Eija Saijonmaa

17.01.1923, Salo - 16.08.2014

Eija Tyttö Äyhö kirjoitti ylioppilaaksi Salon yhteislyseosta sotavuonna 1942. Hän pääsi opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun ja avioitui vuonna 1948 arkkitehti Olli Saijonmaan kanssa, joka oli valmistunut samaisesta korkeakoulusta jo vuonna 1935 ja piti omaa arkkitehtitoimistoa Helsingissä. Eija Saijonmaa valmistui itse arkkitehdiksi vuonna 1950 ja meni jo opiskeluaikanaan töihin puolisonsa arkkitehtitoimistoon vuonna 1948. Vaimon valmistuttua pariskunta perusti lopulta yhteisen toimiston vuonna 1951.

Eija Saijonmaan opintomatkat suuntautuivat Skandinavian maihin, missä hän vieraili vuosina 1947 ja 1949. Keski- ja Etelä-Euroopan maihin hän matkusti valmistuneena ja jo jonkin aikaa työskennelleenä arkkitehtina vuonna 1953.

Saijonmaan ura painottui yhteistyöhön arkkitehtipuolison kanssa. Olli ja Eija Saijonmaan arkkitehtitoimisto suunnitteli muun muassa asuinkerrostaloja Helsinkiin. Heidän suunnittelemansa on esimerkiksi Oy Asuntoyhteistalo Ab, niin kutsuttu White Ladyn talo Mannerheimintien varrella Laakson kaupunginosassa. Pariskunta suunnitteli myös kirkkoja ja vanhusten palvelukoteja. Arkkitehtitoimisto osallistui lukuisiin arkkitehtuurikilpailuihin. Näiden projektien aikana toimistoon palkattiin toisinaan myös arkkitehtiopiskelijoita avustajiksi. Aikanaan Hallituskatu 5:ssä sijainneessa toimistossa vierailevana avustajana työskenteli esimerkiksi arkkitehti Erkki Helamaa, joka toimi avustajana Kansaneläkelaitoksen virastotalon kilpailussa. Helamaan muistelmissa Eija Saijonmaa esiintyi huolehtivana ja lempeänä esimiehenä.

Arkkitehtuurimuseo (ent. Suomen rakennustaiteen museo) sai lahjoituksena vuonna 1994 Olli ja Eija Saijonmaan piirustuskokoelman, jota täydennettiin vuonna 1999. Kokoelma käsittää pääasiassa originaalipiirustuksia ja kilpailuehdotusten kopioita.