Välkommen till designens och arkitekturens värld! Vi vill erbjuda dig unika upplevelser och nya perspektiv på mångfacetterad design. Designmuseet och det intilliggande Arkitekturmuseet slogs samman i början av 2024. Du kan besöka båda museerna med en och samma entrébiljett.

Midsommarens öppettider

Torsdag 20.6. kl. 11–15
Fredag – lördag 21.–22.6. stängt
Söndag 23.6. kl. 11–18

 • ikoni: lastenrattaat Uppbevaring av barnvagnar
 • Ikoni: lastenhoitohuone Skötrum för barn

Öppettider

Utställningar, bibliotek och shop

Vintertid
1.9.–31.5.
Tis 11–20
Ons–Sön 11–18
Må Stängt

Sommartid
1.6.–30.6.
Mån 11–18
Tis 11–20
Ons–Sön 11–18

1.7.–31.8.
Ma–Fre 11–20
Lör–Sön 11–18

Arkiv

Mån stängt
Tis–To med förhandsbokning
Fre–Sön stängtUndantag i öppethållningstiderna 2024

1.1. Stängt
6.1. Vi har öppet kl 11-18
17.-21.1. Vi har öppet kl 10-18
22.1. Vi har öppet kl 9-20
23.1. Vi har öppet kl 9-20
28.1. Vi har öppet kl 9-20
31.1.–4.2. Vi har öppet kl 10–18
5.–6.2. Vi har öppet kl 9–20
11.2. Vi har öppet kl 9–20
5.4. Stängt
9.4. Stängt
30.4. Vi har öppet kl 11-15
1.5. Stängt
20.6. Vi har öppet kl 11–15
21.–22.6. Stängt
15.8. Vi har öppet kl 11-22
3.11. Vi har öppet kl 11-18
6.12. Stängt
23.-26.12. Stängt
31.12. Vi har öppet kl 11-15
1.1.2025 Stängt
6.1.2025 Stängt

Museets bibliotek är tillgängligt för alla museibesökare. Arkivet är tillgängligt efter överenskommelse från tisdag till torsdag. | Ritningssamling: Antti Aaltonen, antti.aaltonen@mfa.fi, 045-7731 0480 | Övriga ärenden och Fotosamling: Anna Autio, anna.autio@mfa.fi, +358 45 7731 0478

Prislista

 • Vuxna 20 €
 • Studerande, pensionärer, arbetslösa, värnpliktiga, civiltjänstgörare 12 €
 • Under 18-åriga, andra* 0 €
 • Museikortet 79 €
*Gratis inträde även för: lektion förberedande lärare (giltig gruppreservation), skolklasser under ledning av lärare, branschens studerande enligt överenskommelse med avseende på studierna, Designmuseets och Finlands Arkitekturmuseums Vänner Damy rf, personliga assistenter, kulturkompisar, special- och rehabiliteringsgrupper (gruppernas besök bör anmälas på förhand), Finska veteraner, asylsökande, anställda vid museer med personal-, ICOM-, ICOMOS- eller ICAM-kort, presskort.

Gratis inträde den sista tisdagen varje månad.

Museikortet

Helsinki Card

Fritidssedel

Smartum-förmån

Hitta hit

Arkitekturmuseet
Kaserngatan 24
00130 Helsingfors

Museet är inrymt i en nyrenässansbyggnad på Design District-området i Gardesstaden i Helsingfors. Till fots kommer du enkelt till museet. Spårvagn 10 och buss 24 tar dig närmast museet om du hoppar av vid Johanneskyrkan.

Tilgänglighet

Museibyggnaden byggdes år 1899 och är bristfällig beträffande tillgängligheten. Museets ingångar är inte helt hinderfria. Den bästa ingången för personer med funktionsnedsättning finns på museets innergård. Vid dörren på gårdssidan finns en stentrappa försedd med metallramp. Dörren är låst, och för att öppna den måste man ringa på en dörrklocka. Inne i museet finns en ramp från dörren till hissen. Huvudentrén är otillgänglig på grund av renovering från den 19 till 20 maj 2023

Tillgänglighet

Principer för ett tryggare rum

Arkitekturen tillhör alla. Vi på Finlands arkitekturmuseum vill att var och en ska ha möjlighet till en trygg museiupplevelse och till att delta som den person hen själv är utan att behöva vara rädd för diskriminering eller trakasserier. Vi förbinder oss till principerna för ett tryggare utrymme i all Arkitekturmuseets verksamhet. Dessa principer följs i Arkitekturmuseets utrymmen, vid evenemang och i publikarbetet, i de virtuella rummen och de sociala medierna. Arkitekturmuseet strävar aktivt till att skapa en tryggare verksamhetsomgivning för museibesökare, samarbetspartner samt den egna personalen.

Principer för ett tryggare rum

Beställ en guidad tur

Upplev utställningen FIX: Lappa och laga i sällskap med en guide. På guidningen bekantar vi oss med utställningen genom att diskutera tillsammans.

 

Bokade guidningar

Guidade turer för allmänheten

Upplev utställningen FIX: Lappa och laga i sällskap med en guide på en öppen publikguidning på plats eller på nätet! På guidningen bekantar vi oss med utställningen genom att tillsammans diskutera. På plats går det att delta i en publikguidning för priset av en museibiljett utan förhandsbokning. Anmäl dig till guidningen vid museets kundtjänstlucka då du anländer. På nätet är publikguidningen avgiftsfri för alla.				          
						Guidade turer           
				      

För barn

Lasten A&O-huone Arkkitehtuurimuseon ensimmäisessä kerroksessa. Kuvassa kaksi lasta leikkii ikkunoiden edessä

A&O-rummet

På första våningen finns ett eget rum för barnen. A&O-rummet är ett inspirerande utrymme där barnen kan bekanta sig med arkitekturens grundläggande begrepp genom lek och uppgifter. Rummet är lämpligt för grupper och dem som besöker på egen hand. Gratis.

 

Lasten A&O-huone Arkkitehtuurimuseon ensimmäisessä kerroksessa. Kuvassa kaksi lasta leikkii ikkunoiden edessä
A&O-logon pohjalta tehty graafinen kuva

Tipskort för arkitekturdetektiver

Utforska de dolda detaljerna i museibyggnaden med tipskort för arkitekturdetektiver. Låna korten från A&O-rummet på första våningen. Det är avgiftsfritt att utföra uppgiften på egen hand. Tipskort är på finska.

 

FAQ

Kan jag besöka museet med barnvagn?

Använd vänligen dörren på innergården för att komma in med barnvagn. Det finns en summer vid dörren. Man kan ta barnvagnen till utställningsutrymmena, eller parkera den bredvid garderoben på första våningen. Museet har hiss.

Kan jag besöka museet med ett sällskapsdjur?

Ledar- och servicehundar är välkomna på museet.

Kan jag ta foton eller videor i museet?

Det är okej att ta foton och videor för eget bruk utan blixtljus. Vi uppmuntrar dig att dela dina bilder på sociala medier #Arkitekturmuseet.

Trappan och andra utrymmen i Arkitekturmuseet lämpar sig också bra för till exempel bröllops- och produktfotografering. För att anordna en fotosession på museet, kontakta arja-liisa.kaasinen@mfa.fi

Går det att använda Helmet- eller Helka-bibliotekskort på biblioteket i museet?

Arkitekturmuseets bibliotek är ett självständigt bibliotek som är specialiserat på arkitektur. Biblioteket har ett eget kundregister. Med ett identitetskort kan du låna ut material från biblioteket.

Varifrån kan jag söka information om huset jag bor i?

Kontakta Arkitekturmuseets arkiv och bibliotek. Arkivet innehåller ritningar, fotografier, modeller, tävlingsdokument och information om byggnader. I biblioteket finns bland annat byggnadshistoriska studier, personmatriklar, historiska översikter över hus, inventeringar, modellritningshäften och tidskrifter där du kan hitta ditt eget hus.