema-arkkitehti MARK ja työskentelee LOCI maisema-arkkitehdit Oy:ssä. Myös Tolvanen on yksi Maiseman tekijät -kirjan kirjoittajista.

Panelistit

Pia Kuusiniemi on maisema-arkkitehti MARK ja LOCI maisema-arkkitehdit Oy:n perustajajäsen, osakas ja johtaja suunnittelija. Hän toiminut maisema-arkkitehtuurin suunnittelutehtävissä jo 20-vuoden ajan. Kuusiniemi ohjautui alalle aikanaan kiinnostuksesta siihen, miten ympäristö vaikuttaa ihmisen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Kuusiniemellä on laaja kokemus hyvin monenlaisten ympäristöjen suunnittelusta vastaavana suunnittelijana, ja hän on urallaan saavuttanut menestystä monissa suunnittelukilpailuissa voittajatiimin jäsenenä. Kuusiniemi on Suomen maisema-arkkitehtiliiton nykyinen puheenjohtaja sekä Suomen Viherympäristöliitto ry:n ja Suomen Arkkitehtitoimistojen liiton hallituksen jäsen. Lisäksi hän toimii työnsä ohella vierailevana luennoitsijana Aalto-yliopiston Taiteiden- ja suunnittelun korkeakoulussa.

Varpu Mikola on helsinkiläinen maisema-arkkitehti MARK. Hän on perustajaosakas Nomaji maisema-arkkitehdit Oy’ssä, jonka tärkeimpiä arvoja suunnittelussa ovat ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. Mikolan näkemyksen mukaan kaupungistuvassa maailmassa on ensiarvoisen tärkeää lisätä ympäristön arvostusta ja vahvistaa ihmisten luontosuhdetta. Maisema-arkkitehdeilla on tässä merkittävä rooli, mm. mahdollistamalla monimuotoisien viheralueiden saavutettavuus kaikille.

Sini Parikka, maisema-arkkitehti MARK ja kulttuurituottaja, kokee kaupunkikulttuurin monikerrokselliset piirteet kiehtovina: elinympäristömme merkitsee hänelle niin arjen kuin juhlankin toimikenttää. Hän nauttii väliaikaisen maiseman intensiivisyydestä ja haluaa tehdä ihmistä lähellä olevaa ja koskettavaa työtä. Työarjessa Parikka kaipaa käsinkosketeltavaa konkretiaa, mutta myös systemaattista kehitystyötä ja toimivaa työyhteisöä, jota ohjaa pehmeät arvot. Parikka on toiminut erilaisissa suunnittelu- ja tuotantotehtävissä, sekä projekteissa, joissa näiden osaaminen yhdistyy. Flow Festivalin maisemasuunnittelu on pitänyt mukanaan neljä tuotantokautta. Parikka on kolmatta vuotta tuottajana Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfossa, jossa tällä hetkellä hänen päivätyöarkensa täyttää Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen paviljongin näyttely projektipäällikön roolissa. Parikka toimii myös Maisema-arkkitehtiliiton varapuheenjohtajana ja haluaa haastaa kaikki jäsenet maisema-arkkitehtuurin lähettiläiksi Suomessa ja kansainvälisesti.

Janne Saario on maisema-arkkitehti ja entinen ammattiskeittaaja, joka on erikoistunut julkisten skeittipuistojen suunnitteluun. Suomen lisäksi Saarion suunnittelemia puistoja löytyy Ruotsista, Hollannista ja Yhdysvalloista. Työn keskiössä on paikallisten skeittareiden kuuleminen ja heidän toiveiden toteuttaminen hankkeissa. Saario pyrkii luomaan kiinnostavia synteesejä skeittauksen toiminnallisuuden ja ympäristön maisema-arkkitehtonisten ominaisuuksien välille. Saario uskoo kerran kuulemaansa kadunmiehen tokaisua: ”skeittaus on arkipäivän romantiikkaa!”.

Ohjelma

kello 17–18, Studio, 1. krs.
Näyttelyn avajaiset:
Maiseman tekijät – Näkökulmia maisema-arkkitehtuuriin

kello 18–20, Pieni näyttelysali, 2. krs.
Paneelikeskustelu: Maiseman tekijät – Näkökulmia maisema-arkkitehtuuriin

Tapahtuma on kaikille maksuton ja järjestetään suomeksi. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta: https://www.mfa.fi/tule-meille/saavutettavuus/

Lisätietoja
Jemina Lindholm, tapahtumatuottaja
Arkkitehtuurimuseo
+3584577310476
jemina.lindholm@mfa.fi