Esittely / Alusta – Paviljonki ihmisen ja muunlajisten eläinten kohtaamisille 

Paikka: Muualla

Alusta-paviljonki / Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon kesäpiha
Maksuton / Ennakkoilmoittautuminen

Tervetuloa tutustumaan työn alla olevaan Alusta-paviljonkiin Arkkitehtuurimuseon ja Desigmuseon yhteiselle kesäpihalle Suomi/Koivisto arkkitehtien kanssa. Tapahtuma on osa Open House Helsinki 2022 -ohjelmaa. 

Alusta-paviljonki

Alusta-paviljonki rakennetaan Arkkitehtuuri- ja Designmuseoiden tapahtumapihalle keväällä 2022. Paviljonki on avoinna yleisölle kesäkuusta 2022 lokakuuhun 2023. Projekti tarkastelee luonnon ja kulttuurin yhteenkietoutuvaa luonnetta, sekä tarjoaa tilan ihmisen ja muunlajisten eläinten kohtaamisille. Alusta rakentuu savesta sen erilaisissa muodoissa, poltettuina ja polttamattomina tiilinä sekä massiivisavimuurina. Se tarjoaa kasvualustan pölyttäjäystävälliselle niitylle sekä tapahtumapaikan ympäristökeskustelulle kaikenikäisen yleisön kanssa. Paviljonki syntyy monialaisen työryhmän yhteistyössä Suomi/Koivisto arkkitehtien luotsaamana. 

Paviljonki luo tilaa mahdollisimman ekologisin keinoin, materiaaleina savi ja puu. Rakenteet tarjoavat elintilaa ihmisille, kasveille ja hyönteisille. Kasvillisuus muovaa osaltaan tilaa ja vastaa samalla pölyttäjähyönteisten ravinnon ja suojan tarpeisiin. Hajottajasienet osallistuvat luonnonkiertokulun ylläpitämiseen ja osaltaan luovat koteja ja ravintoa hyönteisille. Yhteistyössä Helsingin yliopiston ekologian tutkijoiden kanssa projekti pyrkii lisäämään luonnonmonimuotoisuutta kaupunkiympäristössä sekä tuomaan esiin maaperän ja sen eliöiden olennaista merkitystä ekosysteemin hyvinvoinnille. 

Alusta tarjoaa tilan pohdiskella paikkaamme osana ihmistä laajempaa yhteisöä. Paviljonki muovautuu yhteistyössä kasvien, ihmisvieraiden, luonnonprosessien ja ajankulun kanssa. Yleisö pääsee mukaan hoitamaan maata ja kasveja sekä osaltaan rakentamaan paviljonkia. Kesäkaudella 2022 Alusta-paviljongissa järjestetään savityöpajoja lapsiperheille, arkkitehtuurikesäkoulu nuorille sekä keskusteluohjelmaa aikuiselle yleisölle rakentamisen ja luonnonmonimuotoisuuden teemojen äärellä. 

Alusta on osa arkkitehti Maiju Suomen taiteellista väitöskirjatutkimusta Aalto-yliopiston Muotoilun laitoksella. Samalla se toimii koelaboratoriona arkkitehti Elina Koiviston luonnonmateriaalien rakennuskäyttöä tarkastelevassa tutkimuksessa. Projekti toteutetaan yhteistyössä Raseko savirakennusalan koulutuksen sekä Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen opiskelijoiden kanssa. Hankkeen toteutuksessa ovat mukana Wienerberger Oy, Kekkilä, Ilmarinen, Iki Carbon ja Hyötykasviyhdistys. Hankkeen suunnittelu ja toteutus tapahtuu Kordelinin säätiön, Taiteen edistämiskeskuksen ja Greta ja William Lehtisen säätiön tuella. 

Osallistuminen 

Ilmoittaudu esittelyyn perjantaihin 13.5.2022 mennessä tällä lomakkeella
(linkki avautuu uuteen välilehteen)

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle. 

Saavutettavuus ja terveysturvallisuus 

Esittely järjestetään suomeksi eikä siinä ole tulkkausta tai kirjoitustulkkausta. Esittely järjestetään Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välisellä piha-alueella. Piha-alue on avointa kaupunkitilaa. Pihan maasto on paikoittain epätasainen ja mukulakivinen. Piha-alueella on istumapaikkoja. Lähimmät esteettömät WC-tilat löytyvät molemmista museoista. Sukupuolineutraalit WC-tilat löytyvät Arkkitehtuurimuseosta. Tarkemmat saavutettavuustiedot ja terveysturvallisuus päivitetään huhtikuussa 2022, kun paviljonkirakennus valmistuu. 

Arkkitehtuurimuseon saavutettavuustiedot löydät täältä (linkki avautuu uudessa välilehdessä)

Designmuseon saavutettavuustiedot löydät täältä (linkki avautuu uudessa välilehdessä)

Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet, joihin sitoudumme kaikessa museon toiminnassa (linkki avautuu uudessa välilehdessä)

Lisätietoja 

Jemina Lindholm 
Yleisötyövastaava 
Arkkitehtuurimuseo 
+358 45 7731 0476  
jemina.lindholm@mfa.fi