Eliel Saarisen kokoelma avautuu yleisölle Finnassa

Arkkitehtuurimuseo aloittaa kokoelmiensa avaamisen valtakunnallisessa Finna-palvelussa vuoden 2021 alussa. Yleisö saa tutkittavakseen arkkitehti Eliel Saarisen (1873–1950) ainutlaatuisen piirustuskokoelman, joka kattaa noin 500 alkuperäispiirustusta arkkitehdin tuotannosta. Rakastettujen jugendkohteiden lisäksi valikoimassa on myöhempää tuotantoa Helsingin Rautatieaseman upeista sisäperspektiiveistä aina Chicago Tribune Towerin lyijykynäluonnokseen. Arkkitehtuurimuseon arkistonhoitaja Petteri Kummala kertoo haastattelussa, miksi juuri Saarisen kokoelma avataan yleisölle ensimmäisenä.

Kertoisitko vähän taustoja, miksi Eliel Saarisen kokoelma?

Olemme tehneet hiljaista taustatyötä Arkkitehtuurimuseon kokoelmien avaamiseksi yleisölle jo vuodesta 2016.  Nyt olemme päässeet vaiheeseen, jossa museon kokoelman avaaminen Finnassa on teknisesti mahdollista. Arkkitehtuurimuseon piirustuskokoelma kattaa yli puoli miljoonaa piirustusta, joten meidän oli päätettävä, mistä aloitamme. Halusimme tietenkin tehdä avauksen komeimmalla mahdollisella tavalla. Ajoitus ei olisi voinut olla parempi. Suomen tunnetuimpiin arkkitehteihin lukeutuvan Eliel Saarisen kuolemasta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Hänen työnsä voidaan siis ensimmäistä kertaa avata yleisölle myös tekijänoikeuksien puolesta. 

Arkkitehtuurimuseolla on erityinen suhde Eliel Saariseen. Loja Saarisen Arkkitehtiliitolle vuonna 1952 lahjoittama Eliel Saarisen kokoelma antoi alkusysäyksen museon perustamiselle. Siitä muodostui perustettavan museon tärkein yksittäinen kokoelma, oikea kruununjalokivi. Vuosien mittaan on kotimaasta vähin erin saatu Saarisen piirustuksia lisää sekä lahjoituksina että ostoina. Kokoelma sisältää noin 500 piirustusta. Saarisen kokoelma on rakastettu kansallisaarre ja ainutlaatuisuudessaan aina ajankohtainen. Piirustuksiin kohdistuu jatkuvaa kiinnostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti: esimerkiksi Japanissa tullaan ensi vuonna näkemään iso näyttely Saarisen arkkitehtuurista.  

Mitä julkaistava kokoelma sisältää?

Finnassa avataan kaikki Eliel Saarisen arkkitehtuurikohteisiin liittyvät originaalipiirustukset mukaan lukien Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin kanssa yhteistyössä suunnitellut kohteet. Kokonaisuus kattaa 400–500 piirustusta. Mukana ovat hienot jugend-piirustukset mm. Pohjolan pääkonttorista (1901), Olofsborgista (1902), Hvitträskistä (1903) ja Suur-Merijoen kartanosta (1903). Mukaan mahtuu myös myöhempää tuotantoa, kuten upeat Helsingin rautatieaseman sisäperspektiivit (1910–1913). Toteutumattomista kohteista voisin mainita Helsingin Munkkiniemeen suunnitellun Kalevala-talon piirustukset (1921) Kokoelman pääpaino on Suomen kaudella, mutta muutamia piirustuksia on myös Saarisen Amerikan ajalta. Chicago Tribune Towerin lyijykynäluonnos on tietojemme mukaan ainoita säilyneitä piirustuksia koko hankkeesta. 

Millaisia työvaiheita kokoelman avaamiseen liittyy museossa?

Siirryimme Arkkitehtuurimuseossa uuteen Kookos-kokoelmahallintajärjestelmään muutama vuosi sitten. Järjestelmän rajapinta mahdollistaa nyt myös Arkkitehtuurimuseon kokoelmien avaamisen valtakunnallisessa Finna-palvelussa. Aluksi harkitsimme oman asiakasliittymän luomista, mutta tulimme siihen tulokseen, että museoiden ja kirjastojen yhteinen palvelu on tiedonjakamisen näkökulmasta paras mahdollinen ratkaisu. 

Työ Eliel Saarisen kokoelman parissa alkoi 2018–2019 joukkorahoituskampanjalla. Keväällä 2020 suunnittelimme seuraavat askeleet. Tarjouspyyntökierroksen jälkeen konservaattori Päivi Ukkonen pääsi käymään kokoelmaa läpi. Sen jälkeen Museokuva digitoi kokoelman, jonka jälkeen arkiston henkilökunta on luetteloinut digitoidut piirustukset Kookokseen. Työvaiheet ovat olleet intensiivisiä, mutta ilokseni voin todeta, että aikataulussa ollaan! Piirustukset on nyt siirretty lepoarkistoon. Tavoitteena on, että ne saavat jatkossa olla rauhassa.  

Miksi tämä avaus on tärkeä?

Kokoelmien saavutettavuus on tärkeä arvo. Valtakunnallisena vastuumuseona palvelemme tällä avauksella koko Suomea. Pidän tärkeänä, että jokaisella kiinnostuneella on pian ajasta ja paikasta riippumatta mahdollisuus päästä Eliel Saarisen alkuperäisten piirustusten äärelle ja muodostaa oma käsityksensä hänestä. Toivon, että moni saa piirustuksia tutkiessaan oivalluksia, kuten ”ai hän on tehnyt tällaistakin”, ”ai, hän oli tässäkin mukana” tai jopa ”oho, onneksi tämä ei toteutunut”. 

Eliel Saarinen oli piirtäjänä omaa luokkaansa ja tämä avaus tuo taideaarteen jokaisen ulottuville. Olemme panostaneet digitoinnissa laatuun: haluamme, että Saarisen kynän- ja siveltimenjälki välittyy katsojalle juuri sellaisena kuin originaalipiirustus sen välittäisi. CCBY 4.0 -lisenssi sallii myös esimerkiksi oppimateriaalien muokkaamisen aineiston pohjalta. 

/

Kansalliskirjaston ylläpitämä ja kehittämä Finna.fi on arkistojen, kirjastojen ja museoiden yhteinen verkkopalvelu, joka tarjoaa yhdellä kertaa pääsyn yli 13 miljoonaan valokuvaan, esineeseen, kirjaan, taideteokseen ja muuhun aineistoon. Finnassa pääset katselemaan aineistoja, joihin esimerkiksi vain tutkijat ovat päässeet aiemmin käsiksi.