Tillgängligheten i byggnaden

Arkkitehtuurimuseo Kasarmikadun puolelta.

Byggnaden som inrymmer Arkitekturmuseet byggdes år 1899. Den gamla byggnaden är bristfällig beträffande tillgängligheten. Dörren vid huvudingången är svår att öppna, eftersom den är tung, och därtill har byggnaden trappor och trösklar.

Assistenter

En assistent till en person med funktionsnedsättning eller en sjukdom som kräver särskilt stöd och assistens har gratis inträde till museet.

Assistanshundar

Assistans- och ledarhundar är välkomna till museet.

Hinderfri ingång

Museets ingångar är inte helt hinderfria. Den bästa ingången för personer med funktionsnedsättning finns på museets innergård. Dörren på innergården är låst. För att öppna dörren måste man ringa på en dörrklocka.
Vid dörren på gårdssidan finns en ca 5 cm hög stentrappa försedd med metallramp. Vid dörren finns också en ca 4 cm hög tröskel. Inne i museet finns en ramp från dörren till hissen. Dess lutning är 10 grader (1:10). Rampen har ett vilplan.

Hiss

Det går en hiss från ingångsvåningen till utställningsvåningarna. Hissen är inte hinderfri. Dörren är inte automatisk, personalen hjälper vid behov. Dörren till hissen är 88 cm bred och hissen har ett djup på 115 cm.

Induktionsslinga

Det finns ingen induktionsslinga.

Kollektivtrafik

Spårvagn 10 tar dig närmast museet. Hållplatsen står vid Designmuseet. Arkitekturmuseet ligger bakom Designmuseet i den andra ändan av kvarteret.

Språk

Utställningarna som produceras av museet är textade på finska och engelska. Enskilda utställningar kan också finnas textade på andra språk. Vandringsutställningarna som visas på museet kan vara försedda med snävare textning. För mer information, kontakta infodisken.

Barnvagnar, skötrum för barn

Använd vänligen dörren på innergården för att komma in till museet med barnvagn. Vid dörren på gårdssidan finns en ca 5 cm hög stentrappa försedd med metallramp. Vid dörren finns också en ca 4 cm hög tröskel. Det finns en summer vid dörren. Inne i museet finns en ramp från dörren till hissen. Dörren till hissen är 88 cm bred och hissen har ett djup på 115 cm. Museets toaletter är försedda med skötbord och pottor för småbarn.

Viloplatser

Det finns stolar där man kan vila på första våningen och i trappuppgångarna mellan våningarna. I utställningssalarna finns det pallar.

Biljettförsäljning, inträdesavgifter

Museets biljettförsäljning ligger på första våningen. Biljettpriserna är graderade. Se aktuella priserna från denna länk.

Parkering

På museets innergård finns en parkeringsplats. Innergården är belagd med kullersten. Biljettförsäljningen ger ett parkeringstillstånd för vistelsen.

Det finns ingen hinderfri parkering vid museet. Den rekommenderade parkeringsplatsen vid museet för personer med nedsatt rörlighet finns mot Ulrikaborgsgatan. Avståndet till den rekommenderade ingången för personer med nedsatt rörlighet är cirka 10 meter. Parkeringsplatsen är av betongsten. Vägen till ingången är asfaltbelagd.

Förstoringsglas

Det går att låna förstoringsglas för besöket från biljettförsäljningen.

Garderob

På första våningen finns garderob och förvaringsskåp med lås som fungerar utan pant.

WC

Könsneutrala toaletter finns på första våningen.

En större toalett med en toalettstol försedd med armstöd ligger i museets källarvåning. Toaletten är tillgänglig med hiss på begäran. Det finns 60 cm ledigt utrymme på toalettsitsens högra sida, och 50 cm ledigt utrymme på vänster sida. Toaletten är könsneutral.

Detaljerad beskrivning av hur man tar sig fram på Arkitekturmuseet

Arkitekturmuseets adress är Kaserngatan 24. Framför ingången finns två trappsteg. Gäster som kommer genom huvudingången kommer först att gå längs en rak korridor till huvudlobbyn. På vägen finns tio trappsteg.

Barnvagnar, rullstolar och funktionshindrade gäster kommer in i museibyggnaden genom ingången på innergården. Den har en 5 cm hög stentrappa och en 4 cm hög tröskel. Det finns en ramp vid dörren. Det finns en dörrklocka vid dörren. Personalen släpper in besökarna i museibyggnaden.

Biljettförsäljningen ligger i huvudlobbyn till vänster om ingången. Klädförvaring och toaletter finns till höger. I garderoben finns förvaringsskåp som kan låsas utan pant.

Museets bibliotek befinner sig till vänster på första våningen. Biblioteket är öppet för alla besökare. De som besöker biblioteket behöver inte betala inträdesavgiften till museet. Bibliotekets samlingar befinner sig på första våningen och i källarvåningen. På vägen till källaren finns 16 trappsteg. Vägen till källaren är inte hinderfri.

Man kan ta sig till utställningsvåningarna med hissen i huvudlobbyn. På begäran kommer man också till toaletten i källaren med samma hiss.

I museets andra våning finns de temporära utställningarna. Ingångarna till utställningssalarna har trösklar.

I museets tredje våning finns salen med den permanenta utställningen och bildarkivet. Ingångarna till utställningssalarna har trösklar.

Arkkitehtuurimuseo Kasarmikadun puolelta.

Tillgänglighetsutlåtande för Arkitekturmuseets publikarbete

Maskia käyttävä henkilö näyttelyssä

Arkitekturmuseet anordnar evenemang, workshops, guidade turer och erbjuder andra tjänster.

Information om evenemangen finns här:
https://www.mfa.fi/evenemang/

Information om workshops och guidade turer hittar du här:
https://www.mfa.fi/ upplev-och-lar/workshops-och-guidade-turer/

Information om tjänster finns här:
https://www.mfa.fi/hitta-hit/tjanster/

Evenemangets språk meddelas i informationen om evenemanget. Ifall evenemanget simultantolkas eller -textas nämn detta separat i informationen om evenemanget. Till vissa evenemang kan man registrera sig på förhand med hjälp av Surveypal-formuläret.

På plats på museet:

Evenemangen som hålls på Arkitekturmuseet ordnas huvudsakligen i utställningssalarna eller i biblioteket på första våningen. Det finns stolar med armstöd i utställningssalarna. Sitthöjden på sätena är cirka 45 cm och ryggstödets bredd, djup och höjd är cirka 37 cm. Sätenas sitsdel är av trä och armstöden är gjorda av plast och metall. Sätena i biblioteket varierar i storlek, form och material.

Utanför museet

Arkitekturmuseet arrangerar evenemang också utanför museet. Iinformation om tillgängligheten för dessa evenemang finns i infomeddelandet om evenemanget. Om evenemanget hålls i ett offentligt stadsrum, beskrivs tillgängligheten separat i evenemangsmeddelandet.

På nätet

Arkitekturmuseets online-evenemang anordnas via Zoom eller i museets some-kanaler. Instruktioner för deltagande finns i informationen för varje evenemang och tekniska instruktioner ges i början av evenemanget.

Videoinspelningar publicerade av Arkitekturmuseet får alltid undertexter på originalspråket. Andra språkalternativ kan finnas beroende på inspelning. Arkitekturmuseets streamade innehåll innehåller inte undertexter.

Maskia käyttävä henkilö näyttelyssä

Respons

Vill du ge respons eller å mera information angående tillgängligheten för museets publikarbete?

Kontakta oss så gör vi vårt bästa för att förbättra tillgängligheten.

Tillgänglighetsutlåtande för museets webbplats

Digitoitu piirustus tietokoneen näytöllä.

Detta tillgänglighetsutlåtande gäller tjänsten https://www.mfa.fi och den är utarbetad/uppdaterad den 9 oktober 2020. Denna webbplats omfattas av lagen om tillhandahållande av digitala tjänster. Enligt lagen ska offentliga webbtjänster vara tillgängliga.

Vi har utvärderat tjänstens tillgänglighet själva.

Den digitala tjänstens tillgänglighet

Uppfyller alla tillgänglighetskrav

Tillgänglighetstillsyn

Om du upptäcker tillgänglighetsproblem på webbtjänsten, ge i första hand respons till oss, inte till sidans webbansvariga.  Det kan ta upp till 14 dagar att svara på respons. Om du inte är nöjd med svaret eller du inte har fått svar alls inom två veckor, kan du göra en anmälan till Regionförvaltningsverket i Södra Finland (Öppnas i nytt fönster.) På webbsidan för Regionförvaltningsverket i Södra Finland finns det noggranna instruktioner över hur du kan begära en utredning eller lämna in ett klagomål och hur saken sedan behandlas.

Tillgänglighetstillsynens kontaktuppgifter

Regionförvaltningsverket i Södra Finland
Enheten för tillgänglighetstillsyn
www.tillgänglighetskrav.fi
webbtillganglighet@rfv.fi
Telefonväxel 0295 016 000

Vi arbetar hela tiden på att förbättra tillgängligheten

Vi har förbundit oss till att förbättra våra digitala tjänsters tillgänglighet

Arkitekturmuseets webbsidor förnyades år 2019 och från början var målet att säkerställa sidornas tillgänglighet. De gamla sidorna hade innehåll i PDF-format och filerna fördes också till de nya sidorna. Till exempel tillgängligheten av undervisningshelheterna för lärare har inte säkerställts. Målet är att göra också dessa filer tillgängliga under år 2021.

Vi tillhandahåller stöd för användare för vilka digitala tjänster inte är tillgängliga

Om du stöter på problem med de digitala tjänsterna, kan kontakta museets kundtjänst på 04577310474.

Denna webbplats/applikation publicerades den 19.12.2019

Digitoitu piirustus tietokoneen näytöllä.

Respons

Upptäckte du tillgänglighetsbrister i vår digitala tjänst?

Berätta det för oss så gör vi vårt bästa för att åtgärda problemet.