Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja

studio

Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilän (1923–1993) syntymästä tulee 25. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. Arkkitehtuurimuseo kunnioittaa juhlavuotta studionäyttelyllä ja kirjalla, jotka avaavat näkymän omana aikanaan vastavirtaan uineen Pietilän ajatteluun ja taiteelliseen työskentelyyn.

Reima Pietilä tunnetaan suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentällä poikkeuksellisena henkilönä sekä merkittävän arkkitehtuurituotantonsa, teoreettis-filosofisten kirjoitustensa että myös opetustoimintansa kautta. Hän oli ahkera keskustelija, joka toimi usein arkkitehtuuridebatin alkuunpanijana niin töidensä kuin kirjoitustensa kautta. Suunnittelutyössä Pietilän tärkeä kumppani oli arkkitehti ja puoliso Raili Pietilä (os. Paatelainen, 1926–2021). 

Arkkitehtuurimuseon Studiossa elokuussa avautuva näyttely, Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja, keskittyy Reima Pietilän omintakeiseen suunnittelutapaan. ”Sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat tärkeä osa Pietilän taiteellista työskentelyä sekä arkkitehtuurin syntyprosessia. Näyttelyssä on esillä Pietilän luonnoksia, aforismin kaltaisia oivalluksia arkkitehtuurista sekä pienoismalleja, jotka havainnollistavat, millainen hahmo alkuideoista syntyi. Näyttelyn ovat kuratoineet Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri.  

Myöhemmin syksyllä julkaistaan suomen- ja englanninkielinen kirja, Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu: Reima Pietilä ja arkkitehtuurin luova prosessi (Arkkitehtuurimuseo / Oku Publishing, Helsinki, 2023).

Studio on pieni näyttelytila Arkkitehtuurimuseon 1. kerroksessa. Studionäyttelyihin on vapaa pääsy.