Puhutaan puusta -keskusteluklubi / Pasi Herranen: VIS Wooden Plant Factory

Paikka: Muualla

VIS-koehalli

Puhutaan puusta on keskusteluklubi, jossa kaikki osallistujat pääsevät ääneen. Maaliskuussa keskustellaan puurakenteista ja kosteudesta Pasi Herrasen johdolla. Luvassa reilua, aktiivista ja avointa keskustelua! 

Vacuum Insulation System (VIS) on uusi, vielä tiedemaailmalle tuntematon rakennusteknologia, jossa yhdistetään puurakentamista sekä tyhjiöteknologiaa. VIS-teknologia perustuu suurikokoiseen, pääosin koivuvanerista valmistettuun rakennuselementtiin, joka päällystetään lähes täysin ilmatiiviiksi. Elementtiin voidaan milloin tahansa kiinnittää tyhjiöpumppu, ja elementistä voidaan poistaa kosteutta alipaineen avulla. VIS-elementin koivuvanerinen runko on suunniteltu siten, että se kestää jatkuvan alipaineistuksen lähelle nollaa baaria. Elementtiä voidaan alipaineistaa niin paljon, että elementin puurunkoon sitoutunut vesi alkaa kiehua, ja elementtiin ajan myötä kerääntynyt ylimääräinen kosteus saadaan poistettua elementin sisältä vesihöyryn muodossa. VIS-teknologiaa on kehitetty erityisesti kostean ympäristön rakenneratkaisuksi, josta erinomaisena esimerkkinä on maailmalla kovaa vauhtia yleistyvä kasvien vertikaaliviljely. 

Pasi Herranen on vanerin lujuusominaisuuksiin erikoistunut, Aalto-yliopistolta vuonna 2014 valmistunut diplomi-insinööri. Herranen on VIS-teknologian keksijä ja hän kehitti teknologiaa omarahoitteisesti ensimmäiset kolme vuotta. Projekti siirrettiin virallisesti Aalto-yliopiston alaisuuteen vuonna 2018. Herranen aloittaa väitöskirjan kirjoittamisen VIS-teknologiasta vuonna 2021, ja on perustamassa yritystä VIS-teknologian kaupallistamiseksi. Häntä kiinnostavat erityisesti terve ja kestävä rakentaminen sekä energiateknologian tulevaisuuden kehitys.

Puhutaan puusta -keskusteluklubi

Puhutaan puusta -keskusteluklubi jatkaa hyvin onnistunutta Wood Works -luentosarjaa poikkitieteellisellä, keskustelevalla ja kantaaottavalla linjalla. Keskustelujen kaari kantaa metsän mystisistä tasoista tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Kiinnostavat metsään ja puuhun liittyvät kuvakulmat avaavat arkkitehdeille ja muille aiheesta kiinnostuneille konventioidensa ulkopuolista syvyyttä, näkymiä ja kiinnittymispintoja. Sarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen ja sen toteuttavat Arkkitehtuurimuseo ja ympäristöministeriö.

Keskusteluklubissa kaikki osallistujat pääsevät ääneen. Kahdenkymmenen minuutin mittainen asiantuntija-alustus toimii yhteisen keskustelun lähtökohtana, jossa on mahdollisuus sekä esittää asiantuntijavieraalle kysymyksiä että keskustella kaikkien osallistujien kanssa illan aiheesta. Keskustelua käydään oman näkökulman, kokemuksen ja asiantuntijuuden pohjalta alustetusta aiheesta. Yhteisenä tavoitteena on ymmärtää illan aihetta paremmin. Kunkin keskustelun päätteeksi pyritään tuottamaan kolme kiteytystä käydystä keskustelusta. Puhutaan puusta -keskusteluklubi on vuorovaikutuksellinen tapahtuma, jossa jokaisen osallistujan läsnäololla on merkitystä.

Poimi kalenteriisi myös muut keskusteluklubin tapaamiset keväällä 2021

Tiistai 19.01.2021 klo 17.00–18.30 
Sofie Pelsmakers: Reality Check 

Tiistai 16.02.2021 klo 17.00–18.30 
Antti Ruuska: Puun rooli tulevaisuuden rakentamisessa 

Tiistai 23.03.2021 klo 17.00–18.30 
Pasi Herranen: VIS Wooden Plant Factory 

Tiistai 13.04.2021 klo 17.00–18.30 
Lauri Rautkari: Puutuotteiden tulevaisuus 

Tiistai 18.05.2021 klo 17.00–18.30 
Pekka Heikkinen: Puu voisi olla… 

Osallistumisohjeet

Keskusteluklubi järjestetään Zoom-alustalla. Klubikerroille on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä viimeistään 22.03.2021:  https://q.surveypal.com/Ilmoittautuminen-Puhutaan-puusta-keskusteluklubi-23.03.2021

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle.  

Tarkemmat ohjeet osallistumiseen toimitetaan ilmoittautuneille lähempänä tapahtuman ajankohtaa sähköpostitse. Keskusteluklubi on suomenkielinen ja maksuton. 

Saavutettavuus

Tilaisuudessa ei ole tulkkausta tai livetekstitystä. Tekninen ohjeistus on esillä tilaisuuden alussa. Osallistumisohjeet ja -linkki lähetetään erillisessä sähköpostiviestissä ilmoittautumisen sulkeuduttua. Tilaisuudesta julkaistaan alkuperäiskielellä tekstitetty videotallenne Arkkitehtuurimuseon verkkosivuilla ja Youtube-kanavalla tapahtuman jälkeen.

Lisätietoja

Jemina Lindholm 
yleisötyövastaava
Arkkitehtuurimuseo 
jemina.lindholm@mfa.fi 
+3584577310476