MUSEOPIHALLA TAPAHTUU

Hirsitetris
Museopiha, Ullanlinnankatu
7.6.syksy 2017
 
 Kesän kunniaksi Arkkitehtuurimuseo rakennuttaa perinteisesti museorakennuksensa ja Designmuseon väliselle pihalle kesäpaviljongin museoiden yhteiseen käyttöön. Hirsitetris-niminen hirsipaviljonki syntyy Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun yhteistyönä, osallistaa opiskelijoita ja tarjoaa näkymiä kestävään kaupunkirakentamiseen. Paviljonkia rakennetaan viikolla 21, ja virallisesti se aukeaa 7.6.2017.

Hirsitetris jatkaa Arkkitehtuurimuseon kesäperinnettä. Joka vuosi museo osallistaa arkkitehtuurin opiskelijoita eri yliopistoista rakennuttaen heidän kanssaan yhteistyössä pihalle kesäpaviljongin. Hirsitetris muistuttaa nimensä mukaisesti palaa Tetris-pelistä loksahtaen paikalleen osaksi hirttä hyödyntävää ja kestävää kaupunkirakentamista. Rakennusmateriaalina perinteinen hirsi tarjoaa tulevaisuudessa ekologisia ratkaisuja myös kaupunkikeskustoihin.

Hirsitetris muodostaa kokonaisuudessaan reitin. Sen kattoa halkoo silta, joka noudattelee Tetris-palan suorakulmaista muotoa. Sinne paviljonkivieras voi nousta paistattelemaan päivää. Lisäksi osittain katettu, maantasainen terassi luo tapahtuma- ja kohtauspaikan, jossa vaihtaa ajatuksia kesä- ja syyspäivien ratoksi.
Kesän aikana sekä Arkkitehtuurimuseo että Designmuseo järjestävätkin pihalla tapahtumia.
 
#hirsitetris

Lue lehdistötiedote >>
 
Katso video Hirsitetriksen rakentamisesta
 

 

ARKKITEHTUURIMUSEON PIHATAPAHTUMAT KESÄLLÄ 2017

 
Sunnuntai & maanantai 11.–12.6.2017
Helsinki-päivä
@ Arkkitehtuurimuseo

Vapaa pääsy Arkkitehtuurimuseoon klo 11–18
Molempina päivinä maksuttomia työpajoja kaikenikäisille klo 14–18
  • Paperista tilaa -työpaja kierrätysmateriaaleista museon pihan Hirsitetris-paviljongissa. Ohjaus: Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät DAMY ry.
  • Linnunpönttö-työpaja Hirsitetris-paviljongissa. Ohjaus: Hesa-SAFA.
  • Omatoimityöpaja museon luovuutta ruokkivassa A&O-huoneessa.
Grillausmahdollisuus museon pihalla: museo tarjoaa makkarat 100 nopeimmalle!
Musiikista vastaa DJ Vikke. 
 
 
Keskiviikko 14.6.2017 klo 18
Uutta arkkitehtuurista: opiskelijoiden opinnäytteet I
@ Arkkitehtuurimuseo

Opinnäytetöiden näytöksissä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan opiskelijoiden tutkimukset nostavat esiin ajankohtaisia aiheita arkkitehtuurin saralla. Suunnittelupainotteiset työt ovat teemana 14.6., jolloin museon pihan Hirsitetris-paviljongin katveessa esitellään seuraavat opinnäytteet. Erään esiteltävistä töistä on tehnyt Matti Lakkala, joka toimi myös Hirsitetriksen koordinaattorina.
 
Pääsymaksu: 10/5/0€
 
1) Matti Lakkala: Sodankylän arktinen puurakentaminen: Hyvinvointikeskus ja asuinalue – merkityksellinen elinympäristö hyvinvoinnin perustana
 
2) Elina Jaara: Ekotehokas kaupunginosa – täydennysrakentamissuunnitelma Oulun tavararatapihalle
 
3) Juha Kivistö: Kylpylä Lapinlahteen
 
 
Keskiviikko 16.8.2017 klo 18
Uutta arkkitehtuurista: opiskelijoiden opinnäytteet II
@ Arkkitehtuurimuseo
 
Opinnäytetöiden näytöksissä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan opiskelijoiden tutkimukset nostavat esiin ajankohtaisia aiheita arkkitehtuurin saralla. Kirjallisuuspainotteiset työt ovat teemana 16.8., jolloin museon pihan Hirsitetris-paviljongin katveessa esitellään seuraavat opinnäytteet.
 
Pääsymaksu: 10/5/0€
 
1) Esko Härkönen: Ennakoiva suunnittelu- ja rakentamisprosessi julkisissa rakennushankkeissa

2) Eevamaria Juuti: Tarjoumateorian hyödyntäminen elinympäristön terveyttä edistäviä tilallisia tekijöitä analysoivassa mallissa –Spatiaalinen epidemiologia ja digitalisaatio yhdyskuntasuunnittelijan uudenlaisena työkaluna
 
3) Venla Leppänen: Säilyykö Karjasilta? – suojelukaavoituksen mahdollisuudet, alueanalyysi ja suojelusuunnitelma
 
 
 
Tiistai 22.8.2017 klo 15–17
Yli rajojen 
@ Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon välinen piha
 
Miten muotoilijat ja arkkitehdit voivat edistää pakolaisten hyvinvointia ja turvapaikanhakijoiden kotoutumista Suomeen? Miten yhteistyöstä voi syntyä liiketoimintaa? Tule tutustumaan esimerkkeihin onnistuneista projekteista ja verkostoitumaan asiasta kiinnostuneiden kanssa Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon väliseen Hirsiteris-paviljonkiin.
 
Grillausta ja virvokkeita tarjolla! Tilaisuus on englanninkielinen. Sateen sattuessa tapahtuma siirtyy Designmuseon auditorioon.
 
Tapahtuma on maksuton.
 
Ilmoittaudu mukaan!
 

Keskiviikko 6.9.2017 klo 18

Uutta arkkitehtuurista: opiskelijoiden opinnäytteet III
@ Arkkitehtuurimuseo

Opinnäytetöiden näytöksissä Oulun yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan opiskelijoiden tutkimukset nostavat esiin ajankohtaisia aiheita arkkitehtuurin saralla. Asuinalueet ovat teemana keskiviikkona 6.9., jolloin museon pihan Hirsitetris-paviljongin katveessa esitellään seuraavat opinnäytteet.
 
Pääsymaksu: 10/5/0€
 
1) Krasniqi Albanor: Living in 66o North
 
2) Venla Kaikkonen: Kalasatama 2030
 
3) Henrika Pihlajaniemi: Väitöskirja – Designing and experienicing adaptive lighting. Case studies with adaptation, interaction and participation
 
4) Lauri Salo: Kolme taloa Kuninkaansaareen