Arkkitehtuuria laatikon ulkopuolella

Arkkitehtuurimuseolla ja Designmuseolla on yhteinen hanke, jonka nimi on Arkkitehtuuria laatikon ulkopuolella. Hankkeessa opettelemme, miten museot voisivat tehdä yhteistyötä kaupunkilaisten kanssa museorakennuksen ulkopuolella, muualla kaupungissa. Haluamme kokeilla uusia tapoja puhua arkkitehtuurista ja oppia, miten museot voisivat tukea paikallisia yhteisöjä kuten kaveriporukoita, naapureita, aktivisteja tai vaikka koripallojoukkuetta.

Yhdessä tekeminen on tärkeää, koska vaikka arkkitehdit suunnittelevat rakennuksia, kaikki käyttävät ja muokkaavat omaa lähiympäristöään arjessaan. Perinteisesti arkkitehtuuri tarkoittaa rakennustaidetta eli yhdyskuntien, rakennusten tai näiden osien suunnittelua. Meitä kiinnostaa, mitä tämän määritelmän ulkopuolelle jäävä arkkitehtuuri voi tarkoittaa. Millaista on rakentaminen ja ympäristön muovaaminen, jota ei ole määritetty arkkitehtuuriksi? Millaista arkkitehtuuria ei esitellä museoissa, ja kuka tästä päättää?

Hae osaksi työryhmää

Etsimme kaupunkilaisia, joiden kanssa kokeilla uutta! Kokoamme kiinnostuneista kaupunkilaisista työryhmän, jonka kanssa rakennamme, puramme tai uudistamme jotakin. Työryhmä yhdessä päättää mitä projektissa rakennetaan: esimerkiksi penkki, kohtaamispaikka tai yhteisö.

Hae mukaan viimeistään torstaina 9.5.2024.

Voit lukea avoimesta hausta tarkemmin alla.

Mitä työryhmän kanssa tehdään?

Meitä kiinnostaa määritellä kanssasi uudelleen, mitä rakentaminen tarkoittaa. Rakentaminen on asioiden yhteen tuomista. Rakentaessa osia, materiaalia tai ajatuksia voidaan yhdistää, jotta luodaan uutta kuten rakennuksia tai vahvistetaan olevaa.

Arkkitehtuurissa rakentaminen on usein nähty lähtökohtaisesti positiivisena asiana. Materiaalin kokoaminen yhteen siirtää sitä kuitenkin pois muualta. Raaka-aineita kerätään mm. globaalista etelästä, missä rakentamisen vaikutukset kuten resurssien hupeneminen sekä ympäristötuho näkyvät etäällä itse valmiista rakennuksesta. Rakentaminen vaikuttaa monien ihmisten elämään, mutta pääsevätkö nämä ihmiset vaikuttamaan rakentamiseen? Haluamme pohtia yhdessä, miten rakentamiseen liittyvää valtaa käytetään ja jaetaan.

Onko rakentaminen vain arkkitehtien, rakennustyöntekijöiden, insinöörien ja muiden alan toimijoiden etuoikeus? Ketkä muut rakentavat ja muokkaavat omaa ympäristöään? Oletko sinä osallistunut pihatalkoisiin, nikkaroinut yhdessä naapurien kanssa tai rakentanut grillipaikan, jonka äärellä tavata ystäviä?

Kuinka paljon rakentamista tarvitaan? Tarvittaisiinko sen sijaan rakenteiden purkamista tai instituutioiden kuten museoiden uudistamista? Vai olisiko tärkein rakennusprojekti yhteisöllisyyden, empatian sekä myötätunnon vahvistaminen?

Toivomme, että lähdet pohtimaan näitä kysymyksiä kanssamme. Haluamme kutsua kaupunkilaisia yhteiseen rakennusprojektiin – joko konkreettisesti tai kuvaannollisesti. Rakentaminen voi olla yhteistä nikkarointia tai vaikka yhteisön tai toiminnan rakentamista. Kokoamme kiinnostuneista työryhmän, jonka kanssa toteutamme vuoden aikana projektin pääkaupunkiseudulla. Me museolaiset olemme mukana tekemisessä, ja koko työryhmä päättää yhdessä, mitä projektissa tehdään.

Mitä tarjoamme?

Museo maksaa projektin toteutuksen sekä palkkiot työryhmään osallistuville. Jokaiselle työryhmään osallistuvalle maksetaan 500 euron palkkio. Työryhmä kokoontuu noin kaksi kertaa kuukaudessa toukokuusta marraskuuhun 2024. Sovimme työryhmän kesken kaikille sopivat kokoontumisajat. Heinäkuussa nautimme työryhmän kanssa lomasta ilman kokouksia.

Museon työntekijät vastaavat projektin käytännön järjestelyistä sekä ovat mukana kaikissa tapaamisissa ja tukena kaikessa tekemisessä.

Kuka voi hakea mukaan?

Emme odota työryhmään hakevilta aiempaa kokemusta tai osaamista esimerkiksi yhdistystoiminnasta, museotyöstä tai rakennusprojekteista. Meille on tärkeää, että olet kiinnostunut uusien ihmisten tapaamisesta sekä yhdessä tekemisestä.

Työryhmän työkieli on suomi tai englanti. Voit hakea mukaan, jos hallitset jommankumman kielen käytön.

Työryhmään voivat hakea yli 18-vuotiaat.

Keitä toivomme hakemaan?

Toivomme hakijoiksi eri-ikäisiä, eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Voit hakemuksessasi ilmaista kuuluvasi johonkin mainituista ryhmistä. Käsittelemme kaikkea antamaasi tietoa luottamuksellisesti. Museolla on tavoite edistää yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme. Hakuprosessissa pyrimme ottamaan huomioon yhteiskunnallisia rakenteita, jotka asettavat ihmisiä keskenään eri asemaan.

Toivomme hakijoiksi henkilöitä, joilla ei ole varsinaista ammatillista kokemusta museoalalta, arkkitehtuurista tai rakentamisesta.

Kuka tekee valinnan?

Työryhmän jäsenet valitsee hanketta vetävä tiimi, johon kuuluvat:

Naomi Holopainen, Ataa Agency, hankkeen kriittinen ystävä
Matti Jänkälä, hankkeen projektityöntekijä Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa
Arja-Liisa Kaasinen, Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon Oppiminen, yhteisöt ja yleisöt, päällikkö
Jemina Vainikka Lindholm, Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yleisötyövastaava, yhteisöt
Kaura Raudaskoski, Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon yleisötyön tuottaja
Miina Kanko, Arkkitehti ja taidekasvatuksen opinnäytetyöntekijä hankkeessa

Valitsijat käsittelevät vastauksiasi luottamuksellisesti.

Miten haen mukaan?

Kiinnostuitko? Voit hakea mukaan työryhmään alla löytyvällä lomakkeella tai tulla tapaamaan meitä tiistaina 7.5.2024 klo 18–20.00 Oodin toisen kerroksen Kuutio-tilaan ja ilmoittautua mukaan.

Haku työryhmään on avoinna torstaihin 9.5.2024 kello 23:59 asti.

Haku lomake on lyhyt ja nopea ja helppo täyttää. Voit vastata myös esimerkiksi jättämällä meille videon itsestäsi kirjoittamisen sijaan.

Valintaraadin jäsenet lukevat hakemukset ja perehtyvät mahdollisiin videoihin, joita hakijat ovat lähettäneet lomakkeella. Olemme tarvittaessa yhteydessä tiettyihin hakijoihin puhelimitse maanantaina 13.5., mikäli haluaisimme kuulla lisätietoja. Sovimme lyhyen keskustelun ajankohdan erikseen hakijan kanssa.

Olemme yhteydessä valittuihin hakijoihin 15.5. ja ilmoitamme kaikille hakijoille heidän hakemustensa tilanteesta perjantaihin 17.5. mennessä. Järjestämme ensimmäisen tapaamisen valituille alustavasti tiistaina 28.5. ilta -aikaan. Sovimme tarkan ajankohdan valittujen henkilöiden kanssa.

Liity hankkeen viestintäkanavalle

Haluatko kuulla lisää Arkkitehtuuria laatikon ulkopuolella -hankkeesta? Liity hankkeen sähköpostilistalle. Sähköpostilistalla kerromme hankkeen ajankohtaisista asioita. Kerromme myös Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon tulevista palveluista ja tapahtumista, jotka on tarkoitettu kaikille paikallisyhteisöille sekä kaupunkilaisille, jotka ovat kiinnostuneita omasta lähiympäristöstään.

Onko sinulla kysymyksiä Arkkitehtuuria laatikon ulkopuolella -hankkeesta tai avoimesta hausta? Voit laittaa sähköpostia hankkeen projektityöntekijälle Matti Jänkälälle osoitteeseen matti.jankala@mfa.fi