John Settergren

15.12.1868, Lidköping - 07.08.1917, Jusowska (myöh. Donetsk), Venäjä

Nils Johan Settergren opiskeli ensin Tukholman Teknillisessä korkeakoulussa ja siirtyi tämän jälkeen Kuninkaallisen Taideakatemian rakennuslinjalle. Akatemiaopinnot palkittiin ”herttuallisella mitalilla”. Valmistuttuaan Settergren työskenteli professori Isak Gustaf Clasonin toimistossa. 1896 hän muutti Suomeen arkkitehtitoimisto Grahn, Hedman & Wasastjernan palvelukseen.

Grahn, Hedman & Wasastjernan toimistossa Settergren sai tehtäväkseen suunnitella nk. Argoksen talon julkisivut. Tämä Mannerheimintien varteen 1897 valmistunut rakennus on lähes täydellinen kopio I. G. Clasonin vuonna 1889 suunnittelemasta ”Bunsowin talosta”. Rakennus on edelleen pystyssä Tukholman Strandvägenillä.

Vuonna 1899 Settergren piirsi julkisivut Eteläesplanadin varrelle valmistuneeseen Wasa Bankenin liikerakennukseen.

Settergren työskenteli Grahn, Hedman & Wasastjernan toimistossa vuoteen 1903, minkä jälkeen hän perusti oman toimiston Helsinkiin. Hän työskenteli myös lyhyitä jaksoja Gustaf Estlanderin ja Mauritz Gripenbergin kanssa. Settergrenin Helsinkiin tekemistä töistä mainittakoon asuinrakennukset Yrjönkatu 12-14 (yhdessä Mauritz Gripenbergin kanssa), Yrjönkatu 8-10, Iso Roobertinkatu 13-15 ja Vuorikatu 8.

Vuonna 1916 Settergreniä pyydettiin johtamaan suurta tehdasyhdyskuntasuunnitelmaa Jusowkan piirustuskonttoriin Venäjälle. Hän kuoli koleraan vuonna 1917 ennen kuin sai työnsä päätökseen.

Settergrenin jäämistössä on joitakin hänen Ruotsiin tekemiä, lähinnä pienehköjä muutostöitä. Hänellä näyttää olleen kiinteät yhteydet kotimaahansa vielä Suomeen muuton jälkeenkin, sillä kokoelmasta löytyy muutamia Tukholmaan tehtyjä suunnitelmia, mm. lokakuussa 1895 päivätty lisärakennussuunnitelma Vanhaan kaupunkiin. Hän piirsi myös lisärakennuksen Malmöön kortteliin ”von Conow”.

1910-luvun alkuvuosina Settergren teki Helsinkiin useita suuria asuinkerrostaloja, mm. Puistokadulle ja Yrjönkadulle. Hänen näyttävin työnsä Suomessa on kuitenkin kauppaneuvos Askolinille suunniteltu Forsby ”slott” Koskenkylässä Porvoon lähellä. Tämä barokkivaikutteinen rakennus valmistui 1908, ja jäämistössä on muutamia detaljipiirustuksia tähän.

Settergrenin jäämistöä ei ole kokonaisuutena tutkittu. Siitä tunnetaan lähinnä sen sisältämien kohteiden nimet, joista on tehty alustava luettelo.