Yleisöopastukset / Eläköön Wivi Lönn!

Paikka: iso näyttelysali

Kivirakennuksen ylimmän kerroksen ikkunat ja tiilikatto.

Yleisöopastukset Eläköön Wivi Lönn! -näyttelyssä lauantaisin kello 13 englanniksi ja kello 14 suomeksi.

Tutustu Arkkitehtuurimuseon ajankohtaisiin näyttelyihin asiantuntevan oppaan seurassa lauantaisin. Kuka oli Wivi Lönn ja millainen oli hänen merkityksensä arkkitehtuurin naishistoriassa? Miten ja miksi naisarkkitehtien yhdistys Architecta sai alkunsa? Entä miltä näyttää arkkitehtuurin ala tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmista tänään? Tervetuloa mukaan!

Osallistuminen pääsylipulla (10/5/0€) tai museokortilla.

Eläköön Wivi Lönn!

Wivi Lönnin 70-vuotissyntymäpäivää juhlittiin Lallukassa Helsingissä 20.5.1942. Juhliin osallistui 46 naisarkkitehtia eri puolilta Suomea, ja tilaisuudesta alkoi naisarkkitehtien yhdistyksen Architectan toiminta. Juhlista on pian kulunut kahdeksankymmentä vuotta, joita on syytä juhlia!

Arkkitehtuurimuseo juhlistaa Suomen tärkeimmän naisarkkitehdin Wivi Lönnin 150-vuotisjuhlaa ja naisarkkitehtien yhdistyksen Architectan 80-vuotisjuhlaa laajalla ohjelmistokokonaisuudella, joka tarkastelee naisarkkitehtien työtä Suomessa sekä arkkitehdin työhön liittyviä tasa-arvokysymyksiä. 

Juhlavuoden näyttely tarkastelee arkkitehtuurin naishistoriaa Wivi Lönnin esikuvalliseen elämäntyöhön tarkentaen. Wivi Lönn oli ensimmäinen itsenäisesti omaa arkkitehtitoimistoaan johtanut naisarkkitehti Suomessa. Näyttely nostaa lasikattoja rikkoneen arkkitehdin uran ja elämän osaksi laajempaa yhteiskunnallista kehystä ja sukupuolitietoista arkkitehtuurin historiankirjoitusta. 

Wivi Lönnin rinnalla juhlan aiheeksi nousee Architecta. Maailman ensimmäinen naisarkkitehtien yhdistys on kahdeksankymmenen vuoden ajan tarjonnut jäsenilleen sekä ammatillista tukea että alustan suomalaisten naisarkkitehtien historiankirjoitukselle. Yhdistyksen järjestelmällisen tallennustyön ansiosta syntynyt, laaja naisarkkitehtien työtä dokumentoiva arkistoaineisto tuodaan ensimmäistä kertaa esille. Näyttelykävijä kutsutaan notkuvan juhlapöydän ääreen nauttimaan arkiston antimista.

Näyttelyyn on koottu myös poimintoja feministisen arkkitehtuuriajattelun kehityksestä 1970-luvulta nykypäivään saakka. 

Näyttelyn ovat kuratoineet Arkkitehtuurimuseon kokoelma-amanuenssi Anna Autio, näyttelyamanuenssi Jutta Tynkkynen ja näyttelypalveluiden päällikkö Marja Rautaharju sekä taidehistorioitsija ja väitöskirjatutkija Hanna Tyvelä. Näyttelysuunnittelijana toimi muotoilija Hanna Anonen. 

Saavutettavuus ja terveysturvallisuus

Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon saavutettavuudesta löydät tästä linkistä.
Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon terveysturvallisuudesta löydät tästä linkistä.
Lisätietoja Arkkitehtuurimuseon turvallisemman tilan periaatteista löydät tästä linkistä

Lisätietoja

Jemina Lindholm
Yleisötyövastaava
Arkkitehtuurimuseo
jemina.lindholm@mfa.fi
+3584577310476