Heikki Taskinen

15.05.1940, Kuopio - 17.12.1992, Temmes

Heikki Taskinen oli valtakunnallista arvostusta saavuttanut arkkitehti, joka menehtyi työmatkallaan autokolarissa uransa ollessa vielä kesken. Hänet muistetaan maamme koulurakennusten eturivin suunnittelijana, joka hylkäsi arkkitehtuurissaan jäykän suureellisuuden ja keskittyi rakennusten käyttäjien viihtyvyyteen heidän omia toiveitansa kuunnellen.

Taskinen syntyi Kuopiossa, mutta loi uransa Oulussa. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion yhteislyseosta vuonna 1961 ja valmistui arkkitehdiksi Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta vuonna 1969. Valmistuttuaan Taskinen hankki kokemusta Arkkitehtitoimisto Risto Harju Ky:n palkollisena. Vuosina 1969-1976 hän toimi myös Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolla professori Olli Pöyryn ja professori Reima Pietilän assistenttina.

Vuonna 1972 ratkennut Seinäjoen hautausmaan ja siunauskappelin arkkitehtuurikilpailun voitto aloitti Taskisen uralla uuden vaiheen. Hän oli perustanut samana vuonna yhdessä Jaakko Antti-Pojan, Pekka Laation ja Jorma Vesasen kanssa oman toimiston, joka toimi nimellä Arkkitehtitoimisto Arktos. Voitokas suunnitelma valittiin 44 ehdotuksen joukosta, ja sen työstö toteutuneeksi suunnitelmaksi oli toimiston ensimmäinen ja merkittävin tehtävä. Strukturalismin suoralinjaisuutta noudatteleva punatiilinen siunauskappeli- ja krematoriorakennus valmistui Törnävän kirkon läheisyyteen vuonna 1979.

Heikki Taskinen piti omaa toimistoaan vuodesta 1977 lähtien. Arkkitehtitoimisto Heikki Taskinen Oy ansioitui eritoten peruskoulurakennusten suunnittelun uudistajana ja uranuurtajana. Taskinen huomioi suunnittelussaan vuosina 1972-1977 toteutetussa peruskoulu-uudistuksessa määritellyt oppimistavoitteet ja keskittyi koulurakennuksen ja ympäristön yhtenäisyyteen. Hän merkitsi suunnitelmiinsa tarkasti rakennusten pienimmätkin yksityiskohdat persoonallisella käsialalla ja pyrki erkaantumaan arkkitehtuuria ohjanneista vanhanaikaisista asenteista ja byrokraattisuudesta. Taskisen peruskoulurakennuksista mainittakoon Oulun normaalikoulun ala-aste sekä yläaste ja lukio, Oulunsalon yläaste ja Oulunsalon Pitkäkankaan ala-aste. Hän suunnitteli myös muita oppilaitoksia kuten metsäoppilaitoksen Sotkamoon. Oulun terveydenhuolto-oppilaitos jäi hänen viimeiseksi toteutuneeksi suunnittelutyökseen.

Taskinen keskittyi arkkitehtuurissaan kestävyyteen ja laatuun. Hän omisti vanhan sotilastorpan, jonka ajanmukaisti samalla pieteetillä kuin muutamat peruskorjauskohteensakin. Hän laati suunnitelmat esimerkiksi Kilpisjärven matkailuhotellin ja Oulun lyseon ja lääninhallituksen kiinteistön peruskorjaustöihin. 1990-luvun alun laman aiheuttama rakennusalan kriisi ei ulottunut Taskisen toimistoon, jossa arkkitehdin menehtyessä oli kesken monia mittavia suunnitteluprojekteja.

Taskiselle myönnettiin vuonna 1984 valtion rakennustaidepalkinto ansioistaan koulurakennusten suunnittelijana. Viisi vuotta myöhemmin hän sai valtion rakennustaiteen yksivuotisen taiteilija-apurahan. Arkkitehdin menestyksestä kielivät myös lukuisat Arkkitehti-lehdessä ja muissa alan lehdissä julkaistut kohde-esittelyt.

Arkkitehtitoimisto Heikki Taskisen piirustusjäämistö lahjoitettiin Arkkitehtuurimuseoon (ent. Suomen rakennustaiteen museo) vuonna 1993. Kokoelma tuli museoon Oulun maakunta-arkiston kautta. Se sisältää originaalipiirustuksia mm. koulurakennuksista. Kokoelma on luetteloimatta.