Arkkitehtuurimuseo ja Helsinki Design Week

Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali Helsinki Design Week valtaa kaupungin 9.-19.9.2021. Poimi kalenteriisi Arkkitehtuurimuseon HDW-ohjelma tästä.

Näyttelyt

Toivoa puusta

Päänäyttelymme Toivoa puusta käsittelee puuarkkitehtuuria sen herättämän toivon näkökulmasta. Monitaiteisen ja -näkökulmaisen näyttelyn aikajänne ulottuu puurakentamisen varhaisista saavutuksista tulevaisuuden algoritmiseen arkkitehtuuriin. Näyttely tutkii myös, millaisia tunteita puuhun varastoituu ilmastokriisin aikakaudella. Kuraattori,  kulttuuritoimittaja  Minna Joenniemi on tuonut yhteen kiinnostavan tekijäjoukon, jonka antia näyttelyssä voi ihastella muun muassa rakkauskirjeiden, videoteosten ja musiikin muodossa.

Iso näyttelysali 10.09.2021 – 10.04.2022

Tutustu näyttelyyn
Kattoristikoita
Kattoristikoiden ratkojat – Keskiaikaisten puurakenteiden jäljillä

Suomen keskiajalta säilynyt puurakennusperintö kätkeytyy vajaan kahdenkymmenen kivikirkon kattorakenteisiin. Pienen salin näyttely Kattoristikoiden ratkojat esittelee keskiaikaisten paanukattojen alle kätkeytyvää kattoristikoiden maailmaa ja sitä selvittävän tutkimusryhmän työtä. Näyttely käsittää tekstien ja kuvituksen ohella pienoismalleja sekä kenttätyön arkea havainnollistavaa aineistoa ja elokuvaa.

Pieni näyttelysali 10.09.2021 – 10.04.2022

Tutustu näyttelyyn
Forensic Architecture: ulkoistettu riski

Arkkitehtuurimuseon Studio esittelee ihmisoikeusrikkomuksia arkkitehtuurin menetelmin ratkovan, kansainvälisen Forensic Architecture -tutkimusryhmän dokumentaarisen videoteoksen Ulkoistettu riski: Ali Enterprises -tehdaspalo (2018).  Ali Enterprises -vaatetehtaan tulipalossa Pakistanin Karachissa kuoli yhteensä 259 yrityksen työntekijää syyskuussa 2012. Dokumentaarinen videoteos esittää, miten Forensic Architecture toteutti palon tutkimuksen ja muistuttaa, millaisia millaisia ulkoistettuja riskejä, eriarvoisuutta ja väkivaltaa on sisäänrakennettu globaalin työnjaon ja tuotantoketjujen järjestelmiin.

Studio 10.09.2021 – 24.10.2021

Tutustu näyttelyyn

Tapahtumat

Eyal Weizmanin online-luento

Miten arkkitehtuurin menetelmiä ja työkaluja voidaan hyödyntää rikosteknisessä analyysissa? Miten menetelmät auttavat ymmärtämään ja haastamaan olemassa olevaa yhteiskuntaa ja julkista tilaa sekä niihin liittyviä väkivallan muotoja? Kuinka poliisiväkivaltaa, ihmisoikeusloukkauksia, kansanmurhia ja ympäristötuhoja voidaan tutkia toisiinsa liittyvinä prosesseina? Forensic Architecture -tutkimusryhmän perustajan ja johtajan professori Eyal Weizmanin online-luento esittelee FA:n työtä tapausesimerkein ja keskustelujen kautta. Tapahtumaan on ennakkoilmoittautuminen.

Lauantaina 11.9.2021 kello 13–15, englanniksi / online-webinaari Zoom
Ennakkoilmoittautuminen.

Siirry tapahtumaan

A&DO Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus

A&Do Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen logo värillisellä taustalla
Paneelikeskustelu: Architecture and Design Learning on Both Sides of The Atlantic

Liity mukaan paneelikeskusteluun arkkitehtuurin ja muotoilun opetuksen nykytilasta perus- ja toisen asteen opetuksessa. Saat kuulla kiinnostavia tapausesimerkkejä Suomesta ja Yhdysvalloista. Kuinka kestävä maailma rakennetaan? Kuinka luovuutta voi käyttää yhteisön hyväksi? Siinä muutamia kysymyksiä, joihin opettajat, vanhemmat ja oppilaat oppivat ratkaisemaan, muotoilun ja arkkitehtuurin maailmasta muokattujen menetelmien avulla. Tässä webinaarissa keskustelijat Atlantin molemmin puolin (Helsingistä ja New Yorkista) käsittelevät arkkitehtuurin ja muotoilun pedagogisia metodeja omilla alueillaan. Erityisesti tarkastellaan innovatiivista kehitystä perusopetuksen opetusohjelmassa. Puheenvuoroissa kerrotaan myös uudenlaisista arkkitehtuurin ja muotoilun saavutettavuuden muodoista omissa oppilaitoksissaan.

Perjantaina 17.9. kello 18–19, englanniksi / Online-webinaari, Zoom
Ennakkoilmoittautuminen.

Livestriimattu opastus: Tutustu A&DO:n kiertävään konttinäyttelyyn

Millainen on hyvä lähiympäristö?  Millainen suunnittelu tekee arjen elämästä hyvää ja toimivaa? Minkälaisessa ympäristössä sinä haluat elää tulevaisuudessa?   Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon livestriimatulla opastuksella vieraillaan Lahdessa! Kierroksella tutustutaan museoiden yhteiseen kiertävään pop up-näyttelyyn A&DO Labraan, joka on parhaillaan esillä Lahdessa (avoinna 30.8.-30.9.2021). Kaikille avointa, ilmaista livestriimattua opastusta voi seurata Facebookin kautta joko yksin tai ryhmän kanssa. Opastukselle voi osallistua sekä tietokoneen verkkoselaimelta että mobiililaitteelta. Opastuksen aikana, voit lähettää kysymyksiä oppaalle lähetyksen kommenttikentässä.

Lauantaina 11.9.2021 kello 13–13.30 Designmuseon Facebookissa livelähetyksenä.

Siirry tapahtumaan