Ordsamlande, skisserande, fantiserande – Reima Pietiläs skisser och aforismer

studio

Sedan arkitekten och akademikern Reima Pietilä (1923–1993) föddes har det den 25:e augusti i år gått 100 år. Finlands Arkitekturmuseum hedrar jubileumsåret med en studioutställning och en bok som öppnar en vy mot Pietiläs, som under sin tid simmade mot strömmen, tänkesätt och konstnärliga arbete.

Reima Pietilä är på det finländska och det internationella arkitekturfältet känd som en exceptionell person, såväl genom sin betydande arkitekturproduktion och sina teoretisk-filosofiska skrifter som genom sin undervisningsverksamhet. Han var en flitig debattör som ofta fungerade som initiativtagare inom arkitekturdebatten såväl genom sina arbeten som sina skrifter. Pietiläs viktiga kompanjon i planeringsarbetet var hans hustru arkitekten Raili Pietilä (f. Paatelainen, 1926–2021). 

Utställningen som öppnar i Arkitekturmuseets Studio i augusti, Ordsamlande, skisserande, fantiserande – Reima Pietiläs skisser och aforismer koncentrerar sig på Reima Pietiläs originella planeringssätt. ”Ordsamlandet, skisserandet och fantiserandet” var en viktig del av Pietiläs konstnärliga arbete samt en födelseprocess av arkitekturen. På utställningen visas Pietiläs skisser, aforismliknande reflektioner över arkitekturen samt miniatyrmodeller som åskådliggör vilken form som uppstod ur de ursprungliga idéerna. Utställningen har kuraterats av Kaisa Broner-Bauer och Marja-Riitta Norri.

Senare på hösten publiceras en bok på finska och engelska, Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu: Reima Pietilä ja arkkitehtuurin luova prosessi (Finlands arkitekturmuseum / Oku Publishing, Helsingfors, 2023).

Inträdet till studieutställningarna är gratis.