Martti Paalanen

11.12.1887, Tampere - 28.02.1961

Martti Rafael Paalanen syntyi Tampereella kansakouluopettajan perheeseen. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Tampereen reaalilyseosta vuonna 1907 ja muutti opiskelemaan Taideteollisuusyhdistyksen keskuskouluun Helsinkiin. Hänen vanhempi veljensä opiskeli arkkitehtuuria, ja myös Martti Paalanen vaihtoi opintonsa pian arkkitehtuuriin. Hän työskenteli myöhemmin arkkitehdin uransa rinnalla myös taiteilijana, jona debytoi vuonna 1942.

Paalanen sai arkkitehdin diplomitutkintonsa valmiiksi Teknillisestä korkeakoulusta 1915. Hänen vanhempi veljensä Elias Paalanen oli valmistunut arkkitehdiksi TKK:n edeltäjästä Polyteknillisestä opistosta jo 1908. Opiskeluaikanaan Martti Paalanen oli hankkinut työkokemusta erinäisissä arkkitehtitoimistoissa ja jatkoi kokemuksen kartuttamista vielä opintojensa jälkeenkin. Vuonna 1917 hän perusti kuitenkin yhteisen arkkitehtitoimiston yhdessä veljensä kanssa.

Paalasten toimisto suunnitteli useita asuinrakennuksia Helsinkiin ja muualle Suomeen sekä tehdasrakennuksia, kouluja ja esimerkiksi Suonenjoen, Hämeenkyrön ja Mäntän kunnalliskodit. Martti Paalanen oli arkkitehtitoimisto Elias ja Martti Paalasen osakkaana vuosina 1917-1923 ja 1928-1930. Myöhemmin hänellä oli toimisto omissa nimissään.

Paalanen teki useita opintomatkoja joihin sai myös taloudellista tukea. Vuonna 1928 hän matkusti valtion stipendillä Ruotsiin tutustumaan sikäläiseen huoltorakennusarkkitehtuuriin. Vuonna 1929 hän matkusti Saksaan ja Ranskaan ja vuonna 1937 valtion apurahan turvin Saksaan ja Italiaan, missä tutustui vanhaan ja uuteen kirkkorakennustaiteeseen.

Martti Paalasen suunnittelu-ura piti sisällään myös pari virkasuhdetta. Hän keskeytti aktiivisen yhteistyönsä veljensä kanssa, kun pääsi sosiaaliministeriön arkkitehdiksi, viraston ylimääräiseksi virkamieheksi vuosiksi 1923-1928. Hän oli myös Rakennushallinnon Helsingin piirikonttorin alaisena valtion virastotalojen isännöitsijänä Helsingissä vuosina 1935-1937.

Vaikka Paalasen tuotantoon kuuluu rakennuksia ympäri Suomen, hänen työpaikkansa, myös omissa nimissä pitämänsä toimisto, sijaitsi aina Helsingissä. Oman toimistonsa tuotantoon kuului asuintaloja Helsingissä ja maaseudulla, kouluja kuten Rauman kansakoulu, kunnallisia huoltolaitoksia ja kouluja Mäntsälään, Kärkölään, Askolaan, Uusikaarlepyyhyn, Keuruulle, Punkalaitumelle, Lammille, Joutsaan, Rovaniemelle, Virroille ja monille muille paikkakunnille. Hän suunnitteli välillä myös Irma ja Matti Aaltosen kanssa, mistä yhteistyöstä syntyi Sisä-Suomen mielisairaalan hoitokoti Suolahdelle.

Paalasen tunnetuimpia töitä lienee hänen arkkitehtuurikilpailussa saavuttamansa menestyksen pohjalta toteutettu Varkauden kirkko ja pappila. Arkkitehti voitti toisen palkinnon vuonna 1935 järjestetyssä kilpailussa, jossa ensimmäisen palkinnon sai Hilding Ekelund. Lopullinen suunnittelutehtävä tuli kuitenkin Paalaselle, ja rakennus valmistui juuri ennen Talvisodan syttymistä 1939. Pappilarakennus oli valmistunut jo edellisenä vuonna.

Varkauden kirkko on ulkoasultaan koruttoman pelkistetty. Se edustaa funktionalistista kirkkoarkkitehtuuria sileäksi rapattuine julkisivuineen. Kirkon tunnuksellisimpia piirteitä ovat 35 metrin korkeuteen nouseva torni ja tasakatto linjakkaine räystäineen sekä kattolinjan korostamat vertikaaliset tukipilasterit. Omaleimainen piirre on myös tornin alaosan luonnonkiviaihe, joka liittyy luonnonkivimuureilla tuettuihin pihapiirin terasseihin. Paalasen kädenjälki näkyy myös kirkon sisustuksissa. Hän teki seinämaalauksia kirkkosaliin sekä vihki- ja kastekappeleihin. Kirkkosaliin tehtiin myöhemmin 1950-luvulla koristuksia vielä lisää, kun kirkkosaliin maalattiin yksi pohjoismaiden suurimmista alttarimaalauksista al secco -tekniikalla. Valaisimista vastasi puolestaan Taito Oy.

Martti Paalanen menestyi muissakin kilpailuissa kuten esimerkiksi Temppeliaukion kirkkokilpailussa ja Enson kirkkokilpailussa, missä molemmissa hänen ehdotuksensa lunastettiin. Hänen kuvataiteestaan koottiin näyttelyitä, joita nähtiin esimerkiksi Artekilla (1942), Strindbergillä (1943), Tampereella (1943) ja Jyväskylässä (1946). Paalanen kuului Suomen arkkitehtiliittoon, toimi eräiden asunto-osakeyhtiöiden johtokuntien jäsenenä ja osallistui Helsingin suojeluskunnan P-komppanian toimintaan sen alkuaikoina.

Arkkitehtuurimuseolla on kokoelmissaan vain muutama Martti Paalasen piirustus kuten Elias Paalaseltakin.