Erich Ungern-Sternberg

17.02.1910, Tallinna - 09.07.1989, Helsinki

Erich von Ungern-Sternberg kirjoitti ylioppilaaksi 1930 ja valmistui arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1938. Hän työskenteli Petsamon Nikkeli Oy:n palveluksessa 1937-39 ja Bertel Liljequistin arkkitehtitoimistossa 1939. Vuosina 1945-46 hän työskenteli Hämeenlinnan läänin maatalousseuran arkkitehtina. Tämän jälkeen hän perusti oman arkkitehtitoimiston, joka toimi aina vuoteen 1977. Vuosina 1940-41 von Ungern-Sternberg oli tuntiopettajana Helsingin teknillisessä koulussa.

von Ungern-Sternberg on suunnitellut pääasiassa teollisuusrakennuksia eri puolille Suomea. Hän on piirtänyt useita rakennuksia Oy Vuoksenniska Ab:lle, Helsingissä toimivalle Maansähkö Oy:lle, John Stenbergille Seutulaan sekä Koverharin terästehtaalle Hankoon. Tämän lisäksi hän on suunnitellut useita yksityistaloja ja huviloita sekä kaksi nelikerroksista Arava-taloa Lohjalle. Suuremmista yksittäisistä töistä mainittakoon Träskändan kunnalliskoti ja Solvallan urheiluopisto.

von Ungern-Sternberg lahjoitti kokoelmansa museolle jo eläessään. Sen mukana seurasi työluettelo. Kokoelmaa ei ole tarkemmin tutkittu, mutta tiedetään arkkitehdin suunnitelleen hienovaraisia korjauksia mm. vanhoihin aateliskartanoihin.

Eniten von Ungern-Sternbergin arkkitehtuuria löytyy Lohjan seudun ja Tammisaaren-Hankoniemen ruotsinkielisiltä alueilta sekä Vaasan seudulta. Hän suunnitteli tehdasyhdyskuntiin asuinrakennuksia ja lisäksi paikkakunnan lähes kaikki julkiset rakennukset.