Toivoa puusta -keskustelusarja / M – Laajennus: Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli

Paikka: iso näyttelysali


Tervetuloa keskustelemaan puusta M-mittakaavassa!

Toivoa puusta on keskustelusarja, jossa kaikki keskustelun osallistujat pääsevät ääneen. Kolmas keskustelu käydään Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin edustajan Minna Lukanderin johdolla. Luvassa reilua, aktiivista ja avointa keskustelua! 

Kaupungin tiivistäminen on mahdollista myös olemassa olevaa rakennuskantaa hyödyntäen

Uraauurtavassa Helsingin kaupungin järjestämässä Malmilla sijaitsevan Karviaistie 12 -korttelin arkkitehtuurikilpailussa purkavalle uudisrakentamiselle haettiin vaihtoehtoa puurakentamisen keinoin. Kahdeksaan 1970-luvulla valmistuneeseen betonielementtirakennukseen etsittiin monistettavaa ja kustannustehokasta ratkaisua. Lähiökerrostalokorttelin rakennukset tuli korottaa kahdella kerroksella. Betoniset elementtiulkoseinärakenteet piti uusia. Kilpailun voittanut Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin ja Arkkitehtitoimisto A-konsulttien yhteistyössä laatima ”Metsä puilta” -ehdotus on kannanotto korjausrakentamiseen. Tahtona oli varjella 1970-luvun lähiökerrostalojen parhaita ominaisuuksia, kuten toimivia pohjaratkaisuja, tasavertaista asuntojakaumaa ja luontoyhteyttä, ja muokata olevaa rakennusrunkoa maltillisesti ja hienovaraisesti. Lisäkerrosten asuntopohjat ovat lähes identtisiä olevien kerrospohjien kanssa. Purkutöitä optimoidaan ja uuden talotekniikan reitit ovat selkeät.

Samaa periaatetta noudatettiin julkisivuissa: vanhoja aukkoja ei lähdetty suurentamaan tai muuttamaan. Ensivaikutelmaltaan ehdotusta kuvailtiin suorastaan varovaiseksi, mutta syvemmällä perehtymisellä monipuolisesti harkituksi. Me tekijät näemme sen jopa manifestoivana. Paitsi säästävää korjaamista, ratkaisuilla tavoiteltiin ennen kaikkea kestävyyttä – niin rakenteiden elinkaaren pitkäikäisyytenä kuin ilmaston kannalta. 

Minna Lukander

Arkkitehti Minna Lukander (s. 1965) on Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallin (1995) perustajaosakas. Lukander on toimistossa vetovastuussa vaativien suunnittelukohteiden projektinjohto-, rakennus- ja pääsuunnittelutehtävistä sekä. Hänen työkenttänään ovat monipuoliset rakennushankkeet, rakennushistoriatutkimus ja kehittämissuunnitelmat.

Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli

Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli on keskittynyt toiminnassaan vaativaan korjausrakentamiseen, asuntosuunnitteluun (sisältäen erityisryhmien asumisen) ja koulu- ja päiväkotisuunnitteluun. Viime aikoina puurakentaminen on muodostunut yhdeksi osaamisalueeksemme, niin asuntotuotannossa kuin julkisessa rakentamisessa. Kauneus, kestävyys ja käytettävyys ovat klassiset ja yhä pätevät arkkitehtuurin arvot, joita toimistossa punnitaan päivittäin. Arkkitehtuurissa, niin korjauksessa kuin uudistuotannossa, Tallilaiset tavoittelevat monitahoisesti kestäviä ratkaisuita. Säästävä korjaaminen on lähellä sydäntä: korjataan vain se, mikä on tarpeen. Uudisrakentamisessa tärkeää on ratkaisuiden ilmastokestävyys ja muuntojoustavuus.

Keskustelusarja 2021–2022

Torstai 14.10.2021 klo 17–19  
Toivoa puusta –keskustelusarja / XL – Metsä  
BIOS-tutkimusyksikkö 

Thursday 11.11.2021 at 5–7 pm  
Hope from Wood Discussion Series / L – Building  
Kjellander Sjöberg 

Torstai 9.12.2021 klo 17–19  
Toivoa puusta –keskustelusarja / M – Laajennus  
Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli 

Torstai 17.2.2022 klo 17–19  
Toivoa puusta –keskustelusarja / S – Kunnostaminen  
Iida Kalakoski 

Torstai 17.3.2022 klo 17–19  
Toivoa puusta –keskustelusarja / XS – Rakennusosat  
Kerstin Müller / baubüro in situ

Ilmoittautuminen

Toivoa puusta -keskustelusarjan keskusteluihin on ennakkoilmoittautuminen. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu keskusteluun viimeistään keskiviikkona 8.12.2022 tästä linkistä.

Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova ja henkilökohtainen. Jos kuitenkin joutuisit perumaan osallistumisesi, ilmoita siitä sähköpostitse osoitteeseen: jemina.lindholm@mfa.fi. Tieto mahdollisesta esteestä on tärkeä, jotta voimme antaa paikkasi jonotuslistalla seuraavalle. Toivomme myös, että voit olla mukana koko keskustelun ajan.

Saavutettavuus ja terveysturvallisuus

Keskustelusarja on suomenkielinen ja maksuton. Tapahtumassa ei ole tulkkausta tai live-tekstityksiä. Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä

Arkkitehtuurimuseo seuraa ja noudattaa kokoontumisten osalta ajankohtaisia viranomaisohjeistuksia. Lisätietoja terveysturvallisesta museovierailusta löydät tästä linkistä

Arkkitehtuurimuseossa on käytössä turvallisemman tilan periaatteet. Lisätietoja löydät tästä linkistä

Lisätietoja

Jemina Lindholm 
Yleisötyövastaava 
Arkkitehtuurimuseo 
+358 45 7731 0476 
jemina.lindholm@mfa.fi