Arkkitehtuurimuseo sai lahjoituksena Jaakko Laapotin kokoelman

Arkkitehtuurimuseo on saanut arkkitehti ja asuntosuunnittelun professori Jaakko Laapotin (1931–2017) piirustuskokoelman lahjoituksena perhekunnalta. Arkkitehdin tuotanto täydentää museon kokoelmaa erityisesti 1960-luvun asuntoarkkitehtuurin osalta. 

”Tätä isä olisi halunnut. Hän olisi ollut iloinen tietäessään, että kokoelma on tulevaisuudessa opiskelijoiden, tutkijoiden ja kaikkien arkkitehtuurista kiinnostuneiden hyödynnettävissä”, toteaa arkkitehdin tytär Minna Laapotti.

Arkkitehtuurimuseossa iloitaan lahjoituksesta, joka sisältää arkkitehdin tuotannon kokonaisuutena. 

”Jaakko Laapotti on 1960-luvun asuntorakentamisen näkökulmasta erittäin tärkeä arkkitehti”, kertoo piirustus-amanuenssi Antti Aaltonen

“1960-luvulla asuntorakentaminen alkoi suuntautua teolliseen massatuotantoon, mutta Laapotin arkkitehtuuri poikkeaa tästä valtalinjasta. Hänen arkkitehtuurinsa on yksilöllistä rationalismia.”

Laapotin ura arkkitehtina käynnistyi opiskeluaikana. Vuonna 1958 Laapotti voitti yhdessä arkkitehti Toivo Korhosen kanssa Lauritsalan kirkosta järjestetyn arkkitehtuurikilpailun. Lauritsalan kirkko (1969) oli – ja on edelleen – moderni katseenvangitsija. Sen korkealle kohoava suippeneva kattorakenne oli ensimmäinen liukuvalutekniikalla paikalla valaen toteutettu työ Suomessa. 

“Lauritsalan kirkkokilpailu oli käänteentekevä modernille kirkkoarkkitehtuurille”, kertoo Antti Aaltonen. “Kun katsoo palkittuja kilpailutöitä, voi todeta, että niissä on useampia radikaaleja ehdotuksia.”

Työskenneltyään muun muassa Toivo Korhosen ja Viljo Revellin toimistoissa Laapotti perusti oman toimiston yhdessä arkkitehtivaimonsa Kaarina Laapotin kanssa 1960. Heidän asuntosuunnittelunsa keskiössä olivat toimivat tilaratkaisut, joita säesti harkittu luonnonvalon käyttö. Arkkitehtuurin vähäeleinen modernismi yhdistyi tyylikkäisiin materiaalivalintoihin, ja näistä aineksista Laapotit loivat parhaimmillaan arjen ylevöittäviä synteesejä. Yhteisiä töitä ovat esimerkiksi useat atriumtalokokonaisuudet Espoon Haukilahdessa (1959–1965) sekä Kouvolan keskuskirkko (1977).

Jaakko Laapotti aloitti opetustyön Teknillisessä korkeakoulussa 1960-luvun lopussa. Hän toimi TKK:n asuntosuunnittelun professorina 1974–1994. Kaarina Laapotti aloitti työt Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa 1973. ”Yhteiset keskustelut arkkitehtuurista jatkuivat perheen arjessa”, kertoo Minna Laapotti.  

Asuinarkkitehtuuri oli keskeinen osa Jaakko Laapotin tuotantoa. Muita tärkeitä kohteita ovat muun muassa Ounasvaaran motelli (1968), Kouvolan keskuskirkko (1977) ja yhdessä arkkitehti Martti Kukkosen kanssa suunniteltu Hotelli Rosendahl (1977) Tampereella. 

Laapotin kokoelma haettiin Arkkitehtuurimuseoon kuluvalla viikolla. Amanuenssi Antti Aaltonen on aloittanut kokoelman tutkimisen ja luetteloinnin. Myöhemmin Arkkitehtuurimuseosta voi halutessaan pyytää listan kokoelmassa olevista Laapotin piirustuksista.

Kiitämme lahjoituksesta!