Kokemuksia puun äärellä

Toivoa puusta -yleisöohjelma Arkkitehtuurimuseossa: siirry tapahtumiin tästä

Arkkitehtuurimuseon syys- ja talvikauden näyttelyissä etsitään toivoa puusta. Lokakuussa 2021 käynnistyvä Toivoa puusta -yleisöohjelma tutkii puuarkkitehtuuria eri mittakaavoissa, tiedolla ja tunteella. Ohjelma jakautuu kokemuksellisiin konsertteihin ja intiimeihin, asiantuntijoiden alustamiin keskusteluihin.


Toivoa puusta
 -keskustelusarja

Aikamme päällekkäiset ympäristökriisit vaativat valtavaa muutosta yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Viisiosainen Toivoa puusta -keskustelusarja asettaa puun osaksi laajempia yhteiskunnallisia ilmiöitä ja pohtii, millaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja puu voi näihin tarjota – ei vain rakennusmateriaalina, vaan myös osana luontoa ja muiden lajien elinympäristöä, osana teollisuutta ja asuntotuotannon kysymyksiä, osana kaupunkikuvaa ja arjen estetiikkaa. Keskustelusarjan läpileikkaava mittakaava XL–XS auttaa hahmottamaan muutoksen mahdollisuutta eri kokoluokissa. 

Miten puurakentaminen eroaa nykyisestä rakennusteollisuudesta? Mitä erityisominaisuuksia puulla materiaalina on? Mitä ja miten puusta tulisi rakentaa? Millaista on puinen täydennysrakentaminen ja rakennusten laajentaminen?
 Millaisia vaihtoehtoja puurakentaminen tuo korjaamiseen ja ylläpitoon? Mitä mahdollisuuksia puu tarjoaa kiertotalouteen ja pitkiin elinkaariin liittyen? 

Arkkitehtuurimuseon ja ympäristöministeriön komissioiman Toivoa puusta -keskustelusarjan on kuratoinut arkkitehtuuriopiskelijoiden ja nuorten arkkitehtien muodostama You Tell Me -kollektiivi, jonka tavoitteena on edistää ajattelutavan muutosta rakentamisen alalla vertaisoppimisen keinoin. Keskustelua alustaa kuratoitu ryhmä alan asiantuntijoita. 

Keskustelusarja järjestetään Arkkitehtuurimuseossa 14.10., 11.11., 9.12., 17.2. ja 17.3. kello 17–19. Tapahtuma on maksuton ja siihen on ennakkoilmoittautuminen. Sarja alkaa torstaina 14.10. BIOS-tutkimusyksikön alustamalla keskustelulla aiheena XL -Metsä. Tapahtumaan voi ilmoittautua tästä linkistä. Muut tapahtumakohtaiset ilmoittautumislinkit julkaistaan tarkempien ohjelmatietojen yhteydessä myöhemmin. 

”Toivoa puusta -keskustelusarjassa pohditaan yhdessä, miten puun käyttö istuu aikamme yhteiskunnallisiin ilmiöihin ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa. Pyrimme tuomaan esiin olemassa olevia ekologisen siirtymän visioita ja ratkaisukeskeisiä malleja tulevaisuudesta. Uskomme, että monimutkaisten ongelmien kohtaaminen, muutoksen hyväksyminen ja positiivisen muutoksen eteen työskentely luovat toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Tämän viestin haluamme välittää Toivoa puusta -keskustelusarjan kaarella”, kertoo keskustelusarjan kuratoinut You Tell Me -kollektiivi. 

Musiikkia puusta 

Tulevaisuus, toivo, puu – ja musiikki. Viisiosainen Musiikkia puusta -konserttisarja kutsuu mielikuvamatkalle puuarkkitehtuuriin pariin. Musiikin vietäväksi virittäydytään näyttelyopastuksella ja konsertin herättämistä tunteista kirjoitetaan yhdessä rakkauskirjeitä. Sarjan aloittavat kokeellinen säveltäjä Tytti Arola 27.10. kello 18–20 ja laulaja-lauluntekijä Matti Johannes Koivu 17.11. kello 18–20. Konsertit ovat maksuttomia ja niihin on ennakkoilmoittautuminen. Mukaan voidaan ottaa 25 osallistujaa. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittautuminen avataan Arkkitehtuurimuseon sivuilla 4.10. alkavalla viikolla.

Toivoa puusta -ohjelmakokonaisuus toteutetaan yhteistyössä ympäristöministeriön puurakentamisen toimenpideohjelman kanssa. 

Tutustu Toivoa puusta -näyttelyyn 
Tutustu Kattoristikoiden ratkojat -näyttelyyn


Lisätiedot: 

Jemina Lindholm, yleisötyövastaava 
Arkkitehtuurimuseo 
jemina.lindholm@mfa.fi 
+3584577310476 

Tiedote julkaistu 1.10.2021


Kuva: Akolan kartanon päärakennus. Teemu Kurkela