David Frölander-Ulf

13.08.1874, Ruotsi - 22.12.1947

David Wilhelm Frölander-Ulf syntyi Ruotsissa ja opiskeli Tukholman teknillisessä koulussa arkkitehtuuria. Ennen Suomeen muuttoaan Frölander-Ulf ehti työskennellä Tukholmassa harjoittelijana kaupunginarkkitehti Agi Lidgrenillä ja Malmössä tuomiokirkkoarkkitehti Th. Wålinilla. Muutettuaan Helsinkiin vuonna 1898 hän työskenteli professori Gustaf Nyströmin toimistossa, professori Lars Sonckin toimistossa sekä Gesellius, Lindgren, Saarisen toimistossa. Vuodesta 1912 lähtien David Frölander-Ulf työskenteli oman arkktiehtitoimistonsa nimissä.

David-Frölander Ulf tunnettiin ennen muuta sisustusarkkitehtina. Hän suunnitteli lukuisia ravintolasisustuksia kuten hotelli Kämpin ravintolasalin ja baarin, Fennian kahvilan sekä Erottajalle vuonna 1913 avatun ravintola Gradinin sisustukset. Hän suunnitteli myös monia liikesisustuksia, pankkien ja teollisuusyritysten toimistosaleja sekä johtokunnanhuoneita. David Frölander-Ulfin tunnetuimpiin rakennuksiin kuuluu esimerkiksi Thordénin laivanvarustamon päätoimisto ja johtaja Rasmussénin huvila Kulosaaressa.

David Frölander-Ulf suunnitteli rakennuksia niin kotikaupunkiinsa Helsinkiin kuin muuallekin Suomeen. Sisustus- ja huonekalualalla Frölander-Ulf suunnitteli puusepäntehtaille Suomen Puuseppä ja Sandvikens Ab. Ennen oman arkkitehtitoimiston perustamista hän ehti toimia johtavassa asemassa myös Suomen Kauppa ja Teollisuus Oy:ssä sekä Hietalahden Telakka Oy:ssä.

Ruotsalaissyntyinen David Frölander-Ulf sopeutui Suomen arkkitehtipiireihin hyvin. Häntä pidettiin syntyperästään huolimatta ennen muuta suomalaisena arkkitehtina ja häntä muistettiin Arkkitehti-lehdessä 60- ja 70-vuotissyntymäpäivien yhteydessä. Vuonna 1947 samassa lehdessä julkaistiin myös ”rakastettavana ja hienotunteisena persoonallisuutena” tunnetun kollegan muistokirjoitus.

Arkkitehtuurimuseolla on kokoelmissaan sukulaisilta saatuja originaalipiitustuksia. Frölander-Ulfiin löytyy useita viitteitä myös arkkitehti Gustaf Nyströmin tilikirjoista.