Tällä sivulla voit tutustua virtuaalisesti näyttelyyn. Sivulta voit myös ladata materiaalit etäopetuksen tueksi.

Arkkitehtuurimuseon kesän päänäyttely on laaja kokonaisesitys arkkitehti Uno  Ullbergin (1879–1944)  elämästä ja tuotannosta.  Näyttely vie sykähdyttävälle matkalle Viipuriin ja  avaa näkymän suomalaisen arkkitehtuurin kuohuviin vuosikymmeniin.  

Uno Ullberg  kuului  suomalaisen 1900-luvun  arkkitehtuurin kärkinimiin.  Hän syntyi, kasvoi ja vaikutti Viipurissa, missä sijaitsee myös valtaosa hänen merkittävimmistä töistään. Helsingissä Ullberg tunnetaan parhaiten Bensowin talon ja Lastenklinikan arkkitehtina.

Näyttelyssä kuljetaan Uno Ullbergin matkassa läpi suomalaisen arkkitehtuurin kiivaimman kehitysvaiheen. Näyttely esittelee Ullbergin arkkitehdin uran merkkiteokset Viipurissa ja Suomessa.  Se  avaa vapaamuotoisemmin  myös arkkitehdin henkilöhistoria. Esille piirtyy yhteiskunnallinen toimija, jonka käsissä ajan arkkitehtuurivirtaukset taipuvat palvelemaan omaehtoista ilmaisua. Näyttelyn toiseksi päähenkilöksi nousee itseoikeutetusti Viipuri, jonka kulta-aikaan sukelletaan valokuvien, videoprojisoinnin ja karttaesityksen kautta.  

Katso Instagram Live -opastuksen (18.5.2020) tallenne. Oppaana museopedagogi Aapo Raudaskoski

Virtuaalikierros Suomessa

Tee virtuaalinen Suomen kierros arkkitehti Uno Ullbergin jalanjäljissä.

Arkkitehti Uno Ullberg syntyi, kasvoi ja vaikutti Viipurissa, missä sijaitsevat myös useimmat hänen merkkiteoksistaan. Siinä missä näyttelyn pääpaino on Viipurissa, kierros kääntää katseen kotimaahan. Uno Ullberg -seuran Netta Böök ja Kari Immonen kokosivat matkoillaan 2019–2020 tietoa arkkitehdin säilyneistä kohteista eri puolilla Suomea. Voit tutustua kohteisiin sivulla tai Googlen karttapalvelussa.

Virtuaalikierros on esimerkki arkkitehtuurin tutkimisesta. Monet kuvista ovat tutkijoiden itsensä ottamia kuluneen vuoden aikana, ja ne välittävät erinomaisesti kuvan kohteiden nykytilasta. Netta Böökin artikkeli on kokonaisuudessaan luettavissa Uno Ullberg -seuran toimittamassa monografiassa Uno Ullberg – Viipurin arkkitehti. Kirja julkaistaan 2020.

Aloita virtuaalikierros

Näyttelyn opetusmateriaalit

Uno Ullbergin Bensowin talo 1940

Haluatko hyödyntää näyttelyn teemoja etäopetuksessa? Näyttelyn opetusmateriaalipaketti sisältää yksilö- ja ryhmätehtäviä. Se soveltuu erityisen hyvin osaksi peruskoulun ja lukion kuvataiteen opetusta (KU2 Muotoillut ja rakennetut ympäristöt) lähi- ja etäopetuksessa.

Lataa opetusmateriaalit