Kirjan ja ruusun päivän etkot: kirjojen arkkitehtuuri, paikat ja maisemat

Paikka: Muualla

Arkkitehtuurikirjallisuutta

Tänä poikkeuksellisena aikana kirjallisuus voi viedä meitä paikkoihin ja ajanjaksoihin, joihin emme muuten pääse. Joskus voidaan jopa ajatella, että talo tai paikka on yksi kirjan päähenkilöistä. Miten kirjailijat itse rakentavat kirjojensa moniaistisen maiseman? Millaisia keinoja he käyttävät kuljettaessaan lukijaansa rakennuksissa ja kaupunkitiloissa?  

Kirjan ja ruusun päivän etkoilla juhlitaan uutta arkkitehtuurin tietokirjallisuutta ja kaunokirjoja, joissa paikan ja tilan merkitys korostuu. Illan panelisteiksi on kutsuttu tietokirjailijat apulaisprofessori Panu Savolainen ja professori emeritus Pekka Korvenmaa sekä kaunokirjailijat Sanna Puutonen ja Jyrki Erra. Vierailijoiden kanssa keskustelevat Kustannusosakeyhtiö Otavan kirjallinen johtaja Minna Castrén ja kirjakauppias, arkkitehtuurin teorian vanhempi lehtori Anni Vartola. Tapahtuman aikana koostamme kollektiivista kirjalistaa kaikkien lukijoiden iloksi.  

Pekka Korvenmaa (s. 1954) FT on Aalto-yliopiston emeritusprofessori ja Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti. Hän on julkaissut kirjoja ja artikkeleita suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun historiasta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Viimeisin teos on Lars Sonck. Arkkitehti. Atlasart, Helsinki 2020. 

Panu Savolainen (s. 1983) on arkkitehti ja filosofian tohtori. Hän toimii arkkitehtuurin historian ja restauroinnin apulaisprofessorina Aalto-yliopistossa. Savolainen on julkaissut tutkimuksia ja kirjoja arkeologiasta, kaupunkihistoriasta ja arkkitehtuurin histortiasta sekä lastenkirjan Turun historiasta. Hän on aiemmin toiminut tutkijana Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa, arkkitehtina toimistoissa, mm. Livady Oy:ssä, sekä tutkijana ja näyttelysuunnittelijana museoalalla. Savolaisen viimeisin tieteen popularisoinnin aluevaltaus on digitaalinen historia, virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus. 

Sanna Puutonen (s. 1989) on helsinkiläinen kirjoittaja ja filosofian maisteri. Hän on opiskellut arkkitehtuuria Aalto-yliopistossa ja kirjoittamista Kriittisessä korkeakoulussa. Puutonen voitti J.H. Erkon kirjoituskilpailun 2018. 

Jyrki Erra (s. 1950) on arkkitehti, joka on toiminut työuransa julkisten rakennusten suunnittelutehtävissä. Hänellä on myös oma arkkitehtitoimisto yhdessä puolisonsa kanssa. Jyrki Erralla on kaksi aikuista lasta, ja hän asuu Helsingissä. Jyrki Erran esikoisromaani Kaunasin sivut (2012) on menneisyyden salaisuuksiin sukeltava kansainvälisen luokan trilleri, joka tuo tunnelmaltaan mieleen Umberto Econ Ruusun nimen. 

Minna Castrén, FM, on Otavan kirjallinen johtaja, Otavan Kirjasäätiön pääsihteeri ja kirja- ja kulttuurialan monitoiminainen. Hän toimii Otavan ja Otavan Kirjasäätiön lisäksi hallitustehtävissä myös Suomen Kirjasäätiössä, Aurora Studios Oy -elokuvayhtiössä ja mm. Kirjallisuuden vientikeskus FILI:n neuvottelukunnassa. 

Anni Vartola, TkT ja arkkitehti, työskentelee Aalto-yliopiston arkkitehtuurin teorian vanhempana lehtorina ja freelance-arkkitehtuurikriitikkona. Vuonna 2016 perustettu bookm-ark.fi on arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut divari ja kirjakauppa, joka palvelee pienessä myymälässä Helsingin Munkkiniemessä ja globaalisti verkossa.  

Arkkitehtuurimuseo järjestää Kirjan ja ruusun päivän etkot yhteistyössä Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon, Kustannusosakeyhtiö Otavan ja Bookm-ark.fi:n kanssa. Tapahtuman kumppanina toimii kukkakauppa Form & Flora.

Osallistumisohjeet

Kirjan ja ruusun päivän etkot järjestetään Zoom Webinar -alustalla. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä viimeistään 21.04.2021: https://q.surveypal.com/Ilmoittautuminen-Kirjan-ja-ruusun-paivan-etkot-Kirjojen-arkkitehtuuri-paikat-ja-maisemat-22.04.2021 

Tapahtumaan mahtuu 500 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle.  

Tarkemmat ohjeet osallistumiseen toimitetaan ilmoittautuneille sähköpostitse, kun ilmoittautuminen on sulkeutunut.  

Saavutettavuus

Tapahtumassa ei ole tulkkausta tai livetekstitystä. Tapahtumasta ei julkaista videotallennetta jälkeenpäin. Tekninen ohjeistus on esillä tilaisuuden alussa. Tapahtuma on suomenkielinen ja maksuton.

Lisätietoja 

Jemina Lindholm 
yleisötyövastaava, Arkkitehtuurimuseo  
jemina.lindholm@mfa.fi  
+3584577310476