Puhutaan puusta -keskusteluklubi / Reetta Karhunkorva: Suomalainen metsäsuhde

Paikka: Muualla

80-vuotias mies halaa mäntyä metsässä

Puhutaan puusta -keskusteluklubissa keskustellaan suomalaisesta metsäsuhteesta Reetta Karhukorvan johdolla. 

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä viimeistään perjantaina 18.9.

Suomessa metsät ovat aina olleet sekä yhteiskunnallisesti että yksilöiden arjessa tärkeitä ja ajankohtaisia, mutta nyt metsistä keskustellaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Keskustelussa näkyvät metsiin liittyvien tavoitteiden moninaisuus ja ristikkäisyyskin – moniarvoiset, erilaiset metsäsuhteet. Suomalaiset metsäsuhteet ovat keskeistä elävää perintöä, koska metsillä on niin keskeinen rooli kulttuurissamme, historiassamme, yhteiskunnassamme ja arjessamme. Metsät ovat tärkein luonnonvaramme ja -ympäristömme. Metsät tukevat objektiivista ja subjektiivista hyvinvointia, taloudellisia mahdollisuuksia parempaan elämään ja hyväksi koettua elämää. Niillä on merkitystä yksilöiden, yhteisöjen ja kansakunnan hyvinvoinnille. Oman metsäsuhteen tunnistaminen vahvistaa yksilön identiteettiä ja auttaa ymmärtämään muiden metsäsuhteita. Erilaisten metsäsuhteiden näkyväksi tekeminen ja ymmärtäminen edistävät vuorovaikutusta ja erilaisten metsiin liittyvien tavoitteiden yhteensovittamista. Metsäsuhdetta on vielä tutkittu melko vähän, mutta nyt aiheeseen liittyviä tutkimushankkeita on käynnissä useita. 

Reetta Karhunkorva, FM, on vastaava metsäkulttuuriasiantuntija metsäkulttuurin valtakunnallisessa vastuumuseossa Suomen Metsämuseo Lustossa, tutkija Metsäsuhteet yhteiskunnallisessa muutoksessa -tutkimushankkeessa 2019-2022 sekä tohtoriopiskelija Itä-Suomen yliopistossa Sosiaalisten ja kulttuuristen kohtaamisten tohtoriohjelmassa. Hän valmistelee väitöstutkimusta metsänomistajan metsäsuhteesta perinteentutkimuksen alalla. Karhukorvalla on monipuolinen työkokemus Lustossa metsähistorian, metsäkulttuurin ja metsäsuhteiden parissa. 

Osallistumisohjeet: 
Keskusteluklubi on suomenkielinen, maksuton tapahtuma. Se järjestetään Zoom-alustalla. Keskusteluklubiin on ennakkoilmoittautuminen. Tarkemmat ohjeet osallistumiseen toimitetaan ilmoittautuneille lähempänä tapahtuman ajankohtaa. Ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoitathan siitä mahdollisimman hyvissä ajoin: jemina.lindholm@mfa.fi.

Puhutaan puusta
Puhutaan puusta -keskusteluklubi jatkaa Wood Works -luentosarjaa poikkititeellisellä, keskustelevalla ja kantaaottavalla linjalla. Tarkoituksena on luoda kiinnostavien keskustelujen kaari, joka kantaa metsästä ja sen mystisistä tasoista aina tulevaisuuden puuvisioiden horisonttiin. Metsään ja puuhun liittyvät kuvakulmat antavat monialaiselle, arkkitehtuurin parissa toimivalle ammattilaisyleisölle konventioidensa ulkopuolista syvyyttä, näkymiä ja kiinnittymispintoja.

Keskusteluklubien sarjan toteutettavat Arkkitehtuurimuseo ja ympäristöministeriö. Sarjan on kuratoinut arkkitehti Pekka Pakkanen.

Poimi kalenteriisi myös muut keskusteluklubin tapaamiset syksyllä 2020: 

tiistai 13.10.2020 klo 17.00–18.30 
Metsän todellisuus – Ekosysteemi 
Harri Vasander 

tiistai 03.11.2020 klo 17.00–18.30 
Puuaineen rakenne ja sen vaikutus käyttöominaisuuksiin 
Kurt Fagerstedt 

tiistai 24.11.2020 klo 17.00–18.30 
Millintarkkuus ja tunne – työskentelystäni puupiirtäjänä 
Jussi Juurinen 

tiistai 15.12.2020 klo 17.00–18.30 
Maalauksen ja puukaiverruksen fuusio – taiteellisesta työskentelystä ja puun merkityksestä suomalaisessa nykytaiteessa 
Camilla Vuorenmaa 

Lisätietoja:
Jemina Lindholm
tuottaja, Arkkitehtuurimuseo
jemina.lindholm@mfa.fi
+3584577310476