Elisabeth Koch

09.07.1891 - 02.07.1982

Elisabeth Koch oli yksi tärkeimmistä suomalaisen puutarhakulttuurin vaikuttajista. Koch suunnitteli uransa aikana seitsemän siirtolapuutarha-aluetta sekä lukemattoman määrän pienpihoja, kerrostalopihoja ja muuta kaupunkivihreää. Suunnittelutyönsä ohella hän toimi yli kolme vuosikymmentä Helsingin kaupungin puutarhaneuvojana ja toimessaan opasti hyvin käytännönläheisesti helsinkiläisiä kaupunki- ja palstaviljelijöitä. Neuvontatyö oli myös julkista: hänen kirjallinen tuotantonsa käsitti suuren määrän artikkeleita ja opaskirjoja puutarhan perustamiseen ja hoitamiseen liittyen.

Suomen ensimmäinen siirtolapuutarha perustettiin Tampereen Hatanpäähän vuonna 1916. Herttoniemen siirtolapuutarha Helsingissä valmistui vuonna 1934 Elisabeth Kochin suunnitelman mukaan. Kasvavissa kaupungeissa työväestö eli hyvin ahtaissa ja epäterveellisissä oloissa ja pienituloisissa perheissä ruokavalio oli niukka ja yksipuolinen. Siirtolapuutarhojen suosio oli suurimmillaan pula- ja sota-aikoina, kun elintarvikkeiden saaminen perheelle kannusti puutarhanhoitoon.

Tänä päivänä siirtolapuutarhojen merkitys on ennen kaikkea kaupunkilaisten virkistyskeitaina. Kun pula-aikana suurin osa palstasta käytettiin hyötyviljelyyn, ovat siirtolapuutarhat nykyään enemmän vapaa-ajan ja rentoutumisen paikkoja.

Kirjoittaja: Anna Autio
Julkaistu: 6.3.2024