Kirjailta / Uno Ullberg – Viipurin, Karjalan ja nuoren Suomen arkkitehti

Paikka: iso näyttelysali

Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti -kirjan kansikuva

HUOM! Tapahtuma on täynnä ja ilmoittautuminen on päättynyt.

Miten Uno Ullberg vaikutti kokonaisvaltaisesti kahden kaupungin, Viipurin ja Sortavalan, ilmeisiin? Millä tavoin Ullbergin persoona, henkilökohtainen ja sosiaalinen elämä limittyivät suunnittelijan työn kanssa? Minkälainen arkkitehti Ullberg oikeastaan oli?

Kirjaillassa keskustellaan Arkkitehtuurimuseon kesän päänäyttelyn rinnalla julkaistusta kirjasta Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti. Illan aikana käydään läpi sitä, miten arkkitehti Uno Ullberg vaikutti kokonaisvaltaisesti kahden kaupungin, Viipurin ja Sortavalan, ilmeeseen sekä sittemmin itsenäistyneen Suomen arkkitehtuuriin. Tapahtuman aikana useat puheenvuorot valottavat sitä, miten Ullberg sovelsi suunnittelussaan suvereenisti useita erilaisia tyylejä sekä käytti sulavasti sosiaalisia verkostojaan osana arkkitehdin työtään. Lisäksi tutustutaan lukuisiin rakennustyyppeihin, kuten pankkeihin, teollisuusrakennuksiin, sairaaloihin, huviloihin, yksityistaloihin sekä 1940-luvun vaihteen suuriin liiketaloihin, joita Ullberg uransa aikana suunnitteli. Kirjailta ei jätä todellisia Viipuri-faneja kylmäksi!

Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti –kirjan voit tapahtuman aikana ostaa tarjoushintaan Arkkitehtuurimuseon museokaupasta.

Kirjan kirjoittajista mukana keskustelemassa ovat:

Aino Niskanen
Aalto yliopiston arkkitehtuurin historian emerita professori Aino Niskanen on kirjoittanut suomalaisesta 1900-luvun arkkitehtuurista Väinö Vähäkalliota koskevan väitöskirjan ja Osuusliike rakentaa teoksen lisäksi artikkeleita Alvar Aallosta, Reima Pietilästä, betonista ja 1960-luvun arkkitehtuurista sekä osallistunut lähiötutkimuksiin. Hän on järjestänyt Viipuria käsitteleviä kursseja.

Netta Böök
Arkkitehti Netta Böök on tutkinut itärajan takaisia Karjaloita 1990-luvulta alkaen. Hän kirjoittaa Aalto-yliopistoon väitöskirjaa, joka käsittelee neuvostoaikaa luovutetun Karjalan maaseudulla arkkitehtuurin historian näkökulmasta.

Kari Immonen
FT Kari Immonen on kulttuurihistorian professori emeritus, joka on tutkinut Suomen 1800–1900-lukujen kulttuurihistoriaa eri näkökulmista. Viime vuosina hän on erikoistunut Karjalaa ja Viipuria koskeviin kysymyksiin.

Petri Neuvonen
Arkkitehti, TkT, Petri Neuvonen on Viipurin vanhankaupungin rakennusperintöön ja rakennushistoriaan perehtynyt tutkija, tietokirjailija ja valokuvaaja.

Simo Paavilainen
Simo Paavilainen on arkkitehti ja professori emeritus Teknillisestä korkeakoulusta (nykyinen Aalto-yliopisto). Hänen kirjoituksiaan arkkitehtuurista, barokista ja klassisismista on julkaistu useissa alan julkaisuissa. Hänellä on arkkitehtuuritoimisto yhdessä vaimonsa Käpy Paavilaisen kanssa vuodesta 1977.

Elina Standertsköljd
Fi.lis. Elina Standertkjöld on toiminut useissa eri tehtävissä Arkkitehtuurimuseossa vuodesta 1981. Hän on kirjoittanut useita artikkeleita Suomen arkkitehtuurin historiasta sekä kirjat Arkkitehti P.E. Blomstedt 1900–1935 (1996), Arkkitehtuurimme vuosikymmenet kirjasarjan (2006-2011) ja kirjan The Dream of The New World American influence on Finnish Architecture from the Turn of the 20th Century to the Second World War (2010). Tällä hetkellä hän valmistelee pääkuraattorina Kaija ja Heikki Sirenin 100-vuotisnäyttelyä Espoon kaupunginmuseolle.

Osallistuminen

Ilmoittautuminen tapahtumaan avataan maanantaina 03.08.2020.

Kaikkien turvallisuuden vuoksi rajoitamme väliaikaisesti Arkkitehtuurimuseolla järjestettäviin julkisiin tapahtumiin osallistuvien henkilöiden lukumäärää. Tapahtumaan mahtuu 20 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä mahdollisimman pian sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi

Osallistua voit museon pääsylipun hinnalla (0,00–10,00€) tai museokortilla. Lippu ostetaan paikan päältä saavuttaessa. Tapahtuma järjestetään suomeksi.

Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta
https://www.mfa.fi/tule-meille/saavutettavuus/

Lisätietoja
Jemina Lindholm
tuottaja, Arkkitehtuurimuseo
jemina.lindholm@mfa.fi
+3584577310476